ترامپ از جان اپل چه میخواهد؟
«دانلد ترامپ» حالا رییس جمهور آمریکاست. خیلیها نالان و پریشاناند و بسیاری هیجانزده و خوشحال. شرکتهای فعال در حوزهی تکنولوژی در دستهی اول قرار دارند. آقای ترامپ در طول کارزار انتخاباتیاش دربارهی تکنولوژی اظهارنظرهای زیادی کرد. همواره یکی از مخاطبان اصلیاش اپل بود. او اصرار دارد که کارخانههای تولید آیفون باید از چین به آمریکا منتقل شود. آیا ترامپ با اپل پدرکشتگی دارد؟ آیا او درنهایت چوب لای چرخ اپل میکند؟ در ادامه با دیجیکالا مگ همراه باشید.
اظهارات جنجالی ترامپ درمورد تکنولوژی را احتمالا در دیجیکالا مگ خواندهاید. حالا که ترامپ رییس جمهور شده، شخصیتهای شناختهشدهی درهی سیلیکون (Silicon Valley) سخت نگران شدهاند. بین شرکتهای تکنولوژی، اپل باید از همه بیشتر نگران باشد.
اپل باارزشترین شرکت دنیاست. ترامپ در کارزار انتخاباتیاش بارها به اپل حمله کرد؛ این درحالی است که «تیم کوک» مدیر عامل اپل بهطور مستقیم در کارزار «هیلاری کلینتون» فعالیت میکرد. اما بیایید سیاستهای ترامپ را یکبهیک بررسی کنیم؛ سیاستهایی که بهطور مستقیم اپل را تحت تاثیر قرار میدهند: مالیات، کارخانههای چینی و حریم شخصی کاربران. از این سه بخش، اولیاش به نفع اپل است و دو تای دیگر برخلاف خواستههای این شرکت.
مالیات
بهنظر میرسد سیاستهای ترامپ در مورد مالیات به نفع اپل تمام شود. در مورد فشار کشورهای اروپایی هم رویکردترامپ به سود اپل است.
مالیات و اصلاح قوانین مربوط به آن برای اپل موضوعی کاملا جدی است. این شرکت مدتهاست که در واشنگتن با سیاستمداران دربارهی این موضوع چانهزنی میکند. ترامپ تا این لحظه حرفهای زیادی دربارهی مالیات زده؛ به نظر میرسد سیاستهای ترامپ در مورد مالیات بهنوعی به نفع اپل تمام شود. اپل در خارج از خاک آمریکا، حدود ۲۰۰ میلیارد دلار پول نقد و اوراق بهادار دارد. اگر این شرکت بخواهد این میزان را به آمریکا برگرداند، باید با قوانین فعلی، ۳۵ ٪ مالیات بدهد. ترامپ گفته که میخواهد این میزان مالیات را به ۱۰ ٪ برساند. خبرنگار اقتصادی «فایننشال تایمز» اعتقاد دارد این تغییر سیاست درنهایت به نفع شرکتهای بزرگ آمریکایی است؛ بهخصوص آنهایی که در زمینهی تکنولوژی فعالیت دارند.
موسسهی تحقیقاتی «مودیز» (Moody’s) در گزارشی، به ۱٫۲ تریلیون دلار شرکتهای آمریکایی در خارج از آمریکا اشاره میکند. از این میان، بیشترین سهم هم مربوط به اپل است.
حتی دولت ترامپ ممکن است در مقابل تصمیم اخیر کمیسیون اروپا ایستادگی کند. شهریور امسال، کمیسیون اروپا دستور داد که کشور ایرلند مبلغ ۱۳ میلیارد یورو معادل ۱۴٫۵ میلیارد دلار را همراه با سود پول از شرکت اپل بگیرد. پس تا اینجای کار، تصمیمات ترامپ چندان هم برخلاف آرزوهای اپل نیست.
بازگرداندن کارخانهها به آمریکا
ترامپ: «من میخواهم شغلها را برگردانم….من اپل را مجبور خواهم کرد که کامپیوترها و آیفونهایش را بهجای چین در آمریکا بسازد.»
ترامپ در طول کارزار انتخاباتی خود، چندین بار خون اپل و اپلیها را به جوش آورد. چرا؟ چون مدام تکرار میکرد که اپل باید آیفون را در خاک ایالات متحده بسازد. همانطور که احتمالا میدانید، آیفونها در آمریکا طراحی و عمدتا در چین تولید میشوند.
ترامپ در جایی گفته بود: «من میخواهم شغلها را برگردانم….من اپل را مجبور خواهم کرد که کامپیوترها و آیفونهایش را بهجای چین در آمریکا بسازد. وقتی آنها در چین ساخته بشوند چهچیزی نصیب ما میشود؟»
البته فراموش نکنید که ترامپ اولین سیاستمداری نیست که چنین خواستهای دارد. «باراک اوباما» هم در سال ۲۰۱۱ از «استیو جابز» فقید خواسته بود تا راهی برای ساخت آیفونهای تمام-آمریکایی پیدا کند.
اما چرا رویای تولید آیفون تمام-آمریکایی دور از ذهن است؟ به چند دلیل اشاره میکنیم:
۱) موانع لجیستیکی؛ خیلی از قطعات مورد نیاز برای ساخت محصولات اپل در آسیا تولید میشود. از این رو مونتاژ محصولات در آسیا کمهزینهتر است.
۲) نبود تخصص و مهارتهای مربوط به ساخت در خاک ایالات متحده
۳) هزینههای پایین تولید در چین؛ محاسبات نشان میدهد که سروهم کردن یک آیفون در آمریکا، ۵۰ دلار به هزینهی ساخت آن اضافه میکند. این افزایش هزینه و بهتبع افزایش قیمت نهایی، آیفونها را در این بازار رقابتی کشنده، آسیبپذیر میکند.
با وجود این، هنوز راههایی هست که اپل بتواند آیفون را در آمریکا بسازد. ترامپ در جایی به ۴۵ ٪ تعرفه روی محصولات وارداتی چینی اشاره کرده بود. اگر این موضوع تحقق پیدا کند، اقتصاد آمریکا در سطح کلان زیر و رو میشود؛ و در نتیجه اپل هم دیگر چارهای جز آمریکاییتر کردن آیفونهایش نخواهد داشت!
دسترسی به اطلاعات کاربران
ترامپ: «اپل باید اطلاعات مربوط به تروریستها را در اختیار FBI قرار دهد»….«اپل را تحریم کنید!»
حتما ماجرای اپل و FBI را به یاد دارید؛ این بلبشو از آنجا آغاز شد که «تیم کوک» مدیر عامل اپل از اجرای خواستهی FBI و باز کردن قفل گوشی آیفونِ یکی از متهمان حمله «سن برناردینو» سر باز زد. در پی این مناقشه، دانلد ترامپ به عنوان نامزد جمهوریخواه ریاست جمهوری آمریکا اظهارنظر کرد. او در این پرونده ، جانب FBI را گرفت و اعلام کرد که دولت آمریکا نباید هیچگونه مسامحهای با تروریستها بکند. او ماهها پیش حتی در جایی گفت: «آمریکا باید اینترنت را از دست تروریستها پس بگیرد» و مدتی بعد خطاب به «بیل گیتس» از او خواست تا «اینترنت را تعطیل کند!»
ترامپ حتی در واکنش به مقاومت تیم کوک در برابر FBI، با این جمله موضع خود را روشن کرد؛ او گفت: «اپل را تحریم کنید!» او حتی همان اوایل رقابتهای انتخاباتیاش گفت: «من هم از آیفون و هم از سامسونگ استفاده میکنم….اگر اپل اطلاعات مربوط به تروریستها را به مقامات [FBI] ندهد آنموقع من فقط با سامسونگ کار خواهم کرد.» یادآوری میکنیم که آقای ترامپ برای سخنرانی در رویدادهای سامسونگ با این شرکت همکاری میکرد.
با وجود پایانیافتن مناقشهی «سن برناردینو»، موضوع رمزگشایی محصولات و حریم خصوصی هنوز در ابتدای راه است. بعید نیست که در یک جای دیگر و سر یک موضوع مشابه، ترامپ دوباره برای اپل تعیین تکلیف کند.
مواردی که در این نوشته آمد، تنها از اظهارنظرات گذشتهی ترامپ برداشت شده است. هنوز سیاستهای ترامپ در اکثر زمینهها برای صاحبنظران ناشناخته است. تا اینجا که رهبران دنیای تکنولوژی روی خوشی به او نشان ندادهاند. تقریبا همهی رسانههای فعال در این حوزه با رویکردی منفی به استقبال او رفتهاند؟ نظر شما چیست؟ جدا از تمام مسائل سیاسی، شما به عنوان یک طرفدار تکنولوژی فکر میکنید دانلد ترامپ چه تاثیری روی فعالیت شرکتهای مطرحی مثل اپل میگذارد. منتظر نظراتتان هستیم.
منبع: Business Insider
ای کاش بزنه کلا کارخونه اجرسازی اپل رو بخوابونه زمین
هر کازخونه شرکت یا هرچیز دیگه تو امریکا ب حرفای ترامپ گوش نده خواهید دید اخرش ورشکست میشه
چون ترامپ ادم سیاست مداری نیست هرچی ب ذهنش میره اونو عمل میکنه