شیر طلای جشنواره فیلم ونیز به مکزیک رفت
اختتامیه جشنواره فیلم ونیز برگزار شد و برندگان جشنواره فیلم ونیز معرفی شدند. از میان همه ستارههایی که امسال در جشنواره حضور داشتند آلفونسو کوارون مکزیکی موفق شد شیر طلا را به خانه ببرد. این دومین سال پیاپی است که مکزیکیها در جشنواره ونیز میدرخشند. سال گذشته گیلرمو دلتورو با فیلم «شکل آب» موفق به کسب جایزه بهترین فیلم از ونیز شده بود. جایزهای که در نهایت او را به اسکار رساند.
امسال ونیز سال درخشش فیلمسازان غیرانگلیسی زبان بود. به جز جایزه بهترین فیلم که نصیب کوارون شد، جایزه بهترین کارگردانی هم به ژاک اودیار فرانسوی برای فیلم «برادران سیسترز» رسید.
درنتیجه تحلیلگران از حالا به تکاپو افتادهاند که شاید شیر طلای ونیز برای فیلم «روما» ساخته آلفونسو کوارون هم مقدمهای برای موفقیتهای بعدیاش در فصل جوایز و حتی اسکار باشد.
در حال حاضر فاتحان بزرگ سینمای جهان مکزیکیها هستند. مجریان اسکار میتوانند امسال حسابی باب شوخی را با دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا دراینباره باز کنند. یکی از اولین سخنرانیهای ترامپ علیه مهاجران مکزیکی بود.
فیلم «روما» درام سیاه و سفیدی است که به خاطرات کوارون از بزرگ شدن در مکزیکوسیتی در اوایل دهه ۷۰ برمیگردد. با این فیلم بعد از قریب یک دهه او دوباره فیلمی به زبان مادریاش، اسپانیایی ساخته است. «روما» شخصیترین فیلم کارنامه کوارون محسوب میشود و داستانش بر محور دو کارگر محلی است که هر دو بیوقفه و خستگیناپذیر به حمایت از خانوادههای کوچکشان که جزو طبقه متوسط هستند، میپردازند. کوارون بعد از دریافت جایزه از تهیهکنندگانش و شبکه نتفلیکس تشکر کرد و گفت: «این جایزه و این جشنواره به طرز باورنکردنی برای من اهمیت دارد.» کوارون ضمن تشکر از بازیگرانش گفت: «از شجاعت و بخشندگی شما ممنونم و احترام فوقالعادهای که در تصویر کردن زنانی که مرا بزرگ کردند، گذاشتید.»
حضور قبلی کوارون در جشنواره فیلم ونیز به سال ۲۰۱۳ و فیلم «جاذبه» برمیگردد که درنهایت هفت جایزه اسکار نصیبش شد.
جایزه کوارون را هموطنش گیلرمو دلتورو به او داد در حالی که به شوخی میگفت: «حالا اجازه بدهید من اسم برنده را اعلام کنم و ببینیم که میتوانم نامش را درست تلفظ کنم یا نه.» دلتورو تاکید کرد که او مثل بقیه اعضای هیات داوران فقط یک رای داشته است و برنده شدن کوارون ربطی به مکزیکی بودنش ربطی نداشته است.
امسال ونیز سال درخشش فیلمسازان غیرانگلیسی زبان بود. جایزه بهترین کارگردانی به ژاک اودیار فرانسوی برای فیلم «برادران سیسترز» رسید. فیلمی درباره دو برادر آدمکش با بازی جان سی.رایلی و یوآکین فونیکس که اقتباسی از رمان مشهوری به همین نام است. این اولین فیلم اودیار به زبان انگلیسی است.
جایزه بهترین بازیگر زن به الیویا کولمن برای فیلم «سوگلی» رسید که یکی از ارکان اصلی فیلم لانتیموس بود. فیلم لانتیموس مثلثی شامل سه کاراکتر زن دارد که دو ضلع دیگر اما استون و ریچل وایز هستند. الیویا کولمن در فیلم لانتیموس نقش ملکه آن را بازی میکند که به قدرت رسیده اما تحت تاثیر دوست صمیمیاش لیدی سارا قرار دارد و درواقع اوست که کشور را اداره میکند.
جایزه بهترین بازیگر مرد به ویلم دفو برای بازی در فیلم «در آستانه دروازه ابدیت» (At Eternity’s Gate) ساخته جولین اشنابل رسید. دافو در این فیلم نقش ونسان ونگوگ نقاش مشهور را بازی میکند.
جایزه بهترین فیلمنامه را برادران کوئن، جوئل و اتان برای فیلم وسترن «تصنیف بالاد اسکروگز» (The Ballad of Buster Scruggs) به خانه بردند. آنها همیشه بخاطر فیلمنامههای شوخطبعانه سیاه و سبک منحصر به فردشان مورد تحسین منتقدان بودهاند. فیلم جدیدشان شش داستانک دارد که همهشان حول محور کاراکتری به نام باستر اسکروگز میگردد.
جایزه ویژه هیات داوران به جنیفر کنت برای فیلم «بلبل» (The Nightingale) رسید. کنت چهار سال پیش با درام ترسناک «بابادوک» موردتوجه سینمادوستان قرار گرفت. فیلم جدیدش «بلبل» یک تریلر ماجراجویانه است. فیلم در سال ۱۸۲۵ اتفاق میافتد. کلر زن جوان ایرلندی مجرمی است که یک افسر بریتانیایی را تعقیب میکند تا از او بخاطر خانوادهاش انتقام بگیرد. جایزه جنیفر کنت کمی هم پاسخ به انتقاداتی بود که از جشنواره فیلم ونیز بخاطر بها ندادن به فیلمسازان زن شده بود. خود کنت بعد از گرفتن جایزهاش گفت: «دلم میخواهد به همه زنانی که آن بیرون میخواهند فیلم بسازند بگویم که شروع کنید و فیلمهایتان را بسازید. ما به شما احتیاج داریم. نیروی زنانه قویترین نیروست و تنها نیروی شفابخش روی کره زمین. امیدوارم سالهای آینده زنان بیشتری را در این رویداد ببینیم.»
بنظر میرسد که امسال جایزهها کاملا عادلانه تقسیم شدهاند چون با نظرات منتقدان در طول جشنواره همخوانی زیادی دارد. در جدول منتقدان فیلم «روما» بالاترین امتیاز را آورده بود و بعد از آن نوبت به «برادران سیسترز» میرسید. از بازیهای فیلم لانتیموس هم منتقدان تمجید کرده بودند.
باید دید از میان این فیلمها کدامشان موفق میشوند همین مسیر را در فصل جوایز هم ادامه بدهند و حتی به اسکار برسند.
بیشتر بخوانید: نظر منتقدان درباره فیلمهای جشنواره ونیز