چرا گوگل میخواهد برای پیکسل ۶ از تراشهی اختصاصی استفاده کند؟
هفته گذشته خبری منتشر شد که ظاهرا گوگل مشغول همکاری با سامسونگ برای توسعه تراشه اختصاصی به منظور استفاده در گوشیهای خود است. گفته میشود این تراشه جدید سال آینده در گوشیهای پیکسل مورد استفاده قرار میگیرد و این یعنی پیکسل ۶ احتمالا مجهز به تراشه کوالکام نخواهد بود.
با وجود اینکه هنوز در مورد این پروژه اطلاعات زیادی نداریم، اما روی هم رفته چرا گوگل میخواهد تراشه تازهنفسی را توسعه دهد؟ همچنین این چیپست چه قابلیتهایی خواهد داشت؟ در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر به این موضوع بپردازیم.
چرا گوگل دیگر نمیخواهد از تراشههای کوالکام استفاده کند؟
گوگل از سال ۲۰۱۶ که اولین نسل گوشیهای پیکسل را عرضه کرده، برای تمام آنها از تراشههای کوالکام بهره برده است. بنابراین چه چیزی باعث شده که این شرکت به دنبال راهکار جدیدی باشد؟
یکی از دلایل اصلی میتواند افزایش تمرکز گوگل بر یادگیری ماشینی و پردازش تصویر در سالهای اخیر باشد. بهعنوان مثال، گوشیهای پیکسل ۲ و پیکسل ۳ از چیپ اختصاصی موسوم به Visual Core بهره میبرند که برای بهبود پردازش تصویر در این گوشیها تعبیه شده است. این غول تکنولوژی سپس برای پیکسل ۴ از چیپ پیشرفتهتری موسوم به Pixel Neural Core استفاده کرد تا از الگوریتمهای یادگیری ماشینی بهتری برای پردازش تصویر استفاده کند.
ویژگیهایی مانند پیشنمایش HDR+، حالت شب، نوردهی دوگانه، گوگل اسیستنت جدید، زیرنویس همزمان و اپلیکیشن Recorder نشان میدهد که گوگل میتواند از این چیپ اختصاصی برای کارهای مختلفی استفاده کند (حتی اگر برخی از این ویژگیها به سختافزار خاصی نیاز نداشته باشند). در هر صورت واضح است که موضوع قابلیتهای مربوط به تصویر و صوت برای گوگل اهمیت زیادی دارد.
با این حال، چیپهای اختصاصی گوگل باید در کنار تراشههای اسنپدراگون تعبیه شوند و در داخل این تراشهها قرار ندارند. از نظر تئوری، یکپارچه کردن تراشه اصلی با این چیپها، میتواند بهرهوری را افزایش دهد. اما متأسفانه، کوالکام به برندها این اجازه را نمیدهد که تراشههای این شرکت را مطابق با سلیقه خود تغییر دهند و چیپهای موردنظر را در داخل آنها تعبیه کنند.
یک دلیل احتمالی دیگر برای این تصمیم گوگل میتواند موضوع کاهش اتکا به کوالکام باشد. بر اساس گزارشهای مختلف، جدیدترین تراشه کوالکام یعنی اسنپدراگون ۸۶۵ نسبت به نسلهای قبلی بسیار گرانتر است و بنابراین گوگل مانند دیگر برندها شاید ناچار شود که قیمت گوشی مبتنی بر این تراشه را افزایش دهد.
گزینههای دیگر هم حفظ قیمت فعلی و در نتیجه کاهش سود یا بهرهگیری از تراشه ارزانتر و در نتیجه ضعیفتر اسنپدراگون است. این امر ممکن است برای پیکسل ۵ محقق شود زیرا شواهد نشان میدهد که گوگل برای این گوشی قصد دارد از تراشه میانرده اسنپدراگون 765G استفاده کند.
با این حال، اگر گوگل میخواهد تراشه موردنظر یکپارچگی بیشتری با چیپهای خود داشته باشد و در زمینهی قابلیتهای جدید هم آزادی عمل بیشتری پیدا کند، طراحی تراشه اختصاصی اقدامی منطقی محسوب میشود.
تراشه اختصاصی گوگل چه ویژگیهایی خواهد داشت؟
گفته میشود تراشه جدید توسط گوگل طراحی و توسط سامسونگ با فرایند ساخت ۵ نانومتری تولید میشود. این نشان میدهد که ظاهرا سامسونگ نقش مهمی در طراحی این تراشه ایفا نمیکند.
اگر این موضوع صحت داشته باشد، پس ما انتظار داریم که برای پردازنده و پردازنده گرافیکی از فناوریهای آماده شرکت Arm استفاده کند. این یعنی از جدیدترین هستهها یعنی Cortex-A77 یا طبق شایعه یکی از رسانههای کرهای از هستههای Cortex-A78 استفاده میشود که مورد آخر هنوز رسما معرفی نشده است.
در رابطه با پردازنده گرافیکی هم احتمالا گوگل از فناوری شرکت Arm استفاده میکند. در حقیقت همان رسانه کرهای اعلام کرده که برای این تراشه، از جدیدترین فناوری پردازنده گرافیکی Arm که بر مبنای معماری Borr طراحی شده، استفاده خواهد شد. طی سالهای اخیر، پردازنده گرافیکی Arm عملکرد ضعیفتری نسبت به گرافیکهای آدرنو کوالکام داشته و بنابراین باید ببینیم گوگل برای این کار از چه نوع تکنولوژیای استفاده میکند.
اما اگر سامسونگ در طراحی این تراشه گوگل نقش مهمتری داشته باشد چه اتفاقی میافتد؟ تصمیم سامسونگ برای از بین بردن واحد پردازنده سفارشی به این معناست که نباید انتظار عرضه پیکسل با پردازنده طراحی شده توسط سامسونگ را داشته باشیم. همچنین از آنجایی که تمام تراشههای اگزینوس از پردازنده گرافیکی Arm استفاده میکنند، برای گرافیک تراشه گوگل هم باید انتظار تکرار این رویکرد را داشته باشیم.
اما از طرف دیگر، میتوانیم به همکاری سامسونگ و AMD اشاره کنیم. معلوم نیست که آیا این همکاری بین سامسونگ و AMD به این شرکت کرهای اجازه میدهد تا از فناوری AMD برای گرافیک تراشه گوگل استفاده کند یا نه. ولی اگر چنین اتفاقی بیفتد، این موضوع منجر به شاخصتر شدن تراشه موردنظر میشود.
فراتر از پردازنده و گرافیک صرف
توان پردازنده و پردازنده گرافیکی تنها نیمی از نبرد است زیرا شرکتهایی کوالکام، مدیاتک و دیگر موارد همگی بر پردازشهای ناهمگن متمرکز شدهاند. در همین راستا، بخشی از پردازشهای پردازنده و گرافیک به دیگر چیپهای اختصاصی محول میشود.
گوگل از چند سال قبل چنین روندی را اتخاذ کرده و بخشی از پردازشهای یادگیری ماشینی را به واحد عصبی پیکسل و برخی از پردازشهای تصویری را بر دوش Visual Core قرار داده است. بنابراین انتظار داریم که نسل جدید این چیپها در تراشه اختصاصی گوگل مورد استفاده قرار بگیرند.
در ضمن بهرهگیری از تراشه سفارشی به گوگل این امکان را میدهد که برای بخشهایی مانند پردازنده سیگنال تصویر، تراشه امنیتی مربوط به تشخیص چهره و دیگر موارد از تکنولوژیهای موردنظر خود بهره ببرد. یکی از آخرین قطعات این پازل بحث مودم است که این موضوع برای شرکتهای زیادی مشکلات متعددی ایجاد کرده است. با توجه به چالشهای تکنولوژی و مسائل پتنتها برای طراحی مودم، گوگل به احتمال زیاد وارد این عرصه نمیشود و در عوض از مودمهای ساخت کوالکام، سامسونگ یا حتی مدیاتک استفاده خواهد کرد.
در نهایت باید بگوییم که در حال حاضر هیچ تضمینی برای ارائهی چنین تراشهای از جانب گوگل وجود ندارد ولی اگر این تصمیم نهایی شود، هرچقدر به زمان عرضه پیکسل ۶ نزدیکتر شویم جزییات بیشتری در مورد آن مطرح میشود. به نظر شما آیا گوگل در زمینهی ارائهی تراشه اختصاصی به موفقیت میرسد؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با ما و دیگران در میان بگذارید.
بیشتر بخوانید: ۱۰ ویژگی کاربردی اندروید ۱۰ که باید در گوشیهای اندرویدی از آنها استفاده کنید
منبع: Android Authority