شما بگویید؛ گوگل درایو، وان درایو، دراپ باکس یا باکس؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
گوگل درایو - وان درایو - دراپ باکس - سرویس ذخیره سازی ابری

این هفته تصمیم گرفتیم در مطلب «شما بگویید» در مورد سرویس‌های ذخیره سازی ابری (Cloud Storage) صحبت کنیم. استفاده از سرویس‌های ذخیره سازی ابری محاسن زیادی دارد. برای مثال می‌توانید از هر گوشی، تبلت یا لپتاپ که به اینترنت متصل باشد به فایل‌های مورد نیاز خود دسترسی داشته باشید؛ با انتقال دادن فایل‌های قدیمی و کم کاربرد، برای فایل‌ها و داده‌های جدید فضای بیشتری باز کنید؛ یا با تهیه‌ی نسخه‌ی پشتیبان از داده‌های با ارزش، نگران از دست رفتن آن‌ها بر اثر گم شدن گوشی یا خراب شدن لپتاپتان نباشید. بنابراین استفاده کردن از سرویس ذخیره سازی ابری نیاز به تامل زیادی ندارد؛ اما کدام سرویس ذخیره سازی ابری بهتر است؟ تعداد ارائه‌دهندگان این نوع سرویس آنقدر زیاد است که ما نتوانستیم گزینه‌ها را به دو رقیب محدود کنیم. بنابراین در مطلب این هفته چهار رقیب خواهیم داشت. با دیجی‌کالا مگ همراه باشید تا نگاهی به محاسن و معایب این رقبا بیندازیم و ببینیم در نهایت انتخاب شما کدام است: گوگل درایو ، وان درایو ، دراپ باکس یا باکس؟

گوگل درایو

این روزها کمتر کسی را پیدا می‌کنید که از اینترنت استفاده کند ولی اکانت گوگل نداشته باشد. اگر یک اکانت گوگل داشته باشید (مثلا از جیمیل استفاده کنید) در واقع امکان استفاده از گوگل درایو (Google Drive) را هم دارید. گوگل درایو ۱۵ گیگابایت فضای ابری رایگان در اختیار شما قرار خواهد داد که می‌توانید از آن برای آپلود کردن هر نوع فایلی از اسناد ورد گرفته تا عکس و فیلم و فایل‌های فتوشاپ استفاده کنید. البته فراموش نکنید که این ۱۵ گیگابایت فضا بین اکانت جیمیل، عکس‌های گوگل پلاس، سرویس گوگل فوتوز و گوگل درایو به صورت مشترک استفاده می‌شود. گوگل درایو به مجموعه‌ای از ابزارهای آفیس هم مجهز است که می‌توانید از آن‌ها برای تولید فایل‌های متنی (مثل ورد)، صفحه گسترده (مثل اکسل) یا پرزنتیشن (مثل پاورپوینت) استفاده، یا حتی فایل‌هایی را که در اپلیکیشن‌های آفیس دیگر ساخته‌اید با آن‌ها ویرایش کنید.

گوگل درایو - وان درایو - دراپ باکس - سرویس ذخیره سازی ابری

سرویس گوگل درایو از مجموعه‌ی بزرگی از افزونه‌های مختلف هم بهره می‌برد. برای مثال اپلیکیشن‌های متفرقه مختلفی برای آن ساخته شده که می‌توانید با استفاده از آن‌ها فایل‌های مولتی‌مدیا را به صورت آنلاین ببینید، فکس بفرستید یا اسناد را امضا کنید. همچنین می‌توانید فایل‌های ضمیمه شده در اکانت جیمیل را در گوگل درایو بازبینی و در صورت تمایل مستقیما همان‌جا ذخیره کنید. سرویس پرینت ابری گوگل (Google Cloud Print) هم این امکان را فراهم می‌کند که صفحات وب یا اسناد مختلف را در قالب فایل PDF مستقیما به گوگل درایو خود بفرستید.

سرویس گوگل درایو علاوه بر اپلیکیشن موبایل اندروید و iOS برای دو سیستم‌عامل دسکتاپ ویندوز و مک هم اپلیکیشن ارائه کرده است. بدین ترتیب می‌توانید فایل‌های خود را روی کامپیوتر شخصی مدیریت کنید و تمام تغییرات به صورت خودکار با گوگل درایو سینک خواهند شد. همچنین سرویس گوگل درایو به صورت پیش‌فرض جزیی از سیستم‌عامل کرومیوم گوگل است. پس برای افرادی که از کروم‌بوک استفاده می‌کنند، گوگل درایو بهترین گزینه خواهد بود. گوگل درایو یک نسخه‌ی وب کامل هم دارد. نسخه‌ی وب اجازه می‌دهد تنها با گرفتن فایل و کشیدن به صفحه‌ی مرورگر آن را در گوگل درایو آپلود کنید.

وان درایو

افرادی که از ویندوز ۸ یا ویندوز ۱۰ استفاده می‌کنند به احتمال زیاد با وان درایو (OneDrive) آشنا هستند. وان درایو به صورت پیش‌فرض بخشی از این دو سیستم‌عامل است. البته همگان امکان دسترسی به آن از طریق وب، اپلیکیشن دسکتاپ مک و نسخه‌های قدیمی‌تر ویندوز یا اپلیکیشن‌های اندروید، iOS، ویندوزفون و Xbox را دارند. وان درایو در گذشته مانند گوگل درایو ۱۵ گیگابایت فضای رایگان در اختیار تمام کاربران قرار می‌داد، ولی از اوایل سال ۲۰۱۶ این میزان را به تنها ۵ گیگابایت کاهش داد. از وان درایو می‌توانید برای ذخیره کردن هر نوع فایلی استفاده کنید. این سرویس تلاش می‌کند فایل‌های شما بر حسب نوع دسته‌بندی کند تا بعدا راحت‌تر بتوانید آن‌ها را پیدا کنید. البته همیشه در این کار موفق نیست و گاهی فایل‌ها را در پوشه‌ی اشتباه قرار می‌دهد.

گوگل درایو - وان درایو - دراپ باکس - سرویس ذخیره سازی ابری

مهم‌ترین مزیت وان درایو این است که با اپلیکیشن‌های مایکروسافت آفیس ارتباط تنگاتنگی دارد. وان درایو در واقع بخشی از یک مجموعه به نام آفیس آنلاین است که به شما اجازه می‌دهد روی وب به نسخه‌ی نسبتا کاملی از اکثر برنامه‌های مایکروسافت آفیس از جمله ورد، اکسل و پاورپوینت دسترسی داشته باشید. همچنین زمانی که نسخه‌ی دسکتاپ برنامه‌های مایکروسافت آفیس را باز کنید، فهرستی از آخرین اسنادی که در وان درایو ذخیره کرده‌اید مشاهده خواهید کرد. علاوه بر این اگر در سرویس پولی Office 365 عضو شده باشید، امکان کار کردن به صورت گروهی روی فایل‌ها را خواهید داشت و تغییراتی را که دیگران روی فایل ایجاد می‌کنند به صورت زنده مشاهده خواهید کرد.

دراپ باکس

دراپ باکس (Dropbox) به دلیل سادگی، امنیت و پشتیبانی از پلتفرم‌های بسیار گسترده طرفداران خاص خودش را دارد. این سرویس علاوه بر دسترسی آنلاین روی وب، تقریبا برای هر سیستم‌عامل و هر گجتی که فکر کنید اپلیکیشن دارد: مک، ویندوز، توزیع‌های مختلف لینوکس، اندروید، iOS، ویندوزفون، حتی کیندل فایر و بلک‌بری. اپلیکیشن‌های دسکتاپ دراپ باکس به شکل عمیقی با سیستم‌عامل یکپارچه می‌شوند. در نتیجه برای آپلود کردن فایل‌ها تنها کافی است فایل را به داخل پوشه‌ی مخصوص دراپ باکس درگ اند دراپ کنید.

گوگل درایو - وان درایو - دراپ باکس - سرویس ذخیره سازی ابری

مزیت بزرگ دیگر دراپ باکس این است که بر خلاف سرویس‌های دیگر، در اپلیکیشن‌های خود هیچ محدودیتی برای حجم فایلی که آپلود می‌کنید ندارد. البته احتمالا این مزیت به محض این که متوجه شوید دراپ‌باکس تنها ۲ گیگابایت فضای رایگان در اختیار کاربر قرار می‌دهد رنگ خواهد باخت. با این حال، دراپ باکس علاوه بر خرید فضای اضافه، روش‌های مختلف دیگری را هم برای بالا بردن حجم در نظر گرفته است. برای مثال اگر قابلیت آپلود خودکار عکس را در اپلیکیشن موبایل دراپ باکس فعال کنید، ۳ گیگابایت فضای اضافی دریافت خواهید کرد. البته دراپ باکس تنها یک بار این ۳ گیگابایت را به شما خواهد داد و فعال کردن قابلیت روی گجت‌های بیشتر کمکی به افزایش حجم نمی‌کند. همچنین می‌توانید به ازای معرفی کردن هر یک نفر ۵۰۰ مگابایت فضای اضافی دریافت کنید؛ البته در صورتی که آن‌ها واقعا در این سرویس عضو شوند. از این گزینه هم تنها ۳۲ بار می‌توانید استفاده کنید که در مجموع ۱۶ گیگابایت فضای اضافه به شما خواهد داد.

باکس

هر چند تمام افراد می‌توانند به صورت رایگان در سرویس ذخیره‌سازی ابری باکس (Box) عضو شوند، ولی در واقع این سرویس با امکانات بسیار زیادی که در زمینه‌ی اشتراک گذاشتن فایل‌ها، کار گروهی روی پروژه‌ها و تعیین سطح دسترسی افراد مختلف دارد، به طور ویژه برای استفاده‌های تجاری و متخصصان IT طراحی شده است. باکس همانند دیگر سرویس‌ها امکان آپلود و ذخیره کردن انواع مختلف فایل را به شما می‌دهد. ولی علاوه بر آن می‌توانید فایل‌ها را با همکاران خود به اشتراک بگذارید، وظایفی را به آن‌ها محول کنید، سطح دسترسی افراد مختلف را تعیین کنید، نظر خود را روی کارهای دیگران بنویسید یا حتی تاریخ قطع دسترسی دیگران به پوشه‌های مشترک را کنترل کنید.

گوگل درایو - وان درایو - دراپ باکس - سرویس ذخیره سازی ابری

باکس از نظر پشتبانی از پلتفرم‌های مختلف هم جایگاه خوبی دارد. اپلیکیشن باکس را می‌توانید روی ویندوز، مک، اندروید، iOS، ویندوزفون و بلک‌بری نصب کنید. نسخه‌ی وب علاوه بر دسترسی و مشاهده‌های فایل‌ها، امکان تولید فایل‌های متنی ساده را هم دارد. مانند سایر سرویس‌های ذخیره‌سازی ابری، از اپلیکیشن دسکتاپ باکس هم می‌توانید برای سینک کردن آسان فایل‌ها بین هارددیسک و فضای ابری بهره بگیرید. همچنین افزونه‌هایی برای مایکروسافت آفیس و ادوبی لایت‌روم وجود دارد که اجازه می‌دهد فایل‌های ذخیره‌شده در باکس را مستقیما با این اپلیکیشن‌ها ویرایش کنید.

باکس ۱۰ گیگابایت فضای رایگان در اختیار شما قرار می‌دهد و از این نظر پس از گوگل‌درایو مقام دوم را کسب می‌کند. البته در حالت رایگان با محدودیت ۲۵۰ مگابایتی حجم فایل‌ها روبرو خواهید بود که در مقایسه با محدودیت ۱۰ گیگابایتی در وان درایو و ۵ ترابایتی در گوگل درایو یک نقطه ضعف جدی محسوب خواهد شد.

آیکلاود درایو

شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که چرا سرویس مهمی نظیر «آیکلاود درایو» (iCloud Drive) جایی در بین رقبای ما پیدا نکرده است. دلیل اصلی این است که اپل این سرویس را به طور ویژه برای اکوسیستم خود طراحی کرده. بنابراین ماهیت این سرویس اندکی متفاوت است و تنها اگر از محصولات اپل، کامپیوترهای مک و گجت‌های iOS مثل آیفون و آیپد در کنار هم استفاده کنید، آیکلاود درایو انتخاب خوبی خواهد بود.

گوگل درایو - وان درایو - دراپ باکس - سرویس ذخیره سازی ابری

جمع‌بندی

هر کدام از چهار سرویس ذخیره‌سازی ابری که در این مقاله به آن‌ها پرداخته شد محاسن و معایب خاص خودش را دارد و در نهایت هر کدام از این سرویس‌ها می‌تواند در شرایطی بهتر از مابقی باشد. در جدول زیر می‌توانید به سرعت ویژگی‌های این سرویس‌ها را با هم مقایسه کنید.

گوگل درایو وان درایو دراپ باکس باکس
حجم فضای رایگان ۱۵ گیگ ۵ گیگ ۲ گیگ ۱۰ گیگ
محدودیت حجم فایل ۵ ترابایت ۱۰ گیگ

در اپلیکیشن‌ها ندارد

در نسخه وب ۱۰ گیگ

۲۵۰ مگ در پلن رایگان

۵ گیگ در پلن پولی

امکان افزایش فضای رایگان ندارد ندارد دارد ندارد
اشتراک پولی

۲ دلار در ماه برای ۱۰۰ گیگ

۱۰ دلار در ماه برای ۱ ترابایت

۲ دلار در ماه برای ۵۰ گیگ ۱۰ دلار در ماه برای ۱ ترابایت ۱۰ دلار در ماه برای ۱۰۰ گیگ
پشتیبانی از سیستم‌عامل‌ها

ویندوز – مک

اندروید – iOS

ویندوز – مک – اندروید

iOS – ویندوزفون

ویندوز – مک – لینوکس

اندروید -iOS – ویندوزفون

بلک‌بری – کیندل فایر

ویندوز – مک – اندروید

iOS – ویندوزفون

بلک‌بری

اگر کاربر گوگل باشید دسترسی به گوگل درایو کمترین زحمت را خواهد داشت و ۱۵ گیگابایت فضای رایگان همراه با مجموعه ابزارهای ساده‌ای برای ویرایش فایل‌های آفیس در اختیار شما قرار خواهد داد. از سوی دیگر این ۱۵ گیگابایت را باید با اکانت جیمیل خود به صورت مشترک استفاده کنید. وان درایو تنها ۵ گیگابایت فضای رایگان به شما می‌دهد ولی سازگاری بالا با مایکروسافت آفیس و دسترسی به نسخه‌ی وب آفیس، این سرویس را برای افرادی که از گجت‌های ویندوزی استفاده می‌کنند بسیار مناسب می‌کند. دراپ باکس اپلیکیشن‌هایی ساده برای تمام پلتفرم‌ها دارد که کار با آن را برای تمام افراد بسیار ساده می‌کند، ولی تنها ۲ گیگابایت فضای رایگان به کاربر می‌دهد که واقعا کم است. باکس با قابل‌های ویژه‌ای که در زمینه‌ی اشتراک‌گذاری، تعیین سطح دسترسی و کار تیمی دارد، بیش از همه به درد افرادی می‌خورد که قصد دارند هدایت گروهی را برای کار روی یک پروژه در اختیار داشته باشند، ولی محدودیت ۲۵۰ مگابایتی حجم فایل‌ها در نسخه‌ی رایگان ممکن است بسیاری را منصرف کند.

در نهایت انتخاب یک سرویس ذخیره‌سازی ابری مناسب مستقیما به نیاز کاربر بستگی دارد. البته قطعا گوگل درایو، وان درایو، دراپ باکس و باکس تنها گزینه‌های موجود در این حوزه نیستند. نظر شما چیست؟ شما از کدام سرویس استفاده می‌کنید؟ به نظر شما معایب و محاسن هر کدام از این سرویس‌ها چیست؟ در نهایت اگر کسی بخواهد همین امروز استفاده از سرویس ذخیره‌سازی ابری را شروع کند شما کدام سرویس را به او پیشنهاد می‌کنید: گوگل درایو، وان درایو، دراپ باکس یا باکس؟

telegram_ad2_1



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۶۴ دیدگاه
  1. م پ

    من به عنوان کسی که از هر سه درایو یعنی google drive, dropbox, one drive استفاده کردم باید بگم که هوشمندی دروپ باکس بسیار فرارتر از دو درایو دیگه است.

    مهم ترین مشکلی که google drive و one drive داشتند این بود که در صورت ست آپ مجدد سیستم عامل و نصب مجدد نسخه دسکتاپ این درایوها، شما مجدد باید همه فایل ها (یعنی مثلا ۱۰ گیگابایت) کامل دانلود می کردید. این درایوها اینقدر هوشمند نبودند که بتونند تشخیص بدهند فایل های موجود در حافظه باید فایل های موجود در درایو یکی هستند.
    حالا چند روز طول میکشه ۱۰ گیگ دانلود کنه!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    این مشکل در بروز رسانی آخر سال ۲۰۱۵ حل شد ولی دراپ باکس از همون ابتدا هوشمند بود.

    نکته دیگه
    وقتی از دراپ باکس استفاده می کنی و در حال ویرایش یک فایل ورد ۱۰ مگابایتی هستی، پس از سینک کردن فقط تغییرات را ذخیره می کنه یعنی در حد چند ده کیلوبایت ولی درایوهای گول و ماکروسافت هنوز اینقدر هوشمند نیستند.

    در پایان Dropbox در حال حاضر هوشمندترین درایو مجازی است.

  2. امیر...

    سلام
    من از سه سرویس گوگل درایو، وان درایو و دراپ باکس استفاده کردم و این تجربه شخصی بنده هست:
    گوگل درایو و وان درایو رو در سرعت آپلود و سینکرونایز (منظورم در اینجا انطباق و بروز رسانی در همه ابزارهایی که این نرم افزارها روی اونها نصب هستند میباشد) بسیار مناسبند. هرچند که وان درایو بنظر بهتر عمل میکنه. دراپ باکس و گوگل درایو در مواردی نتونستند بخوبی پاسخگو باشند و تاخیر در سینک شدن دارند.
    دراپ باکس رو بخاطر حجم کمش و سینک شدن ضعیفترش کنار گذاشتم(شاید مشکل شخصی من باشه)
    وان درایو و گوگل درایو رو بخاطر اینکه از گزینه های ویرایش آنلاین اسنادشون میشه استفاده کرد بیشتر میپسندم. چون کلا فلسفه طراحیشون روی مصارف عمومی و جنرال با حداکثر انطباق بوده. (از مایکروسافت جدیدا شاهکارهای ابری دیگه ای رو هم میتونید ببینید مثل برنامه نویسی ویژوال استودیو آنلاین)
    در حال حاضر بیشتر از گوگل درایو استفاده میکنم چون فضای بیشتری داره و چون من از مرورگر کروم هم بیشتر از سایر مرورگرها استفاده میکنم و همچنین تعداد اکانت جیمیل بیشتری هم دارم لذا این سرویس در هر مکان و هر زمان دم دستم هست و خیلی خوبه خصوصا در اندروید. ضمن اینکه شما فایلهای حجیم رو براحتی در گوگل درایو آپلود و براحتی به اشتراک میگذارید و حتی این فابل رو براحتی ایمیل میکنین.
    جالب اینکه ما با همکارامون از سرویس گوگل درایو استفاده میکنیم. بدلیل سهولت اشتراک گذاری و سهولت دسترسی و سادگی استفاده بخصوص با نصب نرم افزار دسکتاپ اون.

  3. Hamed SK

    تقریبا از تمام این سرویس ها استفاده کردم اما زمانی که iCloud تعدادی از چهره های معروف هک شد مایکروسافت آفر ویژه ای گذاشت که ۳۰ GB فضای OneDrive رایگان ارائه کرد. از اون زمان بخش عمده ذخیره فایل هام روی این سرویس بود که متاسفانه چند ماه پیش فضا رو به ۵ GB کاهش داد و عملا در حال حاضر به نشانه اعتراض استفاده نمی کنم دیگه :)))

    1. farid

      برای حساب های کاربری که قبل از کاهش حجم رایگان ثبت شده بودند، این امکان وجود داشت که با ثبت حساب کاربری خودشان که در لینکی که برای این منظور معرفی شده بود همچنان آن ۳۰ گیگ را در اختیار داشته باشند، من هم در آن ثبت نام کردم و همچنان آن ۳۰ گیگ رایگان را در اختیار دارم .

  4. حمید

    “شما بگویید؛ گوگل درایو، وان درایو، دراپ باکس یا باکس؟” واقعا؟؟؟
    اگه از ما میپرسین چرا در بررسیتون حجم هارو گذاشتین! این آیتم اصلا اهمیت نداره چون با نت ایران یک گیگ فضا هم زیادیه وقتی که هزینه انتقال فایل به فضاهای ابری بیشتر از فضایی که می خریم در میاد!
    به نظر من تو ایران هیچ کدوم اینا به صرفه نیست! خیلی طرف نیاز داره یک مودم Asus بگیره با قابلیت Cloud storage که تو تمام مدل های بالای ۱۵۰تومنش پیدا میشه یک هاردم بهش وصل کنه هرچند ترا که دوست داره از هرجای دنیا هم میخواد میتونه برداره و فقط همون یکبار هزینه انتقال اطلاعات رو میده از تمام این مواردی هم که شما گفتید راحتتره…

  5. Aub

    من از فایل منیجر Fx روی گوشی آندرویدم ک بهترین فایل منیجر دنیا هست استفاده میکنم ک یکی از امکانات جالب این برنامه هر چهارتا سیستم کلاود رو داره ک میتونید فایل روش اپلود کنید ک بدون شک گوگل درایو خیلی سرتر هست و آینده این کار به نظرم متعلق به گوگل هست

  6. آرش

    One Drive
    من هم از Dropbox استفاده می کنم هم از One Drive ولی با One Drive احساس راحتی بیشتری دارم

  7. میلاد

    درآپ باکس و گوگل رو باهم استفاده می کنم اما به نظرم درآپ بهتره
    چون
    مزایا:
    سرعت بیشتری در آپلود داره
    دردسرهای عجیب و غریب گوگل رو نداره و به راحتی و قابل دانلود هست
    تقریباً تمام سیستم عامل های معروف رو پشتیبانی می کنه
    امکان ارتقاء بهتر و راحتره
    امکان جاسوسیش کمتر چون گوگل دست به فروش اطلاعاتش بد نیست
    محیطی ساده و اما کارا داره
    پخش آنلاین ویدئوش فوق العاده اس و نیازی به دانلود نیست
    معایب :
    افزونه ها و قابلیت های افزودنی کمی براش وجود داره یا تقریباً وجود نداره

  8. مسافر

    dropbox عالیه چون هواویی ۵x دارم و بصورت پیش فرض روش نصب بود حتی تو فایل منیجر و گالری هم گزینه dropbox موجوده برای آپلود فایل ولی تنها بدیش اینه که حک شد من بعد از اون کوچ کردم به گوگل درایو چون امنیت برام خیلی مهمه

  9. امیرحسین

    بدون شک گـــــــــوگل درایو

  10. فرخ کاردان

    شخصاً از گوگل درایو استفاده میکنم و خیلی راضیم، همینطور قبلا از وان درایو استفاده میکردم اما گوگل درایو رو ترجیح میدم.
    نظری در مورد راپ باکس و باکس ندارم.

  11. قاسم

    از نظر کارآیی بنظر من گوگل درایو بهتر است
    اما من دراپ باکس و انتخاب کردم چون گستردگی و هماهنگی با تمام محصولات داره
    مثلا گوشی من در بخش فایل منیجرش مستقیم به دراپ باکس متصل میشه
    بنظرم گستردگی دسترسی به دراپ باکس و سادگی کار کردن با اون مزیت بزرگی است

  12. مهدی

    در کل میشه گفت گوگل درایو. اما اگه پای امنیت وسط بیاد آی کلود که از قلم افتاد.
    گرچه همه اینا با سرعت و قیمت اینترنت ما اصلا به صرفه نیست. ۲ دلار در ماه به پول خودمون میشه ۸ تومن این پول ۲ گیگا بایت ترافیکه خودمونه. به عبارت دیگه باید ۲ دلار بدیم گوگل تا ۱۰۰ گیگ فضا بده بهمون از اون طرف خیلی خوشبینانه ۲۰۰ هزار تومن بدیم مخابرات تا بتونیم به این فضا دسترسی داشته باشیم.

    1. امير

      البته اگه بحث امنیت پیش بیاد افتضاح امنیتی مال آی کلود بود و نه بقیه!

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X