انتظارها به پایان رسید؛ هیوندای کُنا سرانجام رونمایی شد
مدتها صحبت از معرفی یک مدل جدید از خانواده شاسیبلند هیوندای در میان بود؛ شاسیبلندی که قرار است سبد محصولات این شرکت کرهای را پررنگتر از قبل کند و مشتریان زیادی را به سمت و سوی خود بکشاند.
عکسهای جاسوسی زیادی از این خودرو منتشر شد. هیوندای تیزری از این اتومبیل را منتشر کرد که تنها بخشی از ظاهر آن معلوم بود. اینها جزو اخبار داغ چند وقت اخیر بودند که سرتیتر بسیاری از رسانههای خودرویی شدند. این خودرو کُنا (Kona) نام دارد.
هیوندای به تازگی از کنا رونمایی کرده اما احتمالا این شاسیبلند هیجانانگیز را به طور کامل در نمایشگاه خودرو فرانکفورت معرفی کند. با این حال تصمیم گرفتیم که به صورت تخصصی به این خودرو بینظیر نگاهی داشته باشیم.
اصالت
هیوندای برای خودروهای شاسیبلند خود از نام مکانهای جذاب استفاده میکند؛ مثلا سانتافه اسم شهری در مکزیک بوده و نام توسان از منطقهای در آریزونا گرفته شده است. کُنا (Kona) هم نام یکی از جزایر هاوایی است. در حقیقت نام کامل این جزیره Kailua Kona است که به عنوان یکی از مناطق توریستی با جاذبههای دیدنی چشمنواز در دنیا شناخته میشود.
زبان طراحی
از اصالت اسم و رسم کنا بگذریم، نوبت به زبان طراحی آن میرسد. هیوندای کنا در کلاس شاسیبلند کوچک شهری قرار میگیرد. این خودرو زبان طراحی نوآورانهای نسبت به دیگر محصولات این شرکت کرهای دارد. هیوندای کنا زبان طراحی مشابهی با یکی از مدلهای مزدا به اسم CX-3 دارد. این شباهت در الگوی طراحی کلی میان این دو خودرو دیده میشود. در ادامه میتوانید تصویری از این مدل مزدا را ببینید.
در نمای جلو کنا میتوان دریافت که چهره کنا از الگو خودروهای اسپرت کوپه وحشی مثل فورد ماستنگ الهام گرفته است. یکی از دلایلی که باعث شده این حس به مخاطب منتقل شود، استفاده از چراغهای اصلی کشیده و باریکی است که با زاویه به سمت جلوپنجره ذوزنقهای نشانه رفتهاند.
سبک جلوپنجره ذوزنقهای کنا هم یادآور محصولات ژاپنی مخصوصا از شرکت میتسوبیشی است. از دلایل اسپرت بودن زبان طراحی این خودرو میتوان به موقعیت قرار گرفتن چراغهای مه شکن اشاره کرد که با فاصله کمی در پایین چراغهای اصلی قرار گرفتهاند. چراغهای مه شکن به فلپ سپر و گلگیرها متصل شدهاند که شیک و مدرن جلوه میکنند.
روی در موتور این خودرو خطوط منحنی دیده میشود که به بالابردن آیرودینامیک خودرو کمک میکند. در نمای کناری شاهد خط شانهای اصلی هستیم که از سمت گلگیرها شروع میشوند، پس از گذر از دستگیرههای دربهای جانبی اتومبیل و بالای گلگیر عقب به چراغ خطر ختم میشوند. شیب سقف و فرم منحنی نمای جانبی به بهبود آیرودینامیک نیز کمک شایانی کردهاند. فرم رکاب و رینگهای ۵ پر ۱۹ اینچی هیوندای کنا، حس بیشتری از یک خودرو مدرن را به بیننده منتقل میکنند.
نمای پشتی این خودرو نسبت به اتومبیلهای امروزی، سنتشکن قلمداد میشود. دلیل این موضوع آشفتگی عناصر طراحی، عوض شدن المانهای مختلف و استفاده از سبک طراحی نوین است؛ مثلا چراغهای خطر این خودرو مثل چراغهای جلو، کشیده و باریک هستند و به سمت لوگو هیوندای نشانه رفتهاند. دورتا دور این چراغها، فرم منحنی بدنه دیده میشود که جذابیت خاصی به چهره این شاسیبلند میبخشند. ظاهر سپر الگوی قرار گرفتن پلاک گارد و چراغهای راهنما، عقب و خطر سوم چهرهی جدیدی را برای کنا دست و پا کردهاند.
بهطور کلی از ظاهر کنا میتوان حس یک خودرو اسپرت، جسور و قدرتمند را گرفت، حال باید دید که در دل این شاسیبلند جدید کرهای چه میگذرد؟
جثه بزرگ با قلبی کوچک
اگر درمورد مشخصات موتوری کنا برایتان بگوییم، تعجب میکنید. از این بابت که این مشخصات در جثه بزرگ شاسیبلند چه میکند؟
هیوندای کنا احتمالا در انواع پیشرانهها عرضه شود که پیشرانه ۴ سیلندر اتمسفریک با حجم ۲ لیتر یکی از انتخابهای مشتریان است. این پیشرانه میتواند قدرتی معادل ۱۴۷ اسببخار و گشتاور ۱۷۹ نیوتونمتر را تولید کند. مشخصات این شاسیبلند همچون دیگر رقبای بازار است اما باید درنظر داشت که این قدرت بیشتر برای مصارف شهری مناسب است تا استفادههای آفرود و خارج از شهر. صفر تا صد این خودرو احتمالا ۱۰ ثانیه زمان میبرد.
پیشرانه ۱.۶ لیتری دیزل توربوشارژر با توان ۱۷۵ اسببخار و گشتاوری ۲۶۵ نیوتونمتر یکی دیگر از انتخابها خواهد بود. شتاب این مدل از نمونه ۲ لیتری بهتر است؛ هیوندای ادعا کرده که صفر تا صد این خودرو ۷.۷ ثانیه زمان میبرد. حداکثر سرعت این مدل کنا ۲۱۰ کیلومتر بر ساعت اعلام شده است.
گفته میشود که هیوندای یک مدل ۳ سیلندر ۱ لیتری برای بازار اروپا درنظر گرفته است. توان حدودی این پیشرانه ۱۱۸ اسببخار و گشتاور آن ۱۷۲ نیوتونمتر است. برای رسیدن از حال سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت ۱۲ ثانیه زمان میبرد. راننده در این مدل میتواند به حداکثر سرعت ۱۸۱ کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند. البته باید درنظر داشته باشیم که هیوندای ممکن است از مدلهای دیگری هم هنگام معرفی کنا رونمایی کند.
یک جعبهدنده ۶ سرعته خودکار این اتومبیل را همراهی میکند. کنا در دو نسخه دیفرانسیل جلو و دو دیفرانسیل روانه بازار میشود.
نسخه الکتریکی
به نظر میرسد که هیوندای بالاخره یک نسخه الکتریکی از محصولاتش را در اختیار علاقمندان قرار میدهد. این مدل احتمالا اوایل سال ۲۰۱۸ به بازار عرضه میشود. هنوز در مورد مشخصات نسخه الکتریکی اطلاعات موثقی منتشر نشده اما به نظر میرسد که کنا با یک بار شارژ بتواند مسافت ۳۲۲ کیلومتری را طی کند.
سامانه و امکانات
هیوندای کنا احتمالا به سامانههای ایمنی مثل ترمز خودکار، دستیار کمکی برای رانندگی بین خطوط، هشدار نقطه کور و هشدار خوابآلودگی راننده تجهیز میشود. گفته شده که هیوندای کنا به سیستم اینفوتینمنت مجهز میشود. به واسطه این سیستم میتوان با دو برنامه Android Auto برای گوشیهای اندرویدی و CarPlay برای محصولات اپل به سیستم مالتی مدیا خودرو متصل شد. یکی دیگر از امکانات این خودرو، هد آپ دیسپلی (HUD) است؛ این امکان باعث میشود که اطلاعات رانندگی در شیشه اتومبیل به راننده نشان داده شود و کمترین حواسپرتی را برای سرنشین به دنبال داشته باشد.
هنگامی که به ویژگیهای کنا نگاه میکنیم و اطلاعات آن را کنار هم میگذاریم، متوجه میشویم که با یک شاسیبلند مدرنی روبرو هستیم که توجه نسل جوان و خانوادهها را به خوبی به سمت خود جلب میکند. ویژگیهای طراحی این خودرو نوآورانه و جدید ارزیابی میشود. مشخصات فنی این خودرو معمولی و متناسب با نیازهای شهری افراد است. کنا احتمالا امکانات رفاهی متنوعی دارد که بتواند مشتریان را برای خرید خود وسوسه کند.
حالم به هم خورد مثل نیسان جوک مسخرست
وقتی تویوتا CHR هست به این بی اصالتها فکر هم نباید بکنی
اصلا از ظاهرش خوشم نیومد.هرچند متفاوته اما منو یاد ماشین هایی که تو گاراژ ها سرهم میشن انداخت!
مثل اینه که شاسی یه ماشین دیگه رو به بدنه یک ماشین بی ربط جوش دادن!(کلارکسون تو یکی از قسمت های گرندتور اینکارو کرد)
البته از جلو و عقب اینطور به نظر میرسه
شبیه ASX هست
فکر میکردم با این ظاهرش هیبریدی باشه اما نبود!
فکر میکنم در تقابل با تویوتا chr این مدل رو ساختن
فکر کنم مشخصات نسخه ۲ لیتری و ۱.۶ لیتری رو جابجا نوشتید
سلام
مرسی از توجه شما. نکته در اینه که پیشرانه ۱.۶ لیتری از سیستم پرخوران توربوشارژر بهره میبرد و پیشرانه ۲ لیتری، اتمسفریک(تنفس طبیعی) است. همین ویژگی موجب شده که توان خروجی پیشرانه ۱.۶ لیتری بیشتر از ۲ لیتری باشد.
ارادتمند
شاهسون
قشنگه ولی مزدا CX-3 رو پسندیدم 😀
آخه چراااااااااااااااااا؟؟ چرا تولید پراید رو متوقف کردن؟چطور تونستن؟؟
یعنی خیلی ظاهر قشنگی داره.ولی حیف موتورش ضعیفه