رقص باشکوه دو کهکشان برخوردی
انگار دست در دست هم دادهاند و ساکنان عالم را به تماشای رقص باشکوهشان دعوت میکنند. این است نمایش باشکوه گرانش در کهکشان برخوردی Arp 271.
این دو کهشکان مارپیچی پر پیچ و تاب NGC 5426 و NGC 5427 نام دارند. دو کهکشان که از نظر گرانشی به هم مرتبطاند و در کنار هم جرمی با نام Arp 271 را تشکیل میدهند.
تصویر بالا را ابزار VIMOS تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) رصدخانهی جنوبی اروپا (ESO) ثبت کرده است؛ چهار تلسکوپ ۸/۲ متری که در کنار هم مجموعهی VLT را تشکیل میدهند و آسمان را از قلهی پارانال در کشور شیلی رصد میکنند. این عکس درست پیش از اتمام فعالیت ابزار VIMOS در ابتدای سال ۲۰۱۸ ثبت شده است.
این ابزار به مدت ۱۶ سال در تلسکوپ بسیار بزرگ استفاده میشد. VIMOS در طول این مدت به دانشمندان در بررسی دقیق کهکشانها کمک زیادی کرد. این ابزار این قابلیت را داشت که به طور همزمان اطلاعات دقیقی را از صدها کهکشان جمعآوری کند.
این دو کهکشان برخوردی در پیشزمینهی کهکشانهای دوردست پرشماری قرار گرفتهاند که در تصویر اصلی میتوانید آنها را دقیقتر ببینید. نکتهی جالب توجه دیگر در این تصویر گاز، غبار و ستارههای جوانی است که همچون پلی میان دو کهکشان کشیده شدهاند. اتفاقی که نتیجهی برهمکنش گرانشی این دو کهکشان با یکدیگر است.
نور این دو کهکشان پس از طی مسافتی معادل ۱۱۰ میلیون سال نوری به ما رسیده است. به عبارت دیگر تصویری که از این دو کهکشان میبینیم مربوط به ۱۱۰ میلیون سال قبل است. زمانی که هنوز انسانی در زمین وجود نداشت و دایناسورها حاکمان سیاره بودند.
برخورد و ادغام کهکشانها اتفاقی معمول در کیهان است. اتفاقی که برای کهکشان خودمان، راه شیری، نیز رخ خواهد داد. شواهد نشان میدهند راه شیری و آندرومدا نیز در نهایت با هم برخورد میکنند و ادغام میشوند.
با توجه به فضای خالی بسیار زیاد بین ستارهها، در فرآیند ادغام دو کهکشان ستارهها به ندرت با یکدیگر برخورد میکنند و تنها از کنار هم میگذرند.
منبع: ESO
عکس کاور: کهکشانهای برخوردی Arp 271.
Credit: ESO/Juan Carlos Muñoz
این چیزی که شما تو مطلب بعنوان رقص باشکوه کیهانی مطرح می کنید یکی از بدترین حوادث تو فضا بی کران هست با ان چیزی که فکر می کند زیبا است بسیار فرق دارد
از نظر نجوم برخورد دو کهکشان می تواند باعث از هم گستگی یکی از کهکشان ها شود یا از از بدتر ممکن هست سیاه چاه های دو کهکشان با یک دیگر ترکیب شوند ( سیاه چاله های کوچکتر مغلوب گرانش قوی تر سیاه چاله بزرگتر می شوند ) و یک ابر سیاه چاله را بوجود اورند که می تواند هزاران ستاره و سیاره نزدیک خود را در اثر نیروی گرانش ببلعد, در ضمن طی این برخورد ها اشعه ها و امواج رادیو اکتیو با انرژی بسیار بالایی ازاد می شوند که می تواند سیاره های که حیات احتمالی بر روی انها وجود دارد در جا نابود کند
این تصاویر از دور که نگاه می کنیم بسیار زیبا و با شکوه است از نزدیک چیزی از اخر الزمان کهکشانی کم ندارد