پایان یک دوره: تاثیر ماندگار جانی آیو روی اپل و تکنولوژی
جانی آیو یا به عبارت دیگر، سر جاناتان آیو، شخصی بوده که در دو دهه گذشته به عنوان مغز متفکر پشت خلاقیتهای اکثر محصولات سختافزاری بوده است. دیروز به صورت رسمی اعلام شد که وی قصد جدایی از اپل را دارد و میخواهد شرکت طراحی خود را با نام LoveForm تاسیس کند. البته که جانی آیو و شرت جدید او، LoveForm، همچنان با اپل به صورت دورکاری، کار خواهند کرد اما این مقطعی است که میتوانیم آن را پایان یک دوره درخشان برای اپل بنامیم. دورانی که با کمک و بینش جانی آیو، اپل توانست از یک شرکت شکست خورده، به یکی از مهمترین شرکتهای فعال در عصر امروز تبدیل شود.
آیو اولین بار در سال ۱۹۹۲ در اپل مشغول به فعالیت شد و آن زمان به عنوان عضوی از بخش طراحی، فعالیت میکرد. اولین پروژهای که او در آن همکاری داشت، تولید کامپیوتر اپل نیوتون بود. پنج سال بعد، جانی آیو آماده بود تا اپل را ترک کند اما این موضوع همزمان شد با بازگشت استیو جابز به اپل و در این زمان جابز، جانی آیو را به عنوان مدیر ارشد بخش طراحی داخلی انتخاب کرد. این انتخاب آغاز یک همکاری خلاقانه بود که اپل امروزی را شکل داد.
آنطور که آیو در مصاحبهای با The New Yorker اعلام کرده، او و جابز در ابتدا روی کامپیوتری کار کردهاند که حالا آن را با نام iMac میشناسیم. همچنین آنها میدانستند که در کنار تولید کامپیوتر، باید محصولات دیگری را هم تولید کنند تا اپل را به یک استاندارد طلایی در زمینه طراحی در محصولات تکنولوژی، بدل سازد.
درست پس از موفقیت iMac، اپل برگ برنده دیگری رو کرد که حاصل همکاری جابز و آیو بود؛ نسل اول آیپاد. آیپاد محصولی بود که توانست جای جانی آیو را به عنوان دست راست اپل محکم کند. اگر جابز کسی بود که میتوانست آینده را ترسیم کند و ایدههای نو برای آینده تکنولوژی بدهد، جانی آیو کسی بود که میتوانست به این ایدهها جامهای مناسب بپوشاند تا محصول نهایی به دست متشری برسد. طراحی که آیو برای آیپاد داشت، آنقدر گسترده بود که حتی هدفونهای سفید رنگ این وسیله نیز به خوبی تبدیل به نمادی برای اپل و آیپاد شده بودند.
و البته میرسیم به نسلهای مختلف آیفون که حالا مهمترین محصولی است که شرکت اپل تولید میکند و قطعا محصولی بود که گوشیها را برای همیشه تغییر داد. طراحی این محصول از نمایشگر لمسی تا دکمه Home و فرم گوشی، همگی توسط جانی آیو طراحی شدند. طراحی نسل اول آیفون انقدر روی این صنعت نفوذ و تاثیر داشت که حتی حالا هم این تاثیر ادامه دارد و گوشیهای مختلفی هستند که هنوز هم طراحی خود را از آخرین نسل آیفون الهام گرفتهاند.
سال ۲۰۱۲، آیو به عنوان مدیر ارشد پروژههای Human Interface و جایگزین اسکات فورستال شد. این پست مدیریتی جدید، به آیو این امکان را داد که هم در زمینه سختافزار و هم در حوزه نرمافزار، شاهد طراحیهای او باشیم. یک سال پس از این ارتقا شغلی، شاهد iOS 7 بودیم که به صورت کامل و زیر نظر جانی آیو، بازطراحی شده بود. iOS 7 یک بروزرسانی ظاهری بزرگ در تاریخ iOS به حساب میآید و آثار آن را حتی همین حالا و در iOS 13 میتوانیم ببینیم. این موضوع فقط محدود به iOS نمیشود و حتی طراحی macOS را هم تحت تاثیر قرار داد.
نقش جابز در سالهای اخیر، مدام تغییر کرده و بالا و پایین داشته است. در سال ۲۰۱۵ وی به عنوان مدیر ارشد طراحی در اپل انتخاب شد که باعث میشد دست او بازتر باشد و بتواند وظایف مدیریتی را به مدیران جدید تیمها بسپارد و در عوض، مسئول طراحیها باقی بماند. بسیاری در آن سال فکر میکردند که این یعنی آیو میخواهد شرکت اپل را به طور کلی ترک کند و این آخرین وظایف او خواهد بود.
اما در سال ۲۰۱۷، جانی آیو بار دیگر کنترل بخش طراحی را به طور کامل به دست گرفت. اما این پست جدید نیز چندان دوامی نداشت و حالا جانی آیو میخواهد اپل را ترک کند. تمام اینها یعنی سخت است بگوییم که نقش جانی آیو در این سالها در اپل دقیقا چه چیزی بوده و به جز ویدیوهای مشهور او در اتاق سفید، چه کارهای دیگری انجام میداده است. حتی نمیدانیم فرآیند ترک اپل برای او از کی آغاز شده اما میدانیم قطعا نقش مهمی در طراحی تک تک محصولات اپل در این سالها داشته است.
طراحیهای جانی آیو در این سالها شامل تغییرات شدهاند و همیشه ثابت نبودهاند. از پلاستیکهای شفافی که رد نسلهای اول iMac و iBook شاهد بودیم بگیرید تا طراحیهایی سفید و مینیمال و درنهایت رسیدن به عنصر مورد علاقه جانی آیو در جدول تناوبی؛ آلومینیوم. در عصر حاضر و در چند سال اخیر، مدام شاهد استفاده از آلومینیوم در طراحی محصولات این شرکت بودهایم. کارهای جانی آیو نقاط مثبت و منفی مختلفی داشته است. از طراحی آیفون و آیپاد و iMac بگیرید تا طراحیهای ضعیفی مثل iPod Hi-Fi و یا موشواره Magic Mouse 2 و اپل پنسل نسل اول. جانی آیو همچنین نشان داده که علاقه خاصی به باریک کردن محصولات دارد که در نهایت این مورد نه تنها باعث شده شاهد عمر باتری کم در آیفونها باشیم بلکه فاجعه کیبردهای مک بوک پرو کنونی را به وجود آورده.
قطعا ساده است که درباره برخی از این طراحیها شوخی کنیم و برایشان جوک بسازیم اما برخی از همین طراحیها آنقدر هوشمندانه هستند که نمیتوان آنها را نادیده گرفت. هر گوشی که امروز میبینیم، از نسل اول آیفون و نمایشگر آن الهام گرفته است. حتی اکثر لپتاپهای امروزی نیز از نسل اول مک بوک ایر الهام گرفتهاند و لپتاپهای پیش از مک بوک ایر، بزرگ، زمخت و طراحی جعبه مانند داشتند.
جدا از این موضوع که جانی آیو دارد به صورت رسمی از اپل جدا میشود، تاثیر او بر اپل به این زودیها از بین نخواهد رفت. حتی شرکت جدید جانی آیو که LoveForm نام دارد نیز قرار است اپل را به عنوان اولین مشتری خود داشته باشد و روی محصولات زیادی، همکاری نزدیکی با اپل خواهد داشت. همچنین شکی نیست که طراحیهای جانی آیو همچنان در راهروهای شرکت اپل خودشان را نشان میدهند چراکه حتی مقر جدید اپل یعنی همان اپل پارک نیز توسط جانی آیو طراحی شده است!
با همه اینها، شاید بگویید تیتر این مطلب ایراد دارد و این دوران هنوز به پایان نرسیده اما همین که جانی آیو دیگر در اپل کار نخواهد کرد، به معنی پایان یک دوران درخشان برای آیو و اپل است. حالا هم جانی آیو میتواند کمی از محصولات اپل فاصله بگیرد و هم اپل میتواند نوآوریها و ایدههای جدید در طراحی محصولات سختافزاری و نرمافزاری خود داشته باشد.
منبع: TheVerge
کدام فاجعه کیبردهای مک بوک پرو کنونی ؟؟؟
از سال ۲۰۱۶ که شاهد طراحی جدید توی مک بوک پرو بودیم، کیبرد این لپتاپها با مشکل مواجه بودن و خرابیهای زیادی برای اونها گزارش شده. این مشکل اونقدر حاد هست که اپل نه تنها کیبردهای مشکل دار مک بوک پرو ۲۰۱۶ به بعد رو رایگان تعویض میکنه، بلکه از روز اولی که مک بوک پرو ۲۰۱۹ عرضه شد هم، باز برنامه تعویض کیبرد اون رو اجرا کرد که اقدامی تقریبا بی سابقه است.
این یعنی حتی خود اپل هم هنوز مطمئن نیست که بهبودهایی که توی کیبرد مک بوک پرو ۲۰۱۹ داده، اون رو از خرابی در امان نگه میداره. شاید فاجعه برای این کیبردها یه مقدار اغراق باشه اما اپل سه سال فرصت داشته برای حل کردن این مشکل ولی هنوز هم احتمال خرابی وجود داره.