پاول دورف؛ خالق تلگرام، پیام‌رسان محبوب ایرانی‌ها

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
بیوگرافی موسس تلگرام

«پاول دورف» (Pavel Durov) وقتی به همراه برادرش نیکلای در سال ۲۰۰۶ شبکه‌ی اجتماعی VK را راه انداخت فکرش را هم نمی‌کرد روزی بزرگ‌ترین شبکه اجتماعی اروپایی شود. محبوبیت این شبکه در زادگاهش به جایی رسید که VK را فیسبوک و خودش را مارک زاکربرگ روسیه لقب دادند. اما همین محبوبیت در کشوری با فضای سیاسی بسته، مهم‌ترین تفاوت آن‌دو را باعث شد؛ یکی (زاکربرگ) در بستر فراهمِ میهنش پله‌های ترقی را طی کرد و به جایگاه شایسته‌ای رسید، دیگری (پاول) از طرف حکومت کشورش تحت پیگرد قرار گرفت و ناگزیر وطنش را ترک کرد و نفی بلد شد.

اما در دهکده‌ی جهانی امروزین با زور نمی‌توان جلوی استعداد‌ها را گرفت. زاکربرگ روس‌ها از کشوری جزیره‌ای به نام فدراسیون «سنت کیتس و نویس» (Saint Kitts and Nevis) تابعیت گرفته تا از مزاحمت‌های کرملین در امان باشد. او به کاری که در روسیه شروع کرده بود ادامه داد. پاول در سال ۲۰۱۳ و کمی پیش از مهاجرت، به کمک برادرش که پروتکل امن MTProto را ساخته بود یک اپلیکیشن پیام‌رسان به نام تلگرام (Telegram) درست کرد، اپلیکیشنی که به‌تازگی جشن ۱۰۰ میلیون کاربر فعالش را گرفته و به‌سرعت در حال رشد است. در ادامه با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

‌‌‌‌             ‌

«پاول والریویچ دورُف» (Pavel Valeryevich Durov) در اکتبر ۱۹۸۴ در سن پترزبورگ روسیه به دنیا آمد اما بیش‌تر کودکی‌اش در شهر زیبای تورین در ایتالیا سپری شد. پدرش دکتر والری دورف، لغت‌شناس بود و در ایتالیا کار می‌کرد. پاول هم در همان‌جا به یک مدرسه‌ی ایتالیایی فرستاده شد؛ اما بعد از بازگشت به روسیه در سال ۲۰۰۱، تحصیلاتش را در سن پترزبورگ ادامه داد و نهایتا در رشته‌ی پدرش از دانشگاه همان شهر با رتبه‌ی اول فارغ‌التحصیل شد. او بعدها در سال ۲۰۱۲ داستان زندگی‌اش را در کتابی به نام « کد پاول دورُف» (Code of Pavel Durov) آورد.

تلگرام

دورُف جوان و پرتوان در سال ۲۰۰۶ وقتی‌که فقط ۲۲ سال داشت بنای VKontakte را گذاشت که بعدا به‌صورت VK درآمد. در مدت‌زمانی که او و برادرش این وب‌گاه را اداره می‌کردند، شرکت‌شان به ارزش ۳ میلیارد دلار رسید. در سال ۲۰۱۱ به خاطر مخالفت‌های پاول با سیاست‌های جریان حاکم، نیروهای امنیتی روسیه خانه‌ی او در سن پترزبورگ را محاصره کردند ولی ماجرا بعد از یک ساعت فیصله پیدا کرد.

در دسامبر ۲۰۱۳ پاول را مجبور کردند ۱۲ درصد از سهام شرکتش را به «ایوان تاورین» (Ivan Tavrin) صاحب Mail.ru، یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های اینترنتی روسیه بفروشد. در پی این واگذاری، تاورین هم در رد و بدلی فرمایشی، این ۱۲ درصد را به شرکت متبوعش داد تا در مجموع، با سهمی که پیش‌تر طی سرمایه‌گذاری روی VK در اختیار داشت، ۵۲ درصد از سهام VK و متعاقبا کنترل آن را بر عهده بگیرد. چندی بعد هم سهام باقی مانده به مالکیت mail.ru درآمد تا به‌تنهایی صاحب این شبکه‌ی اجتماعی شود تا تحت فرمان دولت روسیه عمل کند.

پاوِل دورُف، در ۲۰۱۳ میلادی بعد از اتفاقاتی که برای شبکه‌ی اجتماعی‌اش افتاد به اتفاق برادرش نیکلای، اپ پیام‌رسان تلگرام را راه انداخت. اما تجارب VK به او یاد داده بود که نباید مقر جدیدش را در روسیه انتخاب کند؛ به‌این‌ترتیب تلگرام در برلین آلمان بنا شد. برای رسیدن به ادعای «سریع‌تر و ایمن‌تر» دو لایه‌ی رمزگذاری برای اپلیکیشن استفاده کرد. امنیت تلگرام آن‌قدر مورد توجه بوده که گفته می‌شود حتی اعضای داعش نیز کاربر تلگرام هستند. البته تا مدت‌ها پاول از منظر کسب‌و‌کار به تلگرام نگاه نکرد و همین چند وقت پیش هم یک میلیون دلار دیگر از سرمایه‌ی شخصی‌اش را برای ادامه‌ی کار آن هزینه کرد.

موسس تلگرام

دورف در اول آوریل ۲۰۱۴ تحت فشار از هیات مدیره‌ی شرکتش، VK، استعفا داد. در ۱۶ام همان ماه وقتی ماموران اطلاعاتی روسیه مشخصات تظاهرات‌کنندگان اوکراینی را در ماجرای جزیره‌ی «کریمه» خواستند، پاول نه‌تنها از دادن آن‌ها خودداری کرد بلکه در صفحه‌ی شخصی‌اش در شبکه‌ی اجتماعی VK از این درخواست پرده برداشت و آن را غیرقانونی دانست.

در ۲۱ام آوریل همان سال او را از مدیر عاملی کنار گذاشتند. شرکت مدعی شد این تصمیم بعد از درخواست استعفای او از هیات مدیره گرفته شد؛ خودِ دورف بعدا اعلام کرد شرکتش به‌وسیله‌ی افراد وابسته به حکومت تصاحب شده بود و چاره‌ای جز ترک آن نداشت. در نهایت پاول دورف ناخواسته مجبور به مهاجرت از وطن شد؛ او بعد از خروج از خاک روسیه به رسانه‌ها گفت برنامه‌ای برای بازگشت ندارد و معتقد است در شرایط کنونی کشورش آمادگی کسب‌و‌کارهای اینترنتی را ندارد.

پاول دورف

دورف با سرمایه‌گذاری ۲۵۰ هزار دلاری در صنعت شکر «سنت کیتس و نِویس» شهروندی این کشور را گرفت و حدود ۳۰۰ میلیون دلار از دارایی‌های نقدی‌اش را هم در بانک‌های سوییس گذاشت تا از دست‌درازی دولت روسیه مصون باشد.

خالق تلگرام

پاول دورف خود را یک فعال سیاسی، آزادی‌خواه و گیاه‌خوار می‌داند. در ۲۷ سالگی و در سال ۲۰۱۱ یک میلیون دلار به بنیاد ویکی‌پدیا کمک کرد. در سال ۲۰۱۴ به عنوان مستعدترین رهبر زیر ۳۰ سال در اروپای شمالی شناخته شد. جسارت پاول در جو امنیتی روسیه مثال‌زدنی بود؛ او حتی در جریان افشاگری‌های «ادوارد اسنودن» در سال ۲۰۱۳ به او پیشنهاد کار داد تا برای توسعه‌ی نرم‌افزارهای امنیتی با هم همکاری کنند.

خالق تلگرام

شخصیت و صحبت‌های جنجالی پاول دورف اغلب مورد توجه رسانه‌ها قرار می‌گیرد. طرز لباس پوشیدنش و علاقه‌ی زیادش به فیلم ماتریکس همیشه سوژه‌ی خبرنگاران است. او یک بار در مصاحبه‌ای با وبگاه TechCrunch گفت: «اگر بخواهم خیلی ساده بگویم، مهم نیست چند اپ پیام‌رسان دیگر وجود دارد چون همه‌شان [به جز تلگرام] بی‌خود هستند.» پاول به دلایل امنیتی و علاقه‌ی شخصی پیوسته در سفر است. از عکس‌هایی که در صفحه‌ی اینستاگرام‌اش می‌گذارد معلوم است دستی هم در عکاسی دارد. او حفظ امنیت و حریم شخصی را بی‌قیمت می‌داند و چند اتفاق تروریستی را عاملی برای تغییر در مسیری که پیش گرفته نمی‌بیند.

Pavel Durov

به عقیده‌ی پاول تهدیدات حریم شخصی بسیار بیش‌تر و خطرناک‌تر از تهدید‌های تروریستی هستند. او در مصاحبه‌ای با CNN درباره‌ی این موضوع که تلگرام پیام‌رسان مورد علاقه‌ی اعضای دولت اسلامی عراق و شام (داعش) است و در حملات تروریستی اروپا از آن استفاده کرده گفت: «این بخش تاریک فناوری است؛… افزودن یک در پشتی روی اپ‌های رمزگذاری‌شده بیش‌تر به کمک تروریست‌ها می‌آید [تا نیروهای امنیتی]». او معتقد است همان‌طور که اپل در برابر خواسته‌ی سازمان اطلاعات و امنیت آمریکا (سیا) کوتاه نیامد و قفل آیفون مورد نظر آن‌ها را باز نکرد، اپلیکیشن پیام‌رسانی مانند تلگرام که مدعی اولویت دادن به امنیت است هم نباید وارد چنین بازی خطرناکی شود. چراکه در دنیای دیجیتال اگر راه نفوذی برای نیروهای امنیتی گذاشته شود قطعا سوء استفاده‌کنندگان هم قادر به استفاده از آن خواهند بود.

تلگرام

البته آقای دورف در بستن شبکه‌های تلگرامی که تبلیغات گروه‌های تروریستی یا غیر اخلاقی می‌کنند با دولت‌ها همکاری می‌کند؛ ولی این به معنای در اختیار گذاشتن راهی برای دسترسی ماموران دولت‌ها نیست؛ البته لااقل فعلا این‌طور است، چراکه شایعات زیادی از دیدارهای مدیر عامل گوگل، ساندار پیچای، با او به گوش می‌رسد و این که ظاهرا پیشنهاد ۱ میلیارد دلاری برای خرید تلگرام مطرح شده. باید دید در صورت انجام این خرید، با سابقه‌ی نه چندان درخشان گوگل در حراست از حریم خصوصی کاربران، چه اتفاقی برای آرمان «سریع‌تر و ایمن‌تر» تلگرام خواهد افتاد.

      ‌‌‌‌‌‌

تاکنون در دیجی‌کالا مگ در مجموعه قسمت‌های «زندگی‌نامه‌ی بزرگان» با بسیاری از بزرگان دنیای فناوری آشنا شده‌ایم؛ به نظر شما چه رابطه‌ای میان آزادی و نوآوری وجود دارد؟ فکر می‌کنید چرا در اغلب کشورهای غیر آزاد جهان شاهد رشد نوابغ نیستیم؟ هم‌چنین اگر از کاربران تلگرام یا دیگر پیام‌رسان‌ها هستید، چه‌قدر به حفظ حریم خصوصی خود اهمیت می‌دهید؟ چه‌قدر به رعایت آن به‌وسیله‎‌ی شرکت‌ها اعتماد دارید؟

        ‌‌‌‌

شبکه‌های اجتماعی «پاوِل دورُف» (Pavel Durov):

توییتر

اینستاگرام



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۱۵ دیدگاه
  1. سام

    حرف! پاول دورف میدونه که آدم های احمق حرف و انسان های باهوش عمل میکنند ، شما بیاین تلگرام رو بهتر کنید تا همه به شما هم افتخار کنند و اسم شما هم تو سازندگان تلگرام بیاد

    اگه بیش از حد حرف بزنی ارزش حرف هات هم کم میشه

  2. نیایش

    الان ما تلگرامو اینستاو.. از اینترنت رایگان و بدون هزینه دان میکینم گناه نداره؟

  3. محمد

    سلام و عرض ادب خدمت همه دست اندرکاران دیجی کالا مگ

    امیدوارم طاعات و عباداتتون مورد قبول حق باشه

    جالبه ، الان مقاله ای خوندم درمورد منفور ترین شخصی که تا به حال توی زندگیم دیدم ! یعنی ( پاول دورف )

    اوصلا در تمام زندگیم از یک چیز متنفر بودم ، از آدمهای پوچی که خودمون با دست خودمون الکی الکی بزرگشون میکنیم و به جایی میرسه که همین افراد واسه خودمون شاخ میشن !

    نمونه اش همین عمو پاول ! شما یه لحظه با ( زاکر برگ و گیتس و جابز و …. ) مقایسه اش کنید ، انگشت کوچیک اونا هم نمیشه

    اونوقت ما ایرانی ها ( که واقعا واسه خودمون متاسفم ) اومدیم چسبیدیم به یه مسنجر مسخره که یه احمق طرد شده ی از وطن روسیه ای ساخته و میگیم به به و چه چه !

    واقعا یه لحظه فکر کنید ، تلگرام چه قابلیتی داره ؟ از یه قابلیت ساده ( ویدئو کال و ویس کال ) که وایبر چندین سال پیش گذاشت رو مسنجرش تلگرام هنوز بی بهره است !!!

    خودمون رو نمیخوایم گول بزنیم ، قصد توهین به هیچ کس هم نیست و تاکید شدید دارم ! ولی به نظر شما مردم ایران اینقدر سطح علم و آگاهی زیادی دارن که فهمیدن مسنجر مضحک تلگرام ( امنیت ) داره و از صبح تا شبه که همینجوری داره حساب بانکی این افراد به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی خالی میشه !!!

    نمیدونم چرا همش میخوایم لفظ بیایم که بگیم آره ، ما هم هستیم ! شما اگه امنیت سرتون میشد که حساب بانکیت رو خالی نمیکردن ، که هنوز بعد این همه ساله طرف میاد شماره موبایلش رو میذاره واسه رمز دوم کارت بانکیش ! بعد پاش هم بیفته همه استاد امنیت شبکه و امنیت اطلاعات میشن !!!

    مثلا مسنجر لاین با وجود اینکه نیمه ف.ی…ل.ت…..ر هست ولی سرعتش خیلی بیشتر از تلگرامه و همینطور امنیت ! چون شما کافیه کمی مهندسی اجتماعی بلد باشی تا بتونی تلگرام هر کی رو میخوای هک کنی ( دقت کنید کد نویسی هم لازم نیست ! ) فقط هک از طریق مهندسی اجتماعی کفایت میکنه ولی آیا یه مسنجر محبوب و قدرتمندی مثل لاین که چندین میلیارد کاربر فعال در سطح جهان داره به همین راحتی قابل هک شدنه ؟ مسلما خیر !

    استناد مردم فهیم ما به امنیت تلگرام فقط یک جمله چرت و پرته که در قسمت فوتر سایت تلگرام نوشته شده :

    Telegram is a cloud-based mobile and desktop messaging app with a focus on security and speed

    خب الان دیگه تموم شد ، ما هم قبول کردیم تلگرام امنیت داره !

    جالبه مثلا من بیام یه لندینگ پیج بسازم ، توی فوترش بنویسم :

    تمامی حقوق این سایت متعلق به شیطان رجیم میباشد !!!!!

    اونوقت شما باید قبول کنی و بری همه جا بگی که : سایت شیطان اینجوری و اونجوری !!!

    چی بگم ! والله سرم درد گرفته اینقدر گفتم و کسی نفهمید !

    بیشتر از این مزاحم اوقات شریفتون نشم !

    امیدوارم نماز و روزه همگی مورد قبول حق باشه و توی این شبها ما رو هم از دعای خیرتون بی نصیب نذارید

    ( اگه حرفام کمی تلخ بود عذر میخوام )

    ممنون از همه ، پایدار و سربلند باشید

    یا حق

  4. مصطفی

    امیدوارم که تلگرام رو به گوگل نفروشه … گوگل اصلا توی شبکه های اجتماعی و پیام رسان سابقه خوبی نداره و اگر تلگرام رو بخره قطعا تلگرام هم مثل هنگ اوت و گوگل پلاس به گوشه میافته … و سوای این برنامه ریزی بد گوگل امنیت کاربرها هم دچار مخاطره میشه و احتمال اینه تلگرام بعد از خرید گوگل ف ی ل ت ر بشه خیلی زیاد میشه.

  5. مسیح

    سایتتون محشره! جزء چندتا سایت برتریه که قبل از اینکه واردش بشم مطمئنم چندتا مطلب ناب و درجه‌ی یک جدید داخلش هست و ارزش مطالعه رو داره!

  6. حسین

    به نظر من تلگرام عالیه فقط اگه تماس صوتی و تصویری رو هم اضافه کنه به شخصه از هیچ سرویس دیگه ای استفاده نمیکنم.

    1. محمد

      اتفاقا چون این قابلیت رو نداره هنوز محبوبه
      یه زمانی بود همه از wechat و line استفاده میکردیم تا این که این قابلیت بهشون اضافه شد بعد از اونا viber بود که بعد از اضافه شدن همین قابلیت دگ به زباله دونه تاریخ پیوست و همه کوچ کردن به تلگرام حالا به نظر من اگه تلرام هم این کار رو بکنه از چشم میفته و باز باید به فکر یه اپ جدید باشیم

  7. فرامرز

    آقا یه سوال؟ در تلگرام چطور میشه در هنگام چت با یک نفر یا در یک گروه ، چندتا یا یکی از چتها و کامنتها رو پاک کرد؟ اصلا نمیشه؟؟؟!! چرا واقعا؟ توی وایبر میشد.
    یا مثلا فرض کنین یه طوری آدم برنامه ریزی کنه که بشکا زمان بندی شده توی تلگرام که مثلا کل پیغامهای یک چت با یک کاربر یا در یک گروه در ۲۴ ساعت گذشته یا یک ماه گذشته اتومات پاک بشه؟؟؟؟ آیا همچین قابلیتی هست توی تلگرام؟
    چون حجم کامنتها و دیتاها و عکشها و فیلما خیلی زیاد میشه و حافظه رو پر میکنه و گوشی رو سنگین میکنه.
    کسی هست راهنمایی کنه لطفا؟!

  8. meity

    جالبه پیام رسان محبوب ایرانیهاست ولی هنوز زبان فارسی نداره

  9. میلاد REAL

    ای کاش ادرس اینستا شو نمیزاشتین چون ما یک میلیون نفر بیکار داریم که منتظر سوژ ه هستن تا حمله کنن به پیج اینستای سوژه
    هرچی مخفی بمونه بهتره ابرومون کمتر میره
    اخه شما نمیدونین وقتی یک میلیون نفر بیکار قصد کنن برن پیج یکی چه بلایی سر اون بدبخت میاد
    یه مقاله در باره این یک میلیون نفر بنویسید خواهشا و بگید بهشون که نکنن این کارو چون یهو دیدین جامعه جهانی مارو از این نرم افزار ها پرت کرد بیرون..

  10. sepehr

    چه میکنه این اپل که ۹۰ % افراد معروف در دنیای تکنولوژی از محصولاتش استفاده میکنن.

  11. محمد

    نمی دونستم گیاهخواره دمش گرممممممم. انیشتین، نیوتن، داوینچی، استیو جابز، جان لنون الانم پاول دورف. دیگه کاریه که از دستمون برمیاد ما گیاهخوارا اینیم 😀

    1. Ho3ein

      نیکولا تسلاعشق منو رو از قلم انداختی !!! حالا باید دید خودتون بجز گیاهخواری چه چیز دیگه ازتون برمیاد 🙂

    2. ابراهیم

      شدیداً موافقم! :)))))

  12. امیر

    تشکر میکنم از دیجیکالا بابت مقالات مفید درباره زندگینامه بزرگان
    واقعا به درد ادم میخوره سرنوشت این دوستان

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما