چرا وزارت ارتباطات به دنبال توسعه اندروید ملی است؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه

از مدت‌ها قبل، زمزمه‌های مربوط به توسعه اندروید ملی از جانب وزارت ارتباطات ایران به گوش می‌رسید. در همین رابطه محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی که امروز شنبه ۲۵ خرداد در استانداری البرز برگزار شد گفت: «مدت زیادی بود که می‌خواستیم سیستم عامل اندروید را در گوشی‌های ایرانی تغییر دهیم تا از استارتاپ‌های داخلی حمایت کنیم؛ این موضوع پیش نمی‌رفت تا این‌که اپلیکشین‌های داخلی را حذف کردند و این همدلی ایجاد شد و به زودی نتیجه کار را اعلام می‌کنیم.»

شفاف‌سازی وزیر ارتباطات

در رابطه با این اظهارنظر، گمانه‌زنی‌های متعددی مطرح شده که آیا وزارت ارتباطات می‌خواهد اندروید را برای گوشی‌های داخل ایران کنار بگذارد و از سیستم‌عامل جایگزین بهره ببرد؟ ساعاتی بعد از این اظهارنظر، وزیر ارتباطات در صحبت با خبرنگار سایت دیجیاتو این خبر را با جزییات بیشتری مطرح کرده و گفته:

«ما نگفتیم قصد داریم تا سیستم عامل اندروید را عوض کنیم و این حرف درستی نیست. بلکه در صحبت‌ها اعلام کردیم که مدت‌ها بود بر روی یک نسخه سفارشی شده اندروید در حال کار کردن بودیم تا بتوانیم در گوشی‌های داخل کشور از آن استفاده کنیم. دلیل این کار این است که اتفاقاتی مشابه حذف کسب‌وکارهای ایرانی رخ ندهد. این موضوع پیش نمی‌رفت اما وقتی آمریکایی‌ها آمدند و نرم‌افزارها را حذف کردند در داخل کشور همدلی ایجاد شد و این اتفاق افتاد. ما به زودی خبرهای خوبی از یک سیستم‌عامل سفارشی شده اندروید بر روی گوشی‌های ایرانی خواهیم داد. در آن نسخه قابلیت حذف اپلیکیشن‌ها توسط گوگل وجود نخواهد داشت.»

ماهیت اندروید ملی

با توجه به این اظهارنظر، ظاهرا چیزی که مدنظر وزیر ارتباطات قرار دارد، توسعه‌ی یک رابط کاربری جدید مبتنی بر اندروید است که در آن بدون نیاز به پلی استور گوگل بتواند کار خود را انجام دهد زیرا پلی استور از قابلیت‌های امنیتی بهره می‌برد که در صورت لزوم می‌تواند اپلیکیشن‌های ناامن را از اندروید گوشی پاک کند. این مشخصه امنیتی گوگل، Google Play Protect نام دارد که وظیفه‌ی اسکن سیستم‌عامل اندروید برای یافتن اپلیکیشن‌های ناامن و بدافزارها و دیگر موارد این چنینی را برعهده دارد. اگرچه می‌توان آن را غیرفعال کرد تا حتی در صورت تلاش گوگل برای حذف برنامه‌های موردنظر همچنان بتوان به استفاده از اپلیکیشن‌های مذکور ادامه داد، ولی به دلایل امنیتی انجام این کار چندان توصیه نمی‌شود.

در همین زمینه، به‌عنوان مثال می‌توانیم به نسخه چینی رابط کاربری گوشی‌های شیائومی اشاره کنیم که فاقد سرویس‌های گوگل هستند و حالا که هواوی تحت تحریم آمریکا قرار گرفته، قصد دارد گوشی‌های مبتنی بر سیستم‌عامل فاقد سرویس‌های گوگل را روانه‌ی بازار کند.

بیشتر بخوانید: سیستم‌عامل اختصاصی هواوی Oak OS نام دارد و از اپلیکیشن‌های اندروید پشتیبانی می‌کند

آینده‌ی این تلاش

در این میان، سوالی که مطرح می‌شود این است که حتی اگر وزارت ارتباطات بتواند چنین رابط کاربری را توسعه دهد، آیا کاربران نسبت به استفاده از آن تمایل دارند یا خیر. هنوز تجربه‌های ناموفق مثل موتور جستجوی ملی یا پیام‌رسان‌های داخلی را در خاطر داریم که نشان می‌دهد اگر کاربران نخواهند از یک سرویس استفاده کنند حتی سرمایه گذاری میلیاردی وزارت ارتباطات هم چیزی را عوض نمی‌کند. به نظر شما با توجه به تجربه‌ی هواوی و مشکلاتی که آمریکا برای این شرکت بزرگ جهانی به وجود آورد، توسعه دادن رابط کاربری ملی محلی از اعراب دارد؟ فکر می‌کنید وزارت ارتباطات ایران برای جلوگیری از شکست این طرح چه مواردی را باید در اجرای آن مد نظر داشته باشد؟



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۸ دیدگاه
  1. حمسد

    چرا به زور تو فکر دستکاری کردن این چیز و اون چیزن و همیشه یه پسوند “ملی” میچسبونن تهش و با افتخار ازش حرف میزنن؟ اندروید ملی آخه؟ حتما در قدم بعدی هم میخوان رو بیرن به فیلتر کردن سرویس‌های اندروید اصلی و همه باید از نرم‌افزارهای مشکوک خودشون استفاده کنن.

    منم واقعا ترجیح میدم امریکا یا هر کشوری اطلاعاتم رو داشته باشه تا عزیزان داخلی.

  2. آرش دهستان

    تا وقتی مردم به شماها اعتماد نکنن هیچ کدوم از ایم کارها فایده ای نداره. من به عنوان یک ایرانی میگم: حاضرم سازمان جاسوسی آمریکا ازم اطلاعات داشته باشه ولی هیچ نهاد دولتی توی ایران به اطلاعات من دسترسی نداشته باشه

  3. میلاد

    بلخره نفهمیدیم پشت این داستان تلگرام طلا… چه کس یا کسانی هستن / وزیر ارتباطات/اط…. در کل اینم زمینه ای برای خدمت رسانی خواهد بود نه چیز دیگر ;))))

  4. Masoud

    عالیه
    اونایی که میگن نمیشه
    خواهند دید مثل قضیه ریجستری با اعمال زور میشه⁦☺️⁩از این بابت خوشحالم

  5. جمال

    عجب!!!!
    فردا یه چند تا استارتاپ الکی راه میندازن واسه توسعه سیستم عامل. میلیارد ها پول رو میکشن بالا بعدش یا کانادا یا امریکا نذاشت…

  6. Snek

    فقط اون تیکه که میگه همدلی وجود نداشت، آمریکا که تحریم که کرد همدلی به وجود اومد!
    دارم می‌بینم همدلی پس از تحریم رو، از بزرگترین کمپانی گرفته تا مغازه دار و کارمند دون داره پس از تحریم در عین همدلی، بیشترین تلاش رو واسه کندن از مردم میکنه.
    همدلیت تو حلقم یعنی.

  7. شاهین زارعی

    گوشی بدون پلی استور مثل گوشی بدون دوربین هست

    من که به گوگل خیلی بیشتر اعتماد دارم تا شرکت های ایرانی

    هروقتم بخوام گوشی بگیرم همون نسخه های جهانی میگیرم تا سفارشی ایرانی

  8. میلاد

    یک سوالی که پیش میاد این هست که سخت افزار رو چجوری میخواد تامین کنه؟ چون اجازه نداره گوشی های شرکت های دیگه رو رام بزنه

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما