داستان از کجا شروع شد؛ سیری در فروش آنلاین کتاب
از اویل دههی ۹۰ میلادی فکر فروش مجازی کتاب در سر چند فعال حوزه دیجیتال افتاد و بعد از چند تلاش بیثمر، در نهایت «آمازون» شرکت تجارت الکترونیک امریکایی، در سال ۱۹۹۴ توسط جف بزوس، در شهر سیاتل در ایالت واشنگتن تأسیس شد.
این شرکت فعالیت جدی خود را در سال ۱۹۹۵ با عنوان «فروشگاه آنلاین کتاب» آغاز کرد و در حال حاضر کتاب، سیدی، دیویدی،کتابخوانهای الکترونیک و بستههای نرمافزاری عرضه میکند و بیشترین درصد فروش را در بین سایر فروشگاههای اینترنتی در دنیا دارد.
از ویژگیهای این فروشگاه، امکان ورقزدن و مطالعه نسخه الکترونیکی اغلب کتابهایی است که در این وبسایت برای فروش گذاشته شده است. این شرکت همچنین با کمک تکنولوژیهای نوین چاپ و تولید کتاب، ارائهی کتابهایی بر اساس سیستم چاپ بنابر تقاضا را امکانپذیر کرده است؛ که در این روش بهجای چاپ و انبار کتاب در تعداد وسیع، تنها با نگهداری فایل الکترونیکی کتابها، پس از سفارش مشتری، کتاب را چاپ و به آدرس مشتری ارسال میکنند.
آمازون که به عنوان بزرگترین کتابفروشی آنلاین دنیا شناخته میشود؛ در سال ۲۰۱۴ معادل ۶۳ درصد فروش آنلاین کتاب و ۴۰ درصد کل فروش کتاب دنیا را از طریق خردهفروشی به دست آورد. این میزان فروش رکوردی جهانیست که یک فروشگاه اینترنتی به آن دست پیدا کرده است.
پس از آمازون
پس از آن که سایت آمازون به موفقیت رسید و امکان فروش آنلاین کتاب در نقاط مختلف دنیا اتفاقی عادی و روزمره تلقی شد، وبسایتهای بسیاری شروع بهکار کردند. افراد حتا از فروش کتابهای خوانده شده به دیگری یا تعویض کتابهایی که نداشتند یا نخوانده بودند با کتابهای خوانده شدهی دوستی ندیده به این موقعیت دست پیدا کردند تا بیشتر و ارزانتر بخوانند.
کمپینهای مهمی شکل گرفت و نویسندگان پس از آنکه دریافتند میشود از طریق اینترنت کتابهاشان به فروش برسد به چاپهای آنلاین که ارزانتر بود و امکان خرید را برای تعداد بیشتری فراهم میکرد روی آوردند. از سوی دیگر، انتشاراتیهای معتبر هم که عادت به پخش کتابها در فروشگاههای حقیقی داشتند، به این فکر افتادند که حذف واسطهها و کسر قیمت حملونقل امکان پایینآوردن قیمت تمامشدهی کتاب را برای آنها فراهم میکند. بسیاری از آنها مثل انتشارات قدیمی و معتبر «پنگوئن» در لندن امکان خرید آنلاین را به مشتریان خود دادند و همچنین جزو اولین تولیدکنندگان کتابهای صوتی بودند.
در ایران
حالا دیگر یک دهه است که دیجیکالا به عنوان بزرگترین و گستردهترین فروشگاه آنلاین در ایران آغاز به کار کرده است. پس از آنکه دیجیکالا توانست حوزهی وسیعی از نیاز مشتریان را در عرصههای دیجیتال پاسخ دهد به سراغ فروش نیازهای مختلف عمومی مردم رفت که این نیازها شامل کالاهای فرهنگی و بهویژه کتاب هم میشد. از مهرماه ۱۳۹۳ دیجیکالا باحدود ۳۸۰۰ عنوان وارد فروش آنلاین کتاب شد. با افزایش این موجودی، در نمایشگاه کتاب سال ۹۴ برای نخستینبار عرضهی همزمان کتاب آنلاین را با نمایشگاه تجربه کرد و در سال ۹۵ این نمایشگاه آنلاین با تخفیفهایی تا ۲۰درصد و عرضهی سریع به مخاطبان همراه شد. روندی که تا پیش از شروع نمایشگاه امسال ادامه یافته و تعداد عناوین کتابهای قابل فروش روی وبسایت دیجیکالا پیش از نمایشگاه ۹۶ به ۱۰هزار عنوان کتاب رسید. عددی که برای برپایی «نمایشگاه آنلاین کتاب ایران» به سه برابر افزایش پیدا کرده و هم اکنون دیجی کالا بیش از ۳۰هزار عنوان کتاب عرضه میکند.
جدا از فعالیت بزرگ دیجیکالا برای نمایشگاه کتاب امسال با عنوان «نمایشگاه آنلاین کتاب ایران» این شرکت بهعنوان فعالیتی پیشرو و در حمایت از فرهنگ و هنر ایران، با وبسایت فیدیبو وارد همکاری شده و امکان خرید کتابهای الکترونیک را هم برای مشتریان خود فراهم کرده است. در تازهترین اقدام علاوه بر فروش گستردهی کتابهای حاضر در نمایشگاه کتابِ سال جاری، امکان خرید کتابهای صوتی هم برای علاقهمندان مهیا شده است. همکاری دیجی کالا با وبسایت نوین کتاب گویا این امکان را در دسترس مخاطبان کتابهای صوتی قرار داده است.
امکان دیگری که همزمان با نمایشگاه کتاب روی سایت قرار داده شده است، فرصت مطالعهی حدود ۳۰ صفحه از برخی کتابهای چاپی یا شنیدن بخشهایی از کتابهای صوتیست. شما میتوانید چند صفحهای را بخوانید یا بشنوید و اگر باب میلتان بود پس از آن کتاب را به سبد خرید خود بیفزایید و همانطور که مشغول کارهای روزانه در منزل یا محل کار هستید، بستهی کتابهای خود را دریافت کنید.
اگر به این مطلب علاقه داشتنید، سایر مطالب مجله را هم مطالعه کنید. برای مطالعه روی عکس زیر کلیک کنید.