تاریخچهی مصور آیپدها
شرکت اپل در زمان استیو جابز محصولاتی را تولید و راهی بازار کرد که زندگی انسانها را برای همیشه تغییر دادند. آیفون و آیپد از جملهی این محصولات بودند.
بهبهانه نزدیک شدن به مراسم اپل و معرفی شدن یک آیپد جدید، به معرفی نسلهای مختلف آیپد میپردازیم.
ساخت یک تلفن همراه هوشمند با صفحه نمایش لمسی از سوی اپل باعث شد که اکنون تمام گوشیهایی که توسط شرکتهای مختلف ساخته میشوند، از صفحه لمسی برخوردار باشند. حتی ساخت آیپد که همان تلفن همراه هوشمند در اندازهای بزرگتر بود هم توانست نیاز جدیدی را در بازار به وجود بیاورد. اکنون تبلتهای زیادی در بازار حضور دارند که تا قبل از ساخته شدن آیپد کسی فکر نمیکرد روزی از این محصولات استفاده کند.
استیو جابز مدیرعامل سابق اپل در سال ۱۹۸۳ گفت بود:” ما قصد داریم در آینده کامپیوتر را در داخل کتاب قرار دهیم تا همه بتوانند آن را حمل کنند و به همراه خود داشته باشند. چیزی که باعث شود شما در کمترین زمان یک نکتهی جدید یاد بگیرید. ما میخواهیم این محصولات به شبکههای رادیویی متصل باشند تا همه بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند.”
شرکت اپل اولین فعالیت خودش در زمینه ساخت یک تبلت را از سال ۱۹۹۳ و با ساخت Newton MessagePad 100 آغاز کرد. برای این دستگاه از یک پردازنده ARM 6 استفاده شده بود. اپل تا سال ۱۹۹۸ چند مدل از این دستگاه را تولید کرد که آخرین مدل آن MessagePad 2100 نام دارد.
پس از این محصول اپل از سال ۲۰۰۷ با ساخت آیفون وارد دنیای تلفنهای همراه هوشمند شد. محصولی با صفحه لمسی که از سیستمعامل iOS بهره میبرد. موفقیت این گوشی باعث شد که مردم به چنین محصولی با صفحه نمایش بزرگتر نیاز پیدا کنند. این موضوع باعث شد که اپل در سال ۲۰۱۰ از اولین نسل آیپد رونمایی کند.
آیپد
نسل اول تبلتهای آیپد در تاریخ ۱۴ فروردین سال ۱۳۸۹ راهی بازار شد. این محصول در ابتدا از iOS 3.2 بهره میبرد و در تاریخ ۱۲ آبان سال ۱۳۸۹ به iOS 4.2 ارتقا پیدا کرد. برای این محصول از چیپست A4 ساخته اپل استفاده شده بود که پردازندهی ۱ گیگاهرتزی ARM Cortex-A8 روی آن قرار داشت. همچنین ۲۵۶ مگابایت رم برای آن در نظر گرفته شده بود و پردازنده گرافیکی PowerVR SGX535 در آن دیده میشد. اپل نسل اول آیپد را در مدلهای ۱۶، ۳۲ و ۶۴ گیگابایتی راهی بازار کرد. صفحه نمایش ۹.۷ اینچی این تبلت از وضوح تصویر ۱۰۲۴×۷۶۸ پیکسل بهره میبرد. همچنین باید به این موضوع اشاره کنیم که این تبلت از دوربین برخوردار نبود.
آیپد ۲
نسل دوم آیپد با نام آیپد ۲ در تاریخ ۲۰ اسفند سال ۱۳۸۹ راهی بازار شد. اپل برای این تبلت از چیپست A5 استفاده کرده بود که یک پردازندهی دو هستهای Cortex A9 ARM با سرعت ۱ گیگاهرتز در آن قرار داشت. ۵۱۲ مگابایت رم و پردازندهی گرافیکی PowerVR SGX543MP2 هم از دیگر ویژگیهای سختافزاری این محصول بهحساب میآمد. اپل برای این تبلت یک دوربین در پشت و یک دوربین جلو قرار داده بود. در این تبلت سنسورهای ژیروسکوپ ، Three-axis،«حسگر مجاورتی» (Proximity)، سنسور تشخیص میزان نور،« مغناطیس سنج» (Magnetometer) و شتابسنج (Accelerometer) قرار گرفته بود. این تبلت هم از صفحه نمایش ۹.۷ اینچی با کیفیت ۱۰۲۴×۷۶۸ پیکسل برخوردار بود. این محصول در مدلهای ۱۶، ۳۲ و ۶۴ گیگابایتی راهی بازار شد.
آیپد نسل سوم
اپل نسل سوم آیپد را با نام آیپد جدید (The New iPad) راهی بازار کرد. البته این تبلت که در بازار به عنوان آیپد ۳ شناخته میشد، در تاریخ ۲۶ اسفند سال ۱۳۹۰ راهی بازار شد. از ویژگیهای منحصر به فرد این تبلت میتوان به وجود صفحه نمایش رتینا (Retina) اشاره کرد. صفحه نمایش این تبلت از وضوح تصویر ۲۰۴۸×۱۵۳۶ پیکسل بهره میبرد که تراکم پیکسلی ۲۲۰ پیکسل در هر اینچ را بهنمایش در میآورد. پشتیبانی از اینترنت 4G هم از دیگر ویژگیهای این محصول بهحساب میآید. این تبلت ۹.۷ اینچی از یک پردازندهی دو هستهای ARM Cortex-A9 با سرعت ۱ گیگاهرتز بهره میبرد و پردازنده گرافیکی PowerVR SGX543MP4 روی آن قرار گرفته است. اپل در این تبلت از یک دوربین جلوی ۰.۳ مگاپیکسلی و دوربین پشتی ۵ مگاپیکسلی استفاده کرده بود. دوربین پشتی این تبلت میتوانست با کیفیت 1080p و با ۳۰ فریم برثانیه فیلمبرداری کند. همچنین یک باتری ۱۱۵۶۰ میلیآمپری برای آن در نظر گرفته شده بود.
آیپد نسل چهارم
نسل چهارم آیپد که به نام آیپد با صفحه نمایش رتینا هم شناخته میشود در تاریخ ۱۲ آبان سال ۱۳۹۱ راهی بازار شد. این تبلت از صفحه نمایشی با کیفیت رتینا بهره میبرد که وضوح تصویر ۲۰۴۸×۱۵۳۶ پیکسل را پیش روی کاربران قرار میداد. اپل روی آیپد ۴ یک چیپست A6X قرار داده بود که یک پردازنده دو هستهای با سرعت ۱.۴ گیگاهرتز در آن قرار گرفته بود. در کنار استفاده از ۱ گیگابایت رم برای این تبلت از پردازنده گرافیکی چهار هستهای PowerVR SGX554MP4 استفاده شده بود. یک دوربین ۵ مگاپیکسلی در پشت آن قرار داشت که میتوانست با کیفیت 1080p فیلمبرداری کند. دوربین جلوی ۱.۲ مگاپیکسلی آن هم میتوانست با کیفیت 720p تماسهای تصویری برقرار کند.
آیپد ایر
آیپد ایر به عنوان پنجمین نسل از خانواده آیپد شناخته میشود که در تاریخ ۱۰ آبان سال ۱۳۹۲ در اختیار علاقهمندان قرار گرفت. روی این تبلت از چیپست ۶۴ بیتی A7 استفاده شده بود که یک پردازنده ۲ هستهای با سرعت ۱.۴ گیگاهرتز روی آن قرار داشت. ۱ گیگابایت رم و پردازنده گرافیکی PowerVR G6430 هم از دیگر ویژگیهای سختافزاری این محصول به حساب میآیند. این تبلت ۹.۷ اینچی از صفحه نمایشی با کیفیت ۲۰۴۸×۱۵۳۶ پیکسل بهره میبرد. دوربین جلوی ۱.۲ مگاپیکسلی و دوربین پشتی ۵ مگاپیکسلی هم روی این تبلت دیده میشد. آیپد ایر یک محصول متفاوت نسبت به سایر تبلتهای ساخته شده توسط اپل است. این محصول تنها ۷.۵ میلیمتر ضخامت داشت و فاصلهی لبهها با صفحه نمایش هم بسیار کم بود. این تبلت در مقایسه با آیپد ۲ نزدیک به ۲۲ درصد سبکتر شده بود. تغییراتی در دوربین جلوی این تبلت به وجود آمده بود که باعث میشدند در زمان برقراری تماسهای تصویری کاربران با کیفیت بهتری مواجه شوند. دوربین پشتی این تبلت از دیافراگم F/2.4 بهره میبرد و دارای فیلتر هیبریدی برای جلوگیری از نفوذ اشعه مادون قرمز به لنز است. جنس این تبلت همانند مدلهای قبلی بود و اپل از متریالهایی برای آن استفاده کرد که ۱۰۰ درصد جذب طبیعت میشدند.
آیپد ایر ۲
آیپد ایر ۲ در تاریخ ۳۰ مهر سال ۱۳۹۳ در بازار عرضه شد. این تبلت در مقایسه با مدل قبلی نازکتر شده بود. همچنین سختافزار بهکار رفته در آن باعث شده بود که سرعت بیشتری را از این محصول شاهد باشیم. از دیگر ویژگیهای جدید آیپد ایر ۲ میتوان به اضافه شدن دکمه Touch ID که از سنسور تشخیص اثر انگشت پشتیبانی میکرد، اشاره کرد. اپل روی این تبلت از چیتست ۶۴ بیتی A8X استفاده کرده بود که یک پردازندهی سه هستهای با سرعت ۱.۵ گیگاهرتز را در خودش قرار داده بود. آیپد ایر ۲ از دو گیگابایت رم بهره میبرد و دوربین پشتی ۸ مگاپیکسلی آنهم که با دیافراگم F/2.4 عرضه شده، میتواند تصاویر با کیفیتی را برای کاربران ثبت کند. دوربین جلوی این تبلت از دیافراگم F/2.2 بهره میبرد.
آیپد مینی
اپل در کنار معرفی نسل چهارم آیپد، مدل جدیدی از خانواده این تبلتها را هم معرفی کرد. آیپد مینی نام محصول جدید این شرکت به حساب میآمد که از صفحه نمایشی ۷.۹ اینچی با کیفیت ۱۰۲۴×۷۶۸ پیکسل بهره میبرد. این تبلت که در تاریخ ۱۲ آبان سال ۱۳۹۱ راهی بازار شد از یک پردازنده دو هستهای با سرعت ۱ گیگاهرتز و ۵۱۲ مگابایت رم بهره میبرد. این تبلت در مدلهای ۱۶، ۳۲ و ۶۴ گیگابایتی راهی بازار شده بود. یک دوربین ۱.۲ مگاپیکسلی در جلو و یک دوربین ۵ مگاپیکسلی در پشت این تبلت قرار داشت.
آیپد مینی ۲
نسل دوم آیپد مینی که با نام آیپد مینی ۲ معرفی شد، از صفحه نمایش رتینا با وضوح تصویر ۲۰۴۸×۱۵۳۶ پیکسل بهره میبرد. اپل برای این تبلت از چیپست ۶۴ بیتی A7 استفاده کرده بود که یک پردازنده دو هستهای با سرعت ۱.۳ گیگاهرتز روی آن قرار داشت. ۱ گیگابایت رم هم از دیگر ویژگیهای این تبلت به حساب میآمد. یک دوربین ۵ مگاپیکسلی در پشت با دیافراگم F/2.4 و یک دوربین جلوی ۱.۲ مگاپیکسلی با توانایی ضبط فیلم و عکس با کیفیت 720p روی این تبلت مشاهده میشد. از نظر طراحی این مدل تفاوتی با نسل اول آیپد مینی نداشت و تنها تغییر محسوس آن صفحه نمایش رتینا بود. آیپد مینی ۲ در تاریخ ۲۱ مهر سال ۱۳۹۲ راهی بازار شد.
آیپد مینی ۳
اپل آیپد مینی ۳ را در تاریخ ۳۰ مهر سال ۱۳۹۳ راهی بازار کرد. این تبلت در مدلهای ۱۶، ۶۴ و ۱۲۸ گیگابایتی در اختیار علاقهمندان قرار گرفت. در این تبلت چیپست ۶۴ بیتی A7 که یک پردازنده ۲ هستهای با سرعت ۱.۳ گیگاهرتز در آن وجود داشت، قرار گرفته بود. اپل همانند مدل قبلی، برای این محصول هم یک گیگابایت رم در نظر گرفته بود. این تبلت ۷.۹ اینچی مانند آیپد مینی ۲ از صفحه نمایشی با وضوح تصویر ۲۰۴۸×۱۵۳۶ پیکسل بهره میبرد. یک دوربین پشت ۵ مگاپیکسلی که از ۵ قطعه اپتیکی تشکیل شده بود، روی این تبلت قرار گرفته است. از قابلیتهای جدید این تبلت اضافه شدن دکمه Touch ID با پشتیبانی از Apple Pay بود. با سرویس اپل پی کاربران میتوانند هزینه خریدهای خودشان را با آیفون و تبلتهایی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند، پرداخت کنند.
اپل در سال ۲۰۱۵ چه خواهد کرد؟
تا این لحظه شایعات بسیار زیادی دربارهی آیپد جدید منتشر شده است. به احتمال زیاد اپل امسال قصد دارد یک آیپد بزرگتر را راهی بازار کند. محصولی که به احتمال زیاد آیپد پرو نام دارد و از یک صفحهنمایش ۱۲.۹ اینچی بهره میبرد. حتی شایعات به این موضوع اشاره کردهاند که اپل قصد دارد برای این محصول از یک قلم مخصوص استفاده کند. آیپد جدید به گونهای طراحی شده که بتوان دو برنامه را به شکل همزان روی آن اجرا کرد. با نگاهی به این شایعات به نظر میرسد که اپل قصد دارد محصول جالب توجهی را راهی بازار کند. اپل به وسیله این محصول سعی دارد، سهم بیشتری از بازار تبلتها را بهدست بگیرد. لازم بهذکر است که سامسونگ با عرضهی تبلتهایی با صفحه نمایش بزرگ توانسته نظر کاربران را به سمت خودش جلب کند و به همین دلیل اپل میخواهد باساخت آیپد پرو در این بخش از بازار هم حضور داشته باشد.
سلام
با عرض تشکر از مقاله ی ارایه شده…
میخواستم در رابطه با اطلاعات ذکرشده در بخش های مختلف بگویم که اشتباهات زیادی رخ داده است.
1. ظرفیت باتری که ۱۵۶۰ را ۱۱۵۶۰ میلی آمپر ذکر شده
2. تراکم پیکسلی رتینا که ppi 326 است ۲۲۰ ذکر شده
3. در آیپد مینی ۲ همونطور که از شکلی که گذاشته شده مشخص است که touch ID ندارد ولی در اطلاعات ذکر شده برایش تاچ آیدی فرض شده !
4. همچنین اپل هیچگاه در دو نسل پیاپی از یک پردازنده استفاده نمیکند ولی در مورد آیپد مینی ۳ ذکر شده که پردازنده A7 که در آیپد مینی ۲ به کار رفته بود استفاده شده است…!
ذکر این اشکالات فنی را لازم دانستم و نیز تقاضا دارم به روند ارائه ی اطلاعات اهمیت داده شود تا متن کسالت آور نشود…
با تشکر و با آرزوی توجه بیشتر به متون…!
پیشرفت و موفقیت را برایتان آرزومندم*
علی محراب زاده
با سلام.
۱. ظرفیت باتری آیپد ۳ درست ذکر شده و ۱۱۵۶۰ میلیآمپرساعت است.
۲. تراکم پیکسلی رتینا در آیفون ۳۲۶ پیکسل بر هر اینچ است ولی در آیپد این موضوع درست ذکر شده.
۳. درست میفرمایید. اصلاح شد.
۴. تراشهی استفاده شده در آیپد مینی ۲ و آیپد مینی ۳ هر دو Apple A7 است تفاوتهای این دو، به حسگر اثر انگشت Touch ID و اضافه شدن رنگ طلایی محدود میشود. (منبع: Apple.com)
ممنون از توجه شما.