هوای پس از باران آنقدرها هم دو نفره نیست
در دفتر دیجیکالا مشغول کار بودم که عطر هوای بارانی، توجهام را به خودش جلب کرد. برای چند دقیقه کارم را تعطیل کردم تا به حیاط دیجیکالا بروم و بهقول معروف از عطر دلانگیز هوای دو نفرهی پاییزی لذت ببرم. هوایی که هر کس به نوعی از آن استفاده میکند؛ یکی دوست دارد در این هوا چند نخ سیگار بکشد، بعضیها کتاب خواندن روی کاناپهی منزلشان را ترجیح میدهند و عدهای هم از پیادهروی زیر نم نم باران لذت میبرند.
اما تا بهحال به این فکر کردهاید که عطر لذتبخش و تمیز پس از باران، از کجا تولید میشود؟ معمولا هم این عطر در بارانهای پاییزی مهر و آبان بیشترین غلطت را دارد. مختص مکان خاصی هم نیست و در همه جای جهان، تجربه کردناش امکانپذیر است. اما آیا واقعا تنفس عمیق در چنین شرایطی، طبق باور عام، کار مفید و مفرحی است؟
بحث را بهشکل فنیتر شروع میکنم. نتایج تحقیقات چندین موسسه و وبسایت تخصصی نشان داده که بیشترین میزان عطر این هوا، بهخاطر وجود «ازون» (Ozone) است. در هوای عادی، اتمهای اکسیژن به صورت دو جفتی وجود دارند؛ ولی وقتی این جفت از هم جدا شوند، هر اتم اکسیژن به جفت دیگری میچسبد و تشکیل یک مولکول ازون یا O3 میدهد. ازون خاصیت تصفیه کنندگی زیادی دارد و به همین دلیل، پس از باران، هوای آلوده، پر از دود و راکد را تمیز میکند. به طور کلی، تنفس ازون بسیار خطرناک است و میتواند ریههایتان را به راحتی از بین ببرد. ولی حجم اندک ازونی که بعد از باران ایجاد میشود، خطر زیادی ندارد و تنفس آن در مقابل لذتی که ایجاد میکند، کاملا ارزش دارد. در حقیقت عطری که در این شرایط از آن لذت میبریم، عطر هوای تصفیه شدهی بدون آلودگی است.
قسمت دوم کمی جذابتر است. در تمام خاکهای زمین، نوعی باکتری به نام «اکتینومایست» (Actinomycetes) وجود دارد. این باکتریها تنها در خاک مرطوب فعالیت میکنند و هنگامی که خاک خشک است، غیرفعال میشوند. پس از باران و هنگامی که خاک مجددا مرطوب میشود، باکتریهای مجددا وارد خاک و هوا میشوند. پس قسمت دیگری از هوای خوش عطری که پس از باران تنفس میکنیم، باکتریهای جدیدی هستند که مشغول فعالیت شدهاند.
خب پس وقتی در چنین شرایط جوی نفسهای عمیق میکشیم، در واقع ریههایمان را از ازون و باکتری پر میکنیم.
دوره و زمانهی عجیبی شده. برای سالم زیستن باید حواسمان به همه جا باشد. چون هر روز گروهی محقق از ناکجا آباد خبر میدهند که تهدیدی جدید برای بشریت به وجود آمده؛ تهدیدی که تا همین چند روز پیش کلی هم مفرح و لذتبخش بهنظر میرسید. بعد از بحرانهای قلیان، گوشت قرمز فرآوری شده و Clash of Clans این هم از وضعیت هوای دلانگیز پاییزی!
خیلی جالب بود
جالب از این بابت که فکر می کردم تا حالا هوا تمیز و بدون آلایندگی رو بعد از باران تنفس می کنم ولی این موضوع هم تکذیب شد.
چقدر جالب ، به این جای ماجرا دقت نکرده بودم
ولی مردمی که در شمال کشور زندگی می کنند چه طور ؟
خیلــــــــــی، عالی بود. متشکرم 🙂
سلام. شب و روزتون بخیر. مطلب بسیار مفیدی بود من علاقه ی زیادی به موبایل و فیلم و موسیقی دارم. هر روزم به دیجی کالا سر میزنم و مطالب رو دنبال میکنم. واقعا یکی از آرزوهامه که توی این بخش ها برای دیجی کالا بنویسم.
عالی بود، آن طور که من می دانم، میزان گاز ازون در کوهستان بسیار بالا است و همان طور که شما گفتید در هوای بارانی هم افزایش می یابد، پس باید بگیم، که ازون هوا را دونفره می کند !!
بیشتر از این مقاله ها بزار فرهنگ
خیلی جالب بود دمت گرم فرهنگ جان
فقط یک سوال
اوزون و اون باکتریها بعد از اینکه تو هوا اضافه شدن سرنوشتون چی میشه؟
یعنی چی میشه که شرایط عادی برمیگرده آیا اوزون میره بالا و اون باکتریها برمیگردن تو خاک؟
اما یچیز دیگه
این کلش او کلنز رو انقدر بزرگش نکنید دیگه حیف نیست در کنار بحث هایی که راجب طبعیت و مخلوقات خداوند بزرگ است بیایم راجب کلش صحبت کنیم؟
من عاشق طبیعت هستم
بهرحال ممنون و امیدوارم بیشتر از این اطلاعات در مجله قرار بدید واقعا لذت بردم از این مطلب
چه عرض کنم خدمتت جانم…
اگر اوزون اینقدر سمی هست، پس استخر های تصفیه ازون که از مقدار زیادی ازون برای تصفیه آب استفاده میکنن و این اوزون در فضای استخر پخش میشه و توسط شناگر ها تنفس میشه، به شناگر صدمه میزنه و ریه هاش رو نابود میکنه!؟ ( خودم چند ماهه که هفته ای دو بار به استخر تصفیه ازون میرم و مشکلی تا به حال حس نکردم! )
محمد جان اون کلره نه اوزون ? (مجید جان!!!!)
Mohammad3861
دوست عزیز. بعضی استخر ها از ازون برای تصفیه آب استفاده می کنند. البته بیشتر از کلر استفاده می شود.
هر دوی این گاز ها در تصفیه آب استفاده می شوند، و هر کدام مزایا و معایب خودش رو دارند.
می توانید عبارت “تصفیه آب استخر با ازون” را جستجو کنید.
مقالۀ خوبی بود ولی تجربه چیز دیگهای رو نشون میده، گمون نمیکنم تاحالا کسی بابت تنفس در هوای بعد از باران افقی شده باشه یا حد اقل ککش گزیده باشه؟ و البته میکروبی که فرمودید و توی خاک تر میپلکه 😀
محض اطلاعات بیشتر خوب بود 😉
سلام
متن خوبی بود،خوشم اومد بخصوص از پاراگراف اخرش!افرین
بهترین مقاله ای که تا حالا تو دیجی کالا مگ خونده بودم ممنونم آقاى حشمتی کارت عالی است
با سلام
ممنونم از مطلب خوبتون هر فرد رو به فکر میندازه….
چند مورد برای من جالب بود اول اینکه فکر میکردم انرژی لازم برای شکستن مولکول پایدار اکسیژن و تولید اوزون تقریبن ناپایدار بسیار بیشتر از انرژی باریدن باران هست و در تقریبن با میزان انرژی صاعقه این مقدار تامین میشود. مورد بعد تنفس میزان اندکی از ازون موجود در هوا هست که ن تنها برای بدن انسان مضر نیست بلکه این میزان خاصیت میکروب کشی فراوانی دارد. مورد آخری که جلب توجه کرد باکتری هست که اسمش دقیقش رو هم گفتید و سوالی که برام مطرح شد این هست که آیا همه باکتری ها مضر هستند و باید نگران در معرض قرار گرفتن باهاشون باشیم یا باکتری های مفیدی هم وجود دارن که در کنارشون زندگی سلامت و بدون ویروسی خواهیم داشت و داریم.