تلاش چین برای ساخت فضاپیمایی جدید با هدف سفر به ماه
چین در حال طراحی و توسعه یک فضاپیما برای انجام سفرهای سرنشیندار به ماه است.
این کشور سومین کشوری بود که توانست به طور مستقل فضانوردان خود را به مدار زمین ارسال کند. چین در سال ۲۰۰۳ و با فضاپیمای شنژو ۵ (Shenzhou 5) اولین فضانورد خود را به مدار زمین اعزام کرد. اکنون این کشور قصد دارد تا فضانوردان خود را به ماه بفرستد.
این در حالی است که چین برنامههایی نیز برای ساخت ایستگاه فضایی در مدار زمین دارد.
چین در حال حاضر از فضاپیمای شنژو برای انجام سفرهای سرنشیندار استفاده میکند. این فضاپیما میتواند سه فضانورد را به مدار زمین حمل کند. با این حال فضاپیمای شنژو برای تحمل تابش شدید محیط اعماق فضا طراحی نشده است و توان تحمل سرعت بسیار بالای ورود به جو زمین را که در چنین ماموریتهایی اتفاق میافتد ندارد.
فضاپیمای جدید چین اما قابلیت انجام سفر به اعماق فضا را دارد. علاوه بر این این فضاپیما که هنوز اسمی برای آن انتخاب نشده میتواند چهار تا شش فضانورد را با خود به فضا ببرد.
احتمالا فضاپیمای جدید چینیها در نیمه اول سال ۲۰۲۰ در پروازی بدون سرنشین آزمایش خواهد شد. در این ماموریت موشک Long March 5B نیز احتمالا برای اولین بار به فضا پرتاب خواهد شد. اگر آزمایشها با موفقیت به انجام برسند چین میتواند پروژهی ساخت ایستگاه فضایی خود را در سال ۲۰۲۱ آغاز کند.
پس از آن نوبت به پروژه سفر به ماه میرسد که طبق اعلام برخی از مسئولان فضایی چین در دهه ۲۰۳۰ انجام خواهد شد. چین برای این ماموریت به موشک قدرتمندتری نیاز دارد که احتمالا در حد و حدود موشک ساترن ۵ ناسا یا سامانه پرتاب فضایی (SLS) خواهد بود. هر چند که این پروژه هنوز به طور رسمی اعلام نشده است.
در سالهای اخیر دور جدیدی از رقابتهای فضایی آغاز شده است که بازیگران تازه واردی نیز دارد. از شرکتهای فضایی خصوصی گرفته تا کشورهایی مانند هند و چین که به طور جدی وارد این عرصه شدهاند. ناسا نیز در حال حاضر در حال طراحی و توسعه فضاپیمای اوریون (Orion) و سامانه پرتاب فضایی است و از سویی دیگر شرکت اسپیسایکس در تلاش برای نهایی کردن فضاپیمای استارشیپ است. چین نیز با سرعتی آهسته اما پیوسته در حال پیشبرد اهداف فضایی خود است.
عکس کاور: تصویری از فضاپیمای سرنشیندار جدید چین.
Credit: CAST