اوپرت؛ مرز عجیب بین جنگل و بیابان
آیا میدانید اوپرت کجاست و چرا به شدت مورد توجه گردشگران قرار گرفته است؟ «اوپرت» (اُپِرت) نام روستایی است که جنوبیترین منطقهی استان مازندران را به شمالیترین بخش استان سمنان متصل میکند. درهی اوپرت یکی از شگفتیهای شمال کشور است. در این طبیعت بینظیر چند اقلیم متفاوت در کنار هم وجود دارد؛ جنگل، دشت و بیابان. با دیجیکالا مگ و راهنمای سفر به اوپرت همراه باشید.
دره اوپرت کجاست؟
اوپرت در فاصلهی ۵۵ کیلومتری شمال شهرستان مهدیشهر واقع شده است. دیوارههایی از فلات مرکزی ایران در این منطقه مرز بین کویر در دامنهی جنوبی و جنگل در دامنهی شمالی به شمار میروند.
ییلاق اوپرت دیوارهی اوپرت را به شمالشرقی قلهی خرو نرو متصل میکند که بخش شمالی آن مرز بین جنگلهای هیرکانی در شمال و دشت کویری در جنوب است. منطقهی شمالی شامل دودانگهی مازندران است. در این بخش روستاهای سنگده و میانا در بین جنگلهای هیرکانی قرار گرفتهاند.
ویژگیهای این دره چیست؟
اوپرت با توجه به قرار گرفتن در منطقهی خاص جغرافیایی از پوشش گیاهی منحصربهفردی برخوردار است و در آن میتوان تنوع زیستی زیادی را مشاهده کرد.
این منطقه به لحاظ رشد و نمو گیاهان مختلف به قطب پرورش گونههای بینظیر گیاهان دارویی تبدیل شده است؛ به گونهای که میتوان گیاهانی چون اورشمک، گوگ په، سیروک، زیره، اوک چو، قعلب، کولک، زولنگ، پاروک، مازش کو، الزی و اوجی را به وفور در این منطقه یافت که هر کدام خاصیت درمانی خاصی دارند.
به دلیل ارتفاع زیاد، ابرهای بارانزا بیشتر در شمال دامنه متوقف میشوند. سمت شمالی دیواره همیشه از گیاهان تازه پوشیده شده است ولی سمت جنوبی به دلیل بارش کمتر بیشتر زرد و خشک است و منظرهای بیابانی دارد.
اوپرت از دشتهای وسیعی برخوردار است. میتوانید منظرهی زیبایی از خانههای روستایی با شیروانیهای رنگی را در این منطقه ببینید. در اوپرت نه تنها از زیباییهای طبیعی لذت میبرید که جایی بکر و فوقالعاده برای عکاسی است.
این منطقه دشتی وسیع برای چرای گلهی گوسفندان و گاوها که گاهی پذیرای اسبهای وحشی هم میشود و تصویری بینظیر از طبیعتی بکر و خارقالعاده را پیش چشمانتان قرار میدهد.
جاذبههای منطقه اوپرت
منطقهی اوپرت علاوه بر همهی زیباییهای بینظیری که دارد، با مناطق گردشگری همچون دریاچهی چورت و باداب سورت هم همجوار است. گردشگرانی که به این منطقه سفر میکنند میتوانند بازدید از این جاذبههای گردشگری را نیز در برنامهی مسافرت خود بگنجانند.
چورت در بخش چهاردانگهی مازندران قرار دارد و دریاچهای بکر در دل جنگل است. برای دسترسی به این دریاچه میتوانید از مسیر ساری کیاسر بعد از طی مسافتی حدود ۲۵ کیلومتر بعد از روستای چورت وارد مسیر فرعی شوید و سپس با طی کردن ۱۵ کیلومتر به روستای چورت برسید. از روستای چورت جادهی خاکی به مسافت ۱۰ کیلومتر را طی کنید تا به دریاچهی چورت برسید.
از دیگر جاذبههای این منطقه تعداد زیادی چشمه است. برای مثال میتوان میتوان به «قلقل چشمه»، «کنگل چشمه»، «پایین لوتیگرد چشمه»، «بالا لوتیگرد چشمه»، «کله چشمه» و «عمارت سرچشمه» اشاره کرد.
از این منطقه امکان دسترسی به جنگلهای انبوه دو دانگه هم وجود دارد. در ارتفاعات میتوانید تراکم ابرها را ببینید و فضایی منحصربهفرد را با قدم زدن در جنگل و میانهی ابرها تجربه کنید. همچنین طبیعت بینظیر لماسیه از ویژگیهای این منطقه به شمار میرود.
از دیگر جاذبههای این منطقه میتوان به آبشار فینسک که در نزدیکی روستایی به همین نام وجود دارد اشاره کرد. فینسک در مسیر شهمیرزاد به فولاد محله واقع شده و در مسیر یک جادهی فرعی به فاصلهی ۱۵ کیلومتری از جادهی اصلی قرار دارد.
یکی دیگر از جاهای دیدنی این منطقه، آبشار اوبن است که در دل جنگل و پایین دست جاده قرار دارد. برای رسیدن به این آبشار لازم است از جادهی فیروزکوه در پل سفید، به سمت شرق از جاده خارج و وارد مسیر سنگده شوید.
در این منطقه امکان کوهنوردی، دامنهگردی و پیادهروی در مسیر ییلاقی وجود دارد. اگر برای دیدن جاذبههای این منطقه برنامهریزی کنید میتوانید بعد از گذر از آبشار و چشمه فینسک، آبشار خزهبن، چشمههای رنگین باداب سورت و جنگلهای راش و انجیلی، به کنارهی دیوارههای کوهستانی فلات مرکزی برسید که در قسمت شمالی آن جنگلهای شمالی کشور با انبوهی از پوشش ابرهای زیبا قرار گرفته است.
ارتفاع کوههای سر به فلک کشیده باعث شده تا ابرهای مناطق مرطوب و جنگلی شمال کشور در استان مازندران گیر کنند و راهی به استان سمنان نیابند. به این ترتیب میتوانید مرز بین جنگل و بیابان را به طور واضح در این منطقه ببینید.
نقشه دسترسی به اوپرت
برای عزیمت به این منطقه دو راه وجود دارد؛ یا از شهمیرزاد یا از جادهی فیروزکوه. اگر مسیر شهمیرزاد را انتخاب کردید باید از شهمیرزاد که خارج شدید به سمت فولاد محله و ساری حرکت کنید و از میانهی راه به سمت منطقهی حفاظتشده پرور، مسیرتان را ادامه دهید. سپس وارد مسیر پرور شوید و از روستاهای کولیم، کاور و ملاده بگذرید تا به سرخده برسید. پس از آن از خروجی راست به سمت روستای اوپرت حرکت کنید.
اگر از تهران قصد سفر به اوپرت را داشته باشید میتوانید مسیر جادهی فیروزکوه را انتخاب کنید. در این سفر باید ابتدا به خود را به روستای چاشم برسانید و سپس از آنجا به سمت اوپرت حرکت کنید. در طی این مسیر که یکی از زیباترین جادهها به شمار میرود میتوانید گردنهی گدوک، راهآهن شمال، پل ورسک و غار اسپهبد خورشید را ببینید.
بهترین زمان سفر به اوپرت
بهار و تابستان بهترین زمان سفر به این منطقه است؛ چرا که هم هوا به خصوص در شبها خنک و مطبوع است و هم طبیعت سرسبزی را میتوانید ببینید. اما پاییز زمان بسیار مناسبی برای عکاسی در این منطقه است؛ چرا که برگ درختان به رنگهای زرد و نارنجی و قرمز درمیآید و میتوانید با طبیعتی رنگارنگ روبهرو شوید.
برای این که بتوانید شب در این منطقه اطراق کنید زمان مناسب سفر، بهار و تابستان است. حتی میتوانید در این فصلها سیاه چادر عشایر را هم ببینید و از محصولات لبنی آنها استفاده کنید.
مکانهای سکونتی منطقه
معمولا افرادی که به این منطقه سفر میکنند برای اقامت در چادر برنامهریزی کردهاند؛ چرا که در فصل تابستان اقامت شبانه زیر چادر تجربهای شگفتانگیز را برای مسافران رقم خواهد زد. اما مسافران میتوانند در روستا نیز اقامت کنند. در روستا خانههایی وجود دارند که اتاقهایی به مسافران اجاره میدهند، در روستا میتوانید از محصولات محلی طبیعی هم استفاده کنید.
بیشتر بخوانید:
جاده اسالم به خلخال؛ مسیری رویایی با مناظری بکر و شگفتانگیز
لطفا به وقت طبیعتگردی، حتما نکات زیر را رعایت کنید:
- حتما کیسههای زباله بزرگ به همراه داشته باشید و به معنی واقعی، نه چیزی از طبیعت بردارید و نه چیزی در آن برجای بگذارید. اگر همهی مردم بخواهند چنین کاری بکنند از طبیعت چیزی باقی نمیماند. (همانطور که خیلی مکانها تا الان تخریب شدهاند.)
- زبالههایی مثل پوست میوه، پوست تخمه و زبالههای تجزیهپذیر دیگر، همچنان زباله هستند و نباید در طبیعت جا گذاشته شوند. تصور کنید تعداد زیادی گردشگر زبالههای ارگانیک خود را در طبیعت رها کنند. طبیعت در کوتاه مدت ظرفیت بازیافت این همه زبالهی ارگانیک را ندارد.
- به هنگام پیمایش در طبیعت یا کمپینگ، در صورت امکان حتما کیسههای پلاستیکی بزرگ همراه داشته باشید و سعی کنید در مسیری که میروید زبالهها را از روی زمین جمعآوری کنید. اگر همه این کار را بکنند، به شکل چشمگیری شاهد کم شدن زبالهها در طبیعت خواهیم بود.
- لطفا در طبیعت سکوت را رعایت کنید و آرامش مکان طبیعی را با بلند کردن صدای موسیقی و برگزاری جشن و میهمانی به هم نزنید. این احترام به اکوسیستم و البته گردشگران دیگری است که برای لذت بردن از سکوت به طبیعت سفر کردهاند.
- لطفا در گروههای خیلی بزرگ سفر نکنید. برای رفتن به طبیعت یک گروه دوستی در دو یا سه ماشین کافیست، ورود یکبارهی جمعیت بزرگ به مکان طبیعی سرعت تخریب را بیشتر میکند.
- لطفا به هنگام کمپ زدن و اطراق شبانه در طبیعت، آرامش محل را با نورهای قوی و موسیقی بلند برهم نزنید. روشنایی کمپ و سر و صدا را حداقل نگه دارید و به طبیعت و به دیگر گردشگران احترام بگذارید.
- لطفا تا جایی که ممکن است در طبیعت آتش روشن نکنید. اگر این کار را کردید، کنترل شده، کوچک و با مصرف حداقل مقدار هیزم باشد. حتما به هنگام ترک کردن کمپ، با آب کافی از خاموش شدن کامل آتش اطمینان حاصل کنید.
- لطفا هرجا مرتع سرسبز و زیبایی دیدید با ماشین از وسط آن رد نشوید. اساسا لازم نیست همیشه چشماندازهای زیبا را پیاده یا با ماشین فتح کنیم! خیلی اوقات از دور تماشا کردن و عکس گرفتن لذت بیشتری دارد.
- لطفا به خصوص وقتی جاده شلوغ است، درست رانندگی کنید. لازم نیست همیشه تخت گاز برانیم، لازم نیست دائما در تلاش برای سبقت گرفتن از ماشین جلویی باشیم و لازم نیست هرسال اثبات کنیم که بعد از رانندگان تانزانیا، لیبی، مالاوی و جمهوری دموکراتیک کنگو، بدترین رانندگان جهان هستیم! (اصلاح این یکی که دیگر دست خودمان است…)
فروردین ماه رفتیم برف و کولاک بود بعد چاشم دیگه نشد بریم بالاتر
مجبوری برگشتیم و دوباره قسمت نشد بیایم
این نکته رو به یاد داشته باشید که رسیدن نیروهای امدادی به این مناطق زمان بسیار زیادی طول میکشه و همچنین در بعضی مناطق هیچ کدام از شبکه های مخابراتی موبایل آنتن نمی دهند پس از سلامت خود و تجهیزات و خودروی خود مطمئن باشید ونکته دیگر به هیچ عنوان زباله ها رو در طبیعت رها نکنید مخصوصا زباله های پلاستیکی
به پیشنهاد یکی از دوستای شمالی، تازه با این منطقه آشنا شدم و الان که عکساشو میبینم واقعن روحم پرواز میکنه از این همه زیبایی
ایشالآ ک قسمت بشه یروز بیام و این بهشت رو از نزدیک ببینم:)
سلام من بچه ی روستای میانا دودانگه هستم روستایی که به اوپرت راه داره البته پیاده هیچوقت با ماشین های سواری به اوپرت نیایید چون ممکن است هر لحظه باران بگیردو نتوانید برگردید اگر گردش گر هستید حتما با راهنما به اوپرت بروید چون حیوانات خطرناکی مانند پلنگ وخرس دارد
من پدرم تو اپرت خونه داره و باید بگم با ۲۰۶ هم میشه رفت اپرت و اونجا ما سیب زمینی میکاریم و خیلی خوبه
سلام،تا بالا میشه با سواری رفت؟
نه اصلا . خیلیسخت وخطرناکه بخصوص زمان بارندگی
تجربه ی سفر به اپرت را از طرف شهمیرزاد دارم برای سفر بع اپرت به ماشین های افرود یا حداقل ۴wd نیاز دارید…
پیشنهاد میشه حتما برید
سلام، اوپرت واقعا جای خیلی قشنگی برای رفتنه فقط یه نکته، اگر میخواهید از تهران به سمت اوپرت حرکت کنید من پیشنهاد میکنم از جاده سمنان و شهمیرزاد حرکت کنید چون جاده ی فرعی که از مسیر فیروزکوه جدا میشه و به چاشم میرسه، جدیدا (احتمالا تو سیل بهار امسال ۹۸) بسیار وضیعتش خراب شده و محل تردد ماشین آلات معادن شن و ماسه هستش. ممنون