چطور و از کجا باید برنامه‌نویسی را شروع کنیم؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه

یکی از مشکلاتی که بسیاری از علاقه‌مندان به برنامه‌نویسی با آن مواجه هستند، عدم اطلاع از یک نقشه‌ی راه درست است. وجود یک نقشه‌ی راه خوب باعث می‌شود که شما تا حد زیادی در وقت و انرژی‌تان صرفه‌جویی و مراحل یادگیری را بهتر و سریع‌تر طی کنید. در ادامه توضیح می‌دهیم که چطور و از کجا باید برنامه‌نویسی را شروع کنید. با دیجی‌کالا مگ همراه شوید.

برنامه‌نویسان حرفه‌ای و نیمه‌حرفه‌ای معمولا با سوالات تکراری و زیادی از طرف علاقه‌مندان روبه‌رو می‌شوند. برخی از آن‌ها را در ادامه مرور می‌کنیم:

بهترین زبان برنامه‌نویسی چیست؟

چقدر طول می‌کشد تا یه برنامه‌نویس خوب بشویم؟

میزان درآمد یک برنامه‌نویس چقدر است؟

تا چندسالگی می‌توانم برنامه‌نویسی کنم؟

برای برنامه‌نویس شدن حتما باید رشته‌ی دانشگاهی‌ام کامپیوتر باشد؟

اساسا چرا برنامه‌نویسی؟! ‌

قبل از هر چیزی با خودتان صادق باشید. چه چیزی باعث شد که تمایل پیدا کنید برنامه‌نویسی را یاد بگیرید؟ درآمد بالای برنامه‌نویسان، علاقه به کامپیوتر و مباحث پیشرفته‌ی آن، وجهه‌ی شخصیتی که برنامه‌نویسان در اجتماع دارند، نیاز به شغلی که بتوانید در خانه بمانید و پول در بیاورید، تغییر جهان یا حتی به فعلیت رساندن ایده‌هایتان. این‌ها همه دلایل بسیار خوبی برای شروع یادگیری برنامه‌نویسی هستند ولی شاید دلایل خوبی برای ادامه نباشند.

برنامه نویسی

اگر حوصله‌ی درگیر شدن با مسائل پیچیده را ندارید از شما می‌خواهیم که دستتان را به کد آلوده نکنید و به سراغ مهارت‌های دیگری بروید.

برنامه‌نویسی نیاز به عشق، علاقه و پشتکار دارد. زندگی یک برنامه‌نویس با خطاها و انجام نشدن و زیر سوال رفتن مواردی که قبلا یاد گرفته، عجین است. در هر پروژه‌ای برنامه‌نویسان میزان زیادی از وقت‌شان را برای رفع خطاهای موجود در برنامه‌ی نوشته‌شده صرف می‌کنند و شاید روزها طول بکشد تا بفهمند مشکل کار تنها از یک غلط املایی بوده است یا هر چیز دیگری. پس به عنوان یک برنامه‌‌نویس نیاز به این خواهید داشت که واقعا صبور و باپشتکار باشید. باید قبول کنیم که برنامه‌نویسی کار ساده‌ای نیست. همین ساده نبودن برنامه‌نویسی، آن را خاص کرده است. نیازی نیست حتما در رشته‌ی کامپیوتر دارای تحصیلات باشید یا حتما سن‌تان بالای ۲۰ و کمتر از ۳۵ باشد. یا حتی نیاز نیست انسان بسیار باهوشی باشید یا ریاضی‌تان خیلی قوی باشد. ولی اگر همه‌ی این‌ها را داشته باشید، ممکن است در کنار دیگر برنامه‌نویسان از جایگاه بهتری برخوردار شوید. اگر پشتکار زیادی در یادگیری ندارید و همچنین اصلا حوصله‌ی درگیر شدن با مسائل سخت و پیچیده را ندارید از شما می‌خواهیم که دستتان را به کد آلوده نکنید و به سراغ مهارت‌های دیگری بروید.

با شرکت در یک دوره‌ی برنامه‌نویسی یا خواندن یک کتاب جامع، شما یک برنامه‌نویس خواهید بود؛ برنامه‌نویس به این معنی که می‌توانید به مطالب گفته‌شده در آن کتاب یا آن دوره عمل کنید و بتوانید آن پروژه‌ها را از نو بنویسید. برای یادگیری اولیه‌ی برنامه‌نویسی زمان زیادی نیاز ندارید؛ ولی برای آنکه بتوانید آنچه را در ذهن‌ شما یا مشتری‌تان است انجام دهید به تجربه‌های زیادی نیاز دارید. در واقع، شما به تخصص‌های زیادی نیاز خواهید داشت که بسیاری از آن‌ها در هیچ کتاب یا آموزشگاهی ارایه نمی‌شوند.

بعد از اینکه متوجه شدید که راه ساده‌ای در پیش ندارید و درصورتی‌که همچنان دوست دارید برنامه‌نویس شوید، باید تکلیف خود را روشن کنید و برای آینده‌تان تصمیم درستی بگیرید. این تصمیم آینده‌ی شما را تغییر خواهد داد. پس باید با خود صادق باشید و از روی احساس تصمیم نگیرید.

کدام زبان برنامه‌نویسی؟

زبان‌های برنامه‌نویسی زیادی در دنیا وجود دارند که قاعدتا قادر نیستید همه‌ی آن‌ها را یاد بگیرید. یک‌سری از زبان‌های برنامه‌نویسی «چندسکویی» (Cross-Platform) هستند. یعنی با آن‌ها می‌توان برای بسترهای متفاوتی برنامه‌‌نویسی کنید. مانند زبان برنامه‌نویسی «جاوا» (Java) که به کمک آن می‌توانید برای سیستم عامل اندروید، وب، ویندوز، لینوکس و مک برنامه‌نویسی کنید. ولی برنامه‌نویسی برای بسترهای مختلف به سادگیِ حرف‌زدن در مورد آن نیست و تقریبا برای هر بستر نیاز به مهارت‌های خاصی است. اکثر زبان‌های برنامه‌نویسی یک‌سری اصول عمومی دارند که معمولا در زبان‌های مختلف تفاوت آن‌ها بسیار کم است. مثلا شرط‌ها در اکثر زبان‌های رایج وجود دارند. بنابراین در ابتدای کار به شما پیشنهاد می‌کنم که مقدمات کلی برنامه‌نویسی را یاد بگیرید و روی یک زبان خاص وسواس نداشته باشید.

program

خوشبختانه معمولا منابع یادگیری به‌صورت رایگان یا با صرف هزینه‌ی بسیار کم در دسترس هستند. با جست‌وجو در گوگل به سایت‌های زیادی خواهید رسید که به آموزش تخصص مورد نظرتان می‌پردازند. سایت‌هایی مثل «کد آکادمی» (Code Academy)، «کورسرا» (Coursera) و «خان آکادمی» (Khan Academy) منابع بسیار خوبی هستند.

اول سرمشق بنویسید بعد تغییرات ایجاد کنید

اکثر برنامه‌نویسانی که در اطراف‌تان می‌بینید، اولین برنامه‌ای که موفق به نوشتن‌‌اش شدند، برنامه‌ی ساده «سلام جهان» (Hello world) بوده است که صرفا یک پیغام کوتاه روی نمایشگر نمایش می‌دهد. اگر از روی یک کتاب یا هرچیز مشابه آن اقدام به یادگیری برنامه‌نویسی می‌کنید، تمام تمرین‌های خواسته‌شده را حتی اگر شده با تقلب کردن از دیگران، انجام دهید. سپس کمی خلاقیت خرج دهید و آن را به سبک خودتان بازنویسی کنید.

hello-world

پس از آنکه کمی در کار خود پیشرفت کردید سعی کنید با چیزهایی که بلدید یک برنامه بنویسید. برای خودتان یک پروژه تعریف کنید و تمام تلاش‌تان را کنید که آن پروژه را با کیفیت بالا انجام دهید. همچنین می‌توانید با استفاده از سایت‌هایی مثل «سورس فورج» (Source Forge) کدهای سایر برنامه‌نویسان را به‌رایگان دریافت کنید و ببینید آن‌ها چگونه  آن برنامه را نوشته‌اند و سپس خودتان را با آن‌ها مقایسه کنید.

توسعه و مشارکت در برنامه‌ها

یکی از کارهای پسندیده‌ای که برنامه‌نویسان حرفه‌ای انجام می‌دهند انتشار کدهای نوشته‌شده‌شان در محیط اینترنت است. این کار باعث می‌شود که در ابتدا برنامه‌نویسان مبتدی بتوانند تجربیاتی از کدهای آن‌ها کسب کنند. برنامه‌نویسان حرفه‌ای و نیمه‌حرفه‌ای هم می‌توانند برنامه‌هایشان را از این طریق توسعه داده و آن‌ها را به برنامه‌های بهتری تبدیل کنند. سایت «گیت‌هاب» (GitHub) یکی از وب‌سایت‌های بسیار معروف در این زمینه است که با جست‌وجو در آن می‌توانید پروژه‌های انجام شده به‌وسیله‌ی سایر برنامه‌نویسان را مشاهده و دانلود کنید. شما می‌توانید برنامه‌ها را توسعه دهید و دوباره منتشر کنید. حتی می‌توانید به برنامه‌ای قابلیت جدیدی اضافه کنید.

اگر تا به اینجای کار هنوز پروژه‌ای برای دوستان یا آشنایان‌تان انجام نداده‌اید و کمی استرس دارید که شاید از پس پروژه‌های تجاری برنیایید، به شما پیشنهاد می‌کنم با جست‌وجوی ساده در گوگل (البته به زبان انگلیسی) در انجام پروژه‌ای داوطلبانه  شرکت کنید. پروژه‌های داوطلبانه  معمولا به‌وسیله‌ی چند نفر با تخصص‌های مشابه و شاید هم متفاوت انجام می‌شوند و از آن‌ها درآمدی عاید شما نمی‌شود. برنامه‌نویسی برای بیمارستان‌ها، خیریه‌ها و سایر موسسات غیرانتفاعی از نمونه پروژه‌های داوطلبانه هستند که در انتهای پروژه شما چند دوست خارجی، مقدار زیادی اعتماد‌به‌نفس و یک نمونه کار دارید.

شما چه تجربه‌ای در یادگیری برنامه‌نویسی دارید؟ چند بار در این راه دلسرد شده‌اید و چه مشکلاتی تا‌به‌حال در این راه داشته‌اید؟

‌‌‌‌

????? ?????? ???? ???? ??



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۲۰۷ دیدگاه
  1. ابوالفضل

    سلام

  2. blank

    سلام
    من کل اینترنتو زیر و رو کردم ولی آخرش نفهمیدم باید از کجا شروع کنم شمام که نگفتید من خیلی خیلی خیلی به برنامه نویسی علاقه دارم و میخام تو این حوضه پیشرفت کنم ولی متاسفانه نمیدونم باید از کجا شروع کنم و سردرگم شدم حتا چند تا آموزش از سایت های مختلف دیدم ولی همشون یجوری درس میدن که باید حداقل یه چیزی از برنامه نویسی یاد داشته باشی ولی من که تازه میخام به این حوضه ورود منم نمیدونم باید از کجا شروع کنم لطفا راهنماییم کنید در ضمن به زبان جاوا هم علاقه دارم

    1. z

      سلام دوست عزیز شما که تازه می خواهیدوارداین عرصه شویدبایدازcourseهایی که مربوط به برنامه نویسی هست ودرگوگل هم زیادن استفاده کنی مثلاشماکه مبتدی هستی یکی ازگزینه های خوب برای شما می تونه نصب sololearn هست که خیلی چیزارویادداده

      1. Mahdi

        سایت سورس ایران راهنماییش در این زمینه واسه مبتدیان خیلی خوبه.. یه سر بزن

    2. مهرداد

      برای این که به راحتی بتوانید با یک زبان ارتباط برقرار کنید و در زمان کم آن را یاد بگیرید، توصیه می شود برخی از مباحث علوم رایانه را یاد بگیرید. بعضی از این علوم عبارتند از:
      ۱. ساختمان داده ها
      ۲. الگوریتم و فلوچارت
      ۳. زبان انگلیسی
      ۴. زبان تخصصی و ماهیت کار زبان برنامه نویسی
      ۵. کار کردن با نرم افزار مربوط به برنامه نویسی

  3. light or bright

    سلام. من۱۱ سالمه. کارمو با ++c شروع کردم.اما هی چی ازش نمی فهمیدم.الان به دنبال یک زبان برنامه نویسی ساده ام تا کارمو باهاش شروع کنم ودوباره ++cادامه بدم وتوش حرفه ای بشم.به نظرتون کدوم زبان برای شروع مناسبتره؟لطفا جواب بدید.

    1. علی

      من اموزش برنامه نویسی رو از فرادرس خرید کردم واقعا عالیه سیع کن پکیج خریداری کنی نه مثلا بری تو نت رایگان از این ور اونور پیدا کنی

      1. محمد

        ولی من کلی پول هزینه اموزش عای فرادرس کردم ولی متاسفانه خیلیاشون قدیمی ان
        به نظرم سایت top learn خوبه چون هم رایگانه هم جدید تره

  4. light or bright

    سلام. من۱۱ سالمه. کارمو با ++c شروع کردم.اما هی چی ازش نمی فهمیدم.الان به دنبال یک زبان برنامه نویسی ساده ام تا کارمو باهاش شروع کنم ودوباره ++cادامه بدم وتوش حرفه ای بشم.به نظرتون کدوم زبان برای شروع مناسبتره؟

    1. ehsan

      از پایتون یا زبان های برنامه نویسی وب شروع کن

    2. RIAZ#79705

      C#
      آسون ترین زبان جهان

  5. devil

    سلام خسته نباشید ببخشید میگم برم کلاس برنامه نویسی ایا بدردم میخوره یا همین تو خوبه باید یاد بگیرم ؟؟

  6. فاطمه

    سلام من دختر ۱۲ ساله ای دارم که علاقه به برنامه نویسی داره خواستم بدونم من از الان می تونم بفرستمش برای آموزش؟ آیا پیش نیاز خاصی لازمه؟کلا راهنمای کنید متشکرم

  7. رسول

    سلام

    برای برنامه نویسی دیدم که توی هنرستان فنی و حرفه ای چه دروسی هست و اصول برنامه نویسی و برنامه سازی رو در اون یاد میدن به همراه پایگاه داده

    و پیشرفته تر در دانشگاه و در پایان دوره ها توضیح داده شده که حتی دانشجوها سیستم عامل بنویسن درسهاشون رو هم دیدم خیلی خوبه

    حالا ما که هیچ کدوم از این دوره هارو نگذرندیم مگه میشه با مثلا گذروندن یک دوره مثل php بتونیم برنامه بنویسیم
    من خودم اصول برنامه نویسی سایت که شامل php و اچ تی ام ال و سی اس اس هست رو کار کردم

    ولی به من بگی که یک سیستم مدیریت محتوا مثل ورد پرس بسازم نمیتونم این کار رو بکنم …به نظر من دانشگاه و هنرستان چون به ترتیب مراحل و دروسش خیلی بهتر و نمیشه یک دوره برنامه نویسی رفت و برنامه نویس شد حتی با تمرین زیاد چون گام به گام و اصولی نیست

  8. arian

    سلام من علاق مند به یادگیری برنامه نویسی اندروید هستم ولی نمیدونم ابتدا کدوم زبان رو یاد بگیرم کلی سرچ کردم ولی به نتیجه ای نرسیدم میشه در این مورد کمک کنید؟؟؟
    (لطفا جواب رو به ایمیلم ارسال کنید)

    1. omid

      سلام برای برنامه نویسی اندروید بهتر از جاوا نیست(یا حداقل برنامه نویسان این حوضه میگن) ولی الان زامارین هم داره قدرتمند میشه ولی به نظر من جاوا برای یادگیری خیلی سخته میتونید برای یادگیری برنامه نویسی اگه هیچ زبانی بلد نیستید از پایتون شروع کنید ولی دقت داشته باشید پایتون در اندروید ضعیف عمل کرده اگه علاقه به برنامه نویسی دارید می تونید از گزینه های بالا استفاده کنید یا برید از افرادی که در این حوضه فعالیت دارند بپرسید.
      اگه سوالیه در خدمتم

      1. مهدی

        سلام و خسته نباشید به شما دوست عزیز ببخشید بنده ی سوالی داشتم بنظرتون من که هیچ چیز از برنامه نویسی نمیدونم از کدوم زبان یا از کجا شروع کنم بهتره؟

      2. هوشیار

        سلام دوستان من چهارده سالمه تو ریاضی هم خیلی قویم خواستمدبگم ایا اینشغلو بردارم یانه درامدش خوبهدایندهدداره خواهشاذبجوابید شاید فردا یه برنامه نویس موفق براتن بشم خواهشا برام بفرستین به ایمیلم

    2. مهرداد

      kotlin_android_basic

  9. Mmd

    جاوا به زبان ساه یونس ابراهیمی رو بخرید
    نسخه pdf اون ارزونتر از کتاب هستش

  10. erfan

    سلام
    من واسم سواله که اولا الان خیلی سایتای کله گنده هست که یعنی زبون html تو ایت دورو زمونه جواب نیست
    زبون جاوا هم همینطور تا یه فکری به ذهن میاد که جالب باشه میبینی ساختن و بعد با خودم میگم من که نمتونم اصن این کدارو بنویسم از کجا باید حرفه ای یاد گگرفت یکی گف زبان یاد بگیر گرفتم ولی بعضی از آسوناش رایگانهبقیش ۱۰۰ دلار به بالا این جور که میگید دانشگاهم که جواب نیس پس چجور بعضیا انقد حرفه ای شدن؟

    1. حسن

      سلام
      قابل توجه باشد که htmlزبان برنامه نویسی محصوب نمی شود و یک زبان نشانه گذاری فرا متن و از زبان های فرانت اند است

  11. Elika

    سلام این پروژه داوطلبانه که گفتین رو چطور پیدا کنم!؟♥️????????
    Voluntary project !

  12. سحر

    سلام من لیسانس الکترونیکم ..ولی علاقه به برنامه نویسی دارم و میخوام کلاس برنامه نویسی جاوا برم بنظرتون از کجا شروع کنم و اول چه دوره ای رو یاد بگیرم یا په کتابی رو مطالعه کنم .

    1. ehsan

      سلام به نظرم از برنامه نویسی وب مثل HTMl , PHP , Css, javascript شروع کنی بهتره

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X