شما بگویید: AMOLED یا IPS LCD؟
اگر دهه شصتی باشید قطعا صفحه نمایش تکرنگ ۸۴ در ۸۴ پیکسلی نوکیا ۳۳۱۰ را به یاد دارید. در آن زمان اگر کسی از کیفیت صفحه نمایش گوشی صحبت میکرد احتمالا دیگران با تعجب به او نگاه میکردند. اما اوضاع از آن زمان تا کنون تفاوت زیادی کرده است. در حال حاضر که گوشیهای موبایل برای کارهای متنوعی از وبگردی و تماشای فیلم تا ویرایش عکس و واقعیت مجازی به کار میرود صفحه نمایش اهمیت فوقالعاده بالایی یافته. در نتیجه یکی از معیارهای مهمی که هنگام انتخاب یک گوشی هوشمند جدید پیش روی شما قرار دارد نوع یا تکنولوژی صفحه نمایش آن است. در حال حاضر دو تکنولوژی اصلی برای صفحه نمایش وجود دارد: AMOLED و IPS LCD. هر کدام از این تکنولوژیها مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم نگاهی اجمالی به برتریها و ضعفهای هر کدام از این دو نوع صفحه نمایش بیندازیم و در نهایت از شما بخواهیم با بیان دلایل خود به این سوال پاسخ دهید: کدام تکنولوژی بهتر است، AMOLED یا IPS LCD؟
پیش از هر چیز لازم است بگوییم که نوع تکنولوژی تنها معیار تعیینکنندهی کیفیت یک صفحهنمایش نیست. از تراکم پیکسل که بگذریم این نکته مهم است که هر کدام از تولیدکنندگان گوشیهای موبایل در ساخت صفحات نمایش خود احتمالا تکنولوژیهایی اختصاصی را به شالودهی اصلی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD اضافه میکنند. دقیقا به همین دلیل است که شما با نامهای پر زرقوبرقی نظیر Super AMOLED Plus یا ClearBlack Display برخورد میکنید. در نتیجه تمام صفحات نمایشی که از تکنولوژی یکسان استفاده میکنند لزوما کیفیت برابری ندارند. بنابراین در اینجا روی سخن ما با هیچ گوشی خاصی نیست و قصد داریم در حالت کلی به مقایسهی دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD بپردازیم.
AMOLED یا Active Matrix Organic Light-Emitting Diode تکنولوژی جدیدتری است. مهمترین تفاوت AMOLED نسبت به IPS LCD این است که در این تکنولوژی جدید دیگر خبری از نور پسزمینه نیست و ازآنجاکه خود پیکسلها نور تولید میکنند امکان روشن و خاموش کردن پیکسلها بهصورت مجزا از هم وجود دارد. این موضوع دو برتری بالقوه به صفحات نمایش AMOLED میدهد. ازآنجاکه در یک صفحهنمایش AMOLED امکان خاموش کردن کامل پیکسلها وجود دارد در نتیجه بخشهای سیاه تصویر از عمق بسیار بالایی برخودار هستند و نسبت کنتراست تصویر بهشدت بالاتر است. همین قابلیت خاموش کردن کامل پیکسلهای مجزا میتواند از لحاظ نظری به کاهش مصرف باتری هم کمک کند. هر چند این مورد مستقیما با نحوهی استفاده از صفحهنمایش ارتباط دارد؛ در واقع در زمانهایی که تمام پیکسلهای صفحهنمایش روشن باشد عکس این موضوع صادق است و صفحه نمایش AMOLED در این حالت انرژی بهمراتب بیشتری از صفحه نمایش IPS LCD مصرف خواهد کرد.
بهطورمعمول رنگها در صفحات نمایش AMOLED روشنتر و غلیظتر نمایش داده میشوند. همین موضوع باعث اعتراض برخی نسبت به دقت کم این تکنولوژی در بازتولید رنگها میشود. در واقع دلیل این موضوع منطبق نبودن محدودهی رنگی گستردهتر تکنولوژی AMOLED با محدودهی رنگی استاندارد sRGB است که هنوز تقریبا در تمام تصاویر به کار میرود. محدودهی رنگی گستردهتر تکنولوژی AMOLED فینفسه چیز خوبی است و اجازه میدهد تعداد رنگهای بیشتری را روی صفحهنمایش ببینیم، ولی تا زمانی که استانداردی برای این فضای رنگی جدید رایج نشود باید با دقت کمتر آن در بازتولید رنگ کنار بیاییم. البته این عیب در سالهای ابتدایی معرفی تکنولوژی AMOLED بیشتر مطرح بود. در حال حاضر پیشرفتهای سختافزاری و تمهیدات نرمافزاری اکثر تولیدکنندگان امکان استفاده از حالتهایی برای بازتولید دقیقتر رنگها را روی این صفحات نمایش مهیا کردهاند.
از دیگر معایب تکنولوژی AMOLED میتوان به پدیدهای با نام Burn In اشاره کرد که در اثر ضعیف شدن پیکسلها بهمرور زمان پیش میآید. ازآنجاکه در این تکنولوژی پیکسلها بهصورت مجزا نور تولید میکنند، باقی ماندن یک تصویر ثابت برای مدت طولانی روی صفحه نمایش (بهویژه اگر کنتراست بالایی داشته باشد) میتواند موجب تخریب بیشتر پیکسلها در نواحی پرنور شده و ردی دائمی را از خود باقی بگذارد. همچنین به دلیل عمر مفید متفاوت سابپیکسلهای رنگی در تکنولوژی AMOLED امکان به هم خوردن تعادل رنگی این صفحات نمایش بهمرور زمان وجود دارد. البته این دو اشکال با پیشرفت این تکنولوژی در حال برطرف شدن است.
در سوی دیگر میدان تکنولوژی قدیمیتر IPS LCD یا In-plane Switching Liquid Crystal Display قرار دارد. به زبان بسیار ساده در این تکنولوژی برای تعیین رنگ و روشنایی هر پیکسل، نوری پولاریزه از میان فیلتری رنگی عبور داده میشود. در تکنولوژی IPS LCD پیکسلها خود قادر به تولید نور نیستند. در نتیجه به دلیل استفاده از یک منبع نور در پشت تمام پیکسلها، تا زمانی که صفحه نمایش روشن باشد حتی پیکسلهایی که سیاه مطلق را نمایش میدهند تا حدی دارای نور پسزمینه هستند. به همین دلیل نسبت کنتراست و عمق سیاهی در این نوع صفحه نمایش کمتر است. البته ممکن است در کاربرد روزمره تفاوت نسبت کنتراست این دو نوع صفحه نمایش آنقدر که اعداد نشان میدهد زیاد نباشد. این تفاوت بهویژه زمانی بیشتر زمانی جلبتوجه خواهد کرد که در یک اتاق تاریک از گوشی استفاده کنید.
در سوی مثبت قضیه به دلیل استفاده از نور پسزمینه در تکنولوژی IPS LCD، سابپیکسلها اندازهای برابر دارند و به شکلی فشردهتر در کنار هم قرار داده میشوند. ازآنجاکه برای تولید نور سفید سه طیف رنگی اصلی (قرمز، سبز و آبی) باید با نسبتهایی متفاوت با هم ترکیب شوند در تکنولوژی AMOLED اندازهی سابپیکسلهای رنگی مختلف نمیتواند با هم برابر باشد و در نتیجه چیدمان آنها متفاوت است. این نکته میتواند در تراکم پیکسلی برابر موجب شفافیت بیشتر و شارپنس بهتر صفحات نمایش IPS LCD نسبت به AMOLED شود؛ بهویژه اگر از فاصلهای نزدیک به آنها نگاه کنید.
ولی مهمترین مزیت تکنولوژی IPS LCD در حال حاضر بازتولید دقیق، صحیح و طبیعیتر رنگ است. محدودهی رنگی یا Color Gamut در تکنولوژی IPS LCD میتواند کاملا با فضای رنگی استاندارد sRGB منطبق باشد. همین موضوع باعث میشود بهویژه عکاسان تمایل بیشتری به صفحه نمایش IPS LCD داشته باشند. البته به دلیل وجود نور پسزمینه، زاویه دید ممکن است در IPS LCD همیشه بهخوبی AMOLED نباشد ولی معمولا تراز سفیدی بهتر خواهد بود. در برخی از صفحات نمایش AMOLED رنگ سفید اندکی به زرد متمایل میشود. همچنین در مجموع صفحات نمایش IPS LCD معمولا زیر نور شدید خورشید عملکرد و خوانایی بهتری دارند.
در حال حاضر سامسونگ بزرگترین تولیدکننده و طرفدار تکنولوژی AMOLED است، درحالیکه اپل، LG و HTC همچنان به استفاده از تکنولوژی IPS LCD ادامه میدهند. البته شایعاتی قوی در مورد استفاده از صفحه نمایش AMOLED در آیفون ۸ به گوشی میرسد. در نهایت توجه به این نکته هم خالی از لطف نیست که تولید پنلهای IPS LCD معمولا هزینهی کمتری دارد. از دید تولیدکنندگان این خود یک مزیت خواهد بود. درهرحال انتخاب یک برنده از میان دو تکنولوژی AMOLED و IPS LCD کار آسانی نیست. رنگهای درخشان و سیاهیهای عمیق صفحه نمایش AMOLED طرفداران خاص خودش را دارد و رنگهای طبیعی و شارپنس بالای صفحه نمایش IPS LCD طرفداران خاص خودش. به نظر شما کدام تکنولوژی بهتر است؟ AMOLED یا IPS LCD؟ در ادامه فرصت دارید استدلال یا تجربهی خود را در مورد برتری هر کدام از این دو تکنولوژی با ما در میان بگذارید. همچنین میتوانید با حفظ احترام، به نقد نظرات یکدیگر و مباحثه با هم بپردازید. در آخر هفته ما نظرات شما را جمعبندی و در مطلبی جداگانه منتشر خواهیم کرد.
آمولد خیلی قشنگ تر نشون میده…انگار یه نقاشی گذاشتن جلوت
به دلیل طبیعی بودن نور IPSLCD نسبت به AMOLED ، استفاده از تکنولوژی به کار رفته در سامسونگ مصنوعی تر از تکنولوژی به کار رفته در IPHONE می باشد و هزینه AMOLED از IPSLCD بیشتر می باشد.
سعید قوسینی کارشناس ارشد هوش مصنوعی ار دانشگاه سراسری تبریز
سلام من مطلبتونو خوندم واقعا عالی بود من سامسونگ a3 2016 دارم .ونسبت به تمام گوشیایی که گرفتم واقعا فرق داره .اول وقتی گوشی انتخاب میکردم به صفحه نمایشش اصلا دقت نمیکردم واین گوشی که دارم خیلی ازش خوشم اومده رفتم تو سایت موبایل واطلاعاتشو خوندم دیدم صفحش سوپرآمولده . اقوام خودمون سامسونگ جی سون خریده دیدم اثر انگشت داره ولی کیفیت تصویرش خوب نیست ای پی اس ال سی دی بود بااینکه قیمتشم از گوشیم بالاتر بود ولی بخاطر نمایشش جذاب نبود .بنظرمن سوپر آمولد بهتره
صفحه نمایش Huawei P8 ,P9 عالیه????????????
دوستان من سوپر امولد دارم یه خط افقی رو صفحه گوشی هست سقید رنگ هست رو صفحه آبی بیشتر خودشو نشون میده دلیلش چیه ممنون میشم جواب بدین؟
خذارو شکر کن یه خط سفید هست بخاطر ضربه شدید هست برای من لبه صفحه خط صورتی و سبز و سفید چند تا باهم هست
موبایلم s7 edge ضربه خیلی رو صفحه اش تاثیر میزاره
سلام خدمت همگی
من برندهای گوشی زیادی داشتم تقریبا تمام برندها ، ولی نظر شخصی من lcd هست ، چون رنگ ها رو واضح وبهتره بگیم طبیعی نشون میده ، از بین این برندها lg صفحه نمایش عالی داره
htc از نظر صفحه نمایش بهترینه جدایه از هیچ تعصبی . کسانیکه دارن میدونن . اگه با بقیه گوشیها مقایسه کرده باشن . رو کاغذ یه چیزه ولی در عمل و تو دست کاربر یه چیزه
من htc one m7داشتم کیفیت صفحش عالیه با این که lcdهست… مخصوصا دقت لمس فوقعلاده بالایی داره
به نظر من ipsها اگر خوده شرکت سازنده تا حدی که موجب برهم زدن غلظت رنگ ها نشه رنگ هارو بتونه به صورت طبیعی جلوه بده بسیار بهتراند.البته به نظر من کمی رنگ ها باید اشباع بشه ولی نه در حدی که سامسونگ اونارو اشباع میکنه..اشباع رنگ باید طوری باشه که در نور اتاق که به صفحه نمایش برخورد میکنه و از غلظت و کیفیت رنگ کاسته میشه در دید انسان این غلظت رنگ اضافی بتونه جبران کنه و رنگ رو طبیعی تر جلوه بده.با توجه با تجربه ای که از گوشی های مختلف داشتم ال جی صفحه نمایش های بسیار باکیفیت واندکی اشباع شده(نه به اندازه سامسونگ)تولید میکنه مخصوصا درG5که واقعا صفحه نمایشش ستودنیه
نگاه کنید یه چیزی بهتون بگم هرکی صفحه نمایش گوشیش هرچی باشه میاد خوبی اونو می کنه به نضرات دیگران گوش ندید خودتون دوتا گوشی یکی از نوع امولد و یکی از نوع ای پی اس بگیرین دستتون ببینید با کدوم بیشتر حال میکنید ولی نظرمنو میخواین من خودم ای پی اس ایفون شش دارم ولی رفیقام اس سون داره کنارش گزاشتم و واقعا متوجه شدم که امولد بیشتره امیدوارم مطالبم مفید باشه.
سلام عزیزا
من قبل اینکه این گوشیه a5 رو داشتم هونور ۵xداشتم وقبل ازونم lg g4 و lg g داشتم از بین این سه گوشی a5رو تو کیفت تصویر ی سرو گردن بالاتر از بقیه دیدم درسته رنگ سفیدو خیلی کم زرد نشون میده ولی وقتی باهاش بازی اجرا میکنی و ی فیلم رو نگا میکنی اصلا قابل مقایسه با یه ips نیست . درضمن کسایی ک گرافیگ خوندن خوب میدونن ک اگر کنتراست بالا باشه جذابیتش بر چشم بیشتره ک سامسونگم با این کارش خودشو جذاب جلوه داده و الان بیشترین فروشو داره هرچند از لحاظ قیمت با هم گوشی های هم رده خودش مثل جی ۸ بالاتره ولی خب واقعا ارزششو داره
اوخ اوخ اوخ
Honor 5x که اصلا حرفشم نزن من داشتم پوستمو کنده بود
با سلام خدمت همگی…شاید خوندن این نظر نسبت به هر گوشی که داشته باشید دل زدتون کنه اما میخوام ضعفهای کل شرکت های دنیا در صفحه نمایش رو براتون بگم…چیزی که تجربه کردم…
صفحه های سوپر آمو ال ای دی:
1.اگه یه گوشی از اس ۶ قبل تر به عنوان دست دو بخواید بخرید توی صفحه سفید که برید به احتمال قوی همونطور که در مطلب خوندین یه کیبورد و باقی محتویات صفحه به رنگ قهوه ای کمرنگ قابل مشاهدست…بزرگترین مشکل صفحه های ال ای دی که در اثر فشار و رطوبت و ضربه ایجاد میشه
2.توی صفحه هایی که کاملا سفید هستن ردیف آخر پیکسل بالا یا پایین به دو رنگ سبز یا بنفش (در هر گوشی متفاوته) ظاهر میشن.در گوشیهایی که رزولوشن بالایی دارن سخت تر میشه دید…
3.لک سفید خطی افقی که توی صفحات ال ای دی بر اثر فشار و رطوبت ایجاد میشن
صفحه های آی پی اس:
1.چون نور ال سی دی از یه طرف (معمولا بالا) تابیده میشه اون قسمت با اختلاف فاحشی روشن تر از باقی صفحه هست و چند ردیف بالا بسیار روشن تر از باقی قسمت های گوشیست..این مورد بسیار آزار دهنده هست
2.وجود لک سفید نقطه ای حتی در گوشی های نو.مشکلی که بلاخره یه روز حتما پیش میاد واسه هر گوشی ای پی اس که دلیل خاصی هم نداره و کسی هم نمیتونه جلوشو بگیره
3.زاویه دید بسیار بد رنگ مشکی.صفه گوشیتون رو رو یه جا که کاملا مشکیه بزارین حالا تو جهات مختلف به صفحه نگاه کنین رنگ مشکی به رنگ نوک مدادی باز در میاد
صفحه های رتینا(اپل):
1.قبل از ایفون سون کل ایفون ها از سیکس در بالای صفحه حدود ۱۲ لامپ دارن که اگر بالای گوشیو خم کنین کاملا قابل مشاهده هستن
2.صفحه نمایش ایفون توسط شرکت های مختلفی تولید میشه و بعد از چند مدت استفاده مشکلاتی رو بهم میزنه مثل:زرد شدن دور صفحه که خیلی آزاردهندست…لکه های سفید متعدد…زرد شدن صفحه
من حدود چهل تا گوشی عوض کردم تا اینا رو فهمیدم…الانم واقعا موندم چه گوشی بخرم چون صفحه نمایش برام مهمه
ممنون که تا آخر خوندین❤
نظرات تمام دوستان رو خوندم و فهمیدم هرکی هر گوشی داشته از اون تعریف کرده.درکل هر دو ledوlcd در نوع خود هم خوبی هایی دارند هم بدی هایی.هیچ چیز در جهان هستی کامل نیست چه برسه به چیزی که ساخت دست بشر باشه.ممنون از سایت خوبتون
led همون lcd هست که پیشرفت کرده (هم خانواده هست)
اینجا بحث سر amoled هست که کاملا با اون دوتا فرق داره