نوکیا N9؛ آخرین شوالیه پیش از ویندوز!
ما از طرف دیجیکالا مگ باید از نوکیا به شکل ویژهای تشکر کنیم. چرا؟ چون کمتر شرکتی این توانایی را دارد که یک سیستمعامل مدرن را، به این سرعت به موزهی گجتهای رترو تحویل دهد. نوکیا N9 گوشی هوشمندی بود که در سال ۲۰۱۱ و در حدفاصل خداحافظی نوکیا با سیمبین و سلام آن به ویندوزفون معرفی شد. از لحاظ ظاهری این گوشی زیبا شباهت بسیار زیادی به گوشیهای ویندوزی لومیا دارد که تولید آنها توسط نوکیا آغاز شد و توسط مایکروسافت ادامه پیدا کرد. ولی در زیر پوست این گوشی هوشمند، سیستمعاملی به نام «میگو» (MeeGo) قرار داشت که تصور میشد پلتفرمی انقلابی در صنعت گوشیهای هوشمند باشد.
ترکیب ویژگیهای خاص نوکیا N9 و رابط کاربری نوآورانهی سیستمعامل MeeGo این گوشی را از بسیاری جهات جلوتر از زمان خود قرار میداد. نوکیا N9 اولین گوشی هوشمندی بود که در پنل جلوی آن هیچ دکمهای اعم از فیزیکی یا لمسی قرار نداشت.
ویژگیهایی نظیر صفحهنمایش همیشه روشن با استفاده از تکنولوژی آمولد و باز کردن قفل گوشی با دو بار ضربه زدن (Double Tap to Wake) چیزهایی نبود که در آن زمان آشنا به نظر برسد. رابط کاربری نوکیا N9 تماما بر اساس فرمانهای حرکتی و لغزاندن انگشت روی صفحهنمایش (Swipe) طراحی شده بود.
اهمیت این موضوع تا حدی بود که نوکیا در معرفی و تبلیغات نوکیا N9 به جای اشاره به نام MeeGo بیشتر از طراحی مبتنی بر Swipe صحبت میکرد. پیشنهاد میکنیم پیش از خواندن ادامه مطلب ویدیوهای تبلیغاتی زیر را ببینید.
- نوکیا N9 - تبلیغ ۱
- نوکیا N9 - تبلیغ ۲
- نوکیا N9 - تبلیغ ۳
سیستمعامل MeeGo حاصل همکاری نوکیا و اینتل بود. رابط کاربری نسخهای از این سیستمعامل که با نام «هارماتن» (Harmattan) روی نوکیا N9 قرار داشت بر اساس اصول یک نظریهی روانشناختی به نام «نظریهی فعالیت» (Activity Theory) بنا نهاده شده بود.
هدف اصلی این نظریه این بود که به جای وادار کردن افراد به تغییر دادن شیوهی فعالیت خود بر اساس مدلهایی که تکنولوژی به آنها تحمیل میکند، مدلهایی تکنولوژیک طراحی شود که اساسا از نحوهی طبیعی تعامل افراد با محیط و انجام کارهای مختلف پشتیبانی کند. یعنی در واقع این رابط کاربری سیستم باشد که خود را با افراد تطابق میدهد.
واقعا جای تاسف است که نوکیا سرمایهگذاری روی سیستمعامل MeeGo را خیلی زود رها کرد و به سمت ویندوزفون رفت. در بدترین حالت آیندهی نوکیا با سیستمعامل MeeGo چیزی شبیه به همان شکستی میشد که در اثر همکاری با مایکروسافت تجربه کرد. ولی از سوی دیگر ممکن بود موفق شود با توسعه دادن پلتفرم خاص خود دوباره روزهای خوش گذشته را تکرار کند.
این که چرا نوکیا ناگهان تصمیم گرفت پروژههای دیگر را رها کند و با مایکروسافت قرارداد همکاری ببندد موضوع پیچیدهای است که تشریح آن نیاز به نگارش یک مقالهی نسبتا طولانی دارد. ولی خیلیها معتقد هستند که رفاقت «استفان الوپ» (Stephen Elop)، عضو سابق هیئت مدیرهی مایکروسافت و مدیر عامل وقت نوکیا، با «استیو بالمر» (Steve Ballmer)، مدیر عامل سابق مایکروسافت، در این زمینه تاثیر زیادی داشته است.
سلام ببخشید این گوشی که کنار این گوشی هست و سیستم عامل ویندوز فون داره چه گوشی هست
نوکیا لومیا ۸۰۰
سلام.لطفا اگه کسی نوشو سراغ داره بهم خبر بده.
نوکیا اون ۰زمان بهترین گوشی هارو میزد.همین الانم میارده هاش فوق العادست
صفحه همیشه روشن نوکیا با اسم گلنس
حالا بقیه میگن واااااو.. همیشهروشنه:-\
یزمانی نوکیا فقط فلز بود و امولد و جدیدترین پورت ها
مخصوصا n8 که معجونی به تمام معنا بود
الان باید پنل نمایش سامسونگ بزنه با طراحی خودش و فلز و لنز زایس
واقعا درست گردن یه میان رده همه فن حریف اینقد سخته براشون؟
استفانوالوپ در حق نوکیا دشمنی کرد نه مدیریت.
افسوس و صد افسوس از روزگار خوش گذشته.
نوکیا باید دنبال همین” می گو” رو میگرفت. در بدتزین حالت از این وضعی که گرفتارش شد ، بهتر بود .
شایدم با همون MeeGo ، میتونست اندروید و آی او اس رو شکست بده.
باید منتظر بود و دید خیزش دوباره نوکیا به چه صورت خواهد بود.
طراحی رو دست این گوشی نیامده….. نوکیا یعنی کیفیت
چه امکاناتی که الان تازه الجی و سامسونگ دارن ازش استفاده می کنن این جاست که نوکیا باید به خودش بگه
$شاه و شاخ و نوآور بودیم موقعی که نوآوری مد نبود $
خیلی دنبالش هستم که بخرم .
این گوشی هنوز هم شاهکار به تمام معناست .
سه تا سیستم عامل Android و MeeGo و Sailfish رو به طور همزمان اجرا میکنه و آخ هم نمیگه .
ظاهرش هم که کلا حس خاصی رو به آدم منتقل میکنه .
حیف که نوکیا دچار یه مدیر نالایقی مثل استفان الوپ شد و ایشون بودن که در جا پروژه ی چندین ساله نوکیا که به MeeGo ختم میشد رو در جا کشتند . مگه نه شاید الان MeeGo جای اندروید رو میگرفت .
یعنی میگیمی شد سیستم عامل زو عوض کرد؟اندروید رو بدون باگ وهنگی اجرامیکنه؟
بی انصافیه درباره ی Nokia N8 پادشاه بی چون و چرا موبایل ها! هنوز مقاله ننوشتید واقعا بی نظیر بود یادش بخیر با دوربین ۱۲ مگا پیکسلش چه عکس ها و فیلم های باکیفیتی گرفتیم باهاش میشد آهنگ رو با رادیو ماشین با کیفیت عالی گوش کرد فلش بهش وصل میشد به تلویزیون هم باشیم و هم بی سیم متصل میشد. البته n9 هم گوشی خوبی بود صفحه نمایش و بدنه ی خوبی داشت سیستم عامل به روزی داشت اما مثل N8 خوی سلطنتی نداشت.
نوکیا ۶١٢٠ را هم به موزه اضافه کنید.
گوشی N9 رو به عنوان گوشی دومم می خوام ۲ساله دنبالش می گردم