باغبانی در منزل و رسیدگی به گیاهان در فصل بهار

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
تمیز کردن گیاهان

حتما تاکنون با روش‌های مختلف، داخل ماشین ظرف‌شویی تان را تمیز کرده‌اید، هر چند ماه یک‌بار تشک تخت خوابتان را جاروبرقی کشیده و هر سانتی‌متر از سطح کابینت را با دستمال، تمیز و ضدعفونی کرده‌اید. ولی آیا فکر می‌کنید رسیدگی به خانه و عناصر آن تا همین حد کافی است و با این قبیل ترفندها، خانه‌داری و تمیزکاری بهاره تمام می‌شود؟ زمانی که به تمیز کردن قسمت‌های مختلف خانه و بهداشت آنها توجه دارید، آیا به گیاهان آپارتمانی‌تان هم اهمیت می‌دهید؟ اگر به باغبانی در منزل علاقه دارید، باید بدانید که تمیز کردن گیاهان هم یکی از وظایف شما خواهد بود.

باغبانی در منزل چگونه انجام می‌شود؟

باغبانی در منزل

تفاوتی ندارد از کدام گونه گیاهان خانگی نگهداری می‌کنید، کاکتوس، پوتوس، گیاهان گل‌داری مانند ارکیده یا حتی درختچه‌هایی مثل بنجامین هم باید در فواصل زمانی و حداقل یک‌بار در سال تمیز شوند. زمانی که آلودگی و گرد و غبار اضافی روی برگ‌ها نشسته باشد، روزنه‌های برگی مسدود می‌شوند و تنفس و تبادل اکسیژن به راحتی انجام نمی‌گیرد. پس علاوه بر زیبایی و تمیزی گیاه، برای حفظ سلامتش باید به از بین بردن آلودگی‌ها توجه داشته باشید. برای سلامت بیشتر گیاهان توصیه می‌شود روند رسیدگی و باغبانی فصل بهار خود را بر اساس این مراحل مشخص انجام دهید:

۱- فهرستی از گیاهان آپارتمانی تهیه کنید

خرید گیاهان آپارتمانی

در فضای خانه راه بروید و به همه گلدان‌های گیاهی خود سر بزنید. آیا نور کافی دریافت می‌کنند؟ یا نورشان بیش از حد مورد نیاز است؟ خاکشان چگونه به نظر می‌رسد؟ موارد مختلف از ظاهر برگ‌ها و شاخه‌ها گرفته تا گلدان آنها را بررسی کنید. اگر حس کردید مشکلی وجود دارد یا گیاه چندان سرحال نیست، نام گیاه و علائم آن را روی کاغذ یا در گوشی همراه خود یادداشت کنید. در صورت امکان از گیاهان عکس بگیرید تا بتوانید برای حل مشکل گیاهان و باغبانی در منزل دست به کار شوید.

بیشتر بخوانید: ۴ فایده مهم نگهداری از گیاهان در منزل

۲- کمی چیدمان گیاهان را تغییر دهید

گیاهان خانگی

فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای تغییر مکان گیاهان است. گلدان‌ها را از روی شلف بردارید و همه آنها را به یک فضای مشخص منتقل کنید. اکنون می‌توانید مکان قبلی آنها مثل شلف، استند یا میز و همین‌طور سطح خارجی گلدانشان را تمیز کنید.

زمانی که گیاهان را به مکان جدید می‌برید، توجه داشته باشید گیاهانی که به نور زیاد نیاز دارند را در قسمت نزدیک‌تر به پنجره نگه دارید و گیاهانی که از نور مستقیم فراری و نیازمند نور کم‌تری هستند را به پشت گیاهان نوردوست و دورتر نسبت به پنجره قرار دهید تا دچار سوختگی برگ نشوند.

بیشتر بخوانید: پیشنهاد هفته؛ ۷ گیاه‌ آپارتمانی زیبا که به مراقبت کمی احتیاج دارند

۳- برگ گیاهان را تمیز کنید

تمیز کردن گیاهان

بر اساس نوع و گونه گیاه آپارتمانی خود، از روش‌های پیشنهادی زیر برای تمیز کردن برگ گیاهان کمک بگیرید:

  • برگ‌های بزرگ و براق: برای تمیز کردن گیاهان بزرگ مانند فیکوس لیراتا و بابا آدم فقط از پارچه یا دستمال مرطوب استفاده کنید. اگر دیدید حشراتی در اطراف گلدان پرواز می‌کنند یا گیاه را خورده‌اند، یک قطره مایع ظرف‌شویی روی دستمال بریزید.
  • برگ‌های کرک‌دار: برای گیاهانی مانند بنفشه آفریقایی یک قلم‌موی یا مسواک نرم بردارید و با دقت و به آرامی آن را روی برگ‌ها بکشید تا گرد و خاک و آلودگی‌ها پاک شوند. هرگز از آب استفاده نکنید، زیرا ممکن است لکه‌های آبکی و نرمی روی برگ به وجود آورد.
  • کاکتوس: برای این دسته از گیاهان از اسپری هوا کمک بگیرید و ان را چند سانتی‌متر دورتر از گیاه اسپری کنید تا گرد و غبارشان از بین برود. کاکتوس‌ها به محیط گرم و خشک مقاوم هستند، پس اضافه کردن آب در این مرحله ممکن است موجب آسیب به گیاه شود.

گل‌های آپارتمانی

  • سایر گیاهان آپارتمانی: گیاهانی مانند زامیفولیا و پاپیتال مینیاتور را زیر دوش حمام یا در سینک ظر‌ف‌شویی قرار دهید و به آرامی برگ‌های آنها را بشویید. برای این منظور از آب ولرم استفاده کنید، زیرا آب داغ ممکن است آسیب‌رسان باشد. اگر گلدانتان کوچک است، می‌توانید سطلی را از آب ولرم پر کنید و با نگه داشتن دستتان روی خاک، گلدان را برگردانید و بخش شاخه و برگ‌های آن را درون آب فرو کنید. کمی گلدان را به چپ و راست بچرخانید تا آلودگی‌ها به خوبی شسته شوند. فقط مراقب باشید که گیاه از خاک بیرون نیفتد.

۴- هر برگ قهوه‌ای یا مرده را جدا کنید

هرس گیاه آپارتمانی

برگ‌های مرده و خشکی که روی خاک گلدان افتاده‌اند را جمع کنید و دور بریزید. اگر شاخه یا برگی به رنگ زرد و قهوه‌ای روی گیاه وجود دارد که به راحتی جدا می‌شود، آن را با دقت جدا کنید. به یاد داشته باشید هرگز برگی را به زور از روی گیاه نکنید یا آن را نکشید. قسمت‌های مرده روی برگ را با کمک قیچی برش بزنید و فقط همان بخش مرده برگ را هرس کنید. برای این منظور می‌توان از خطوط روی برگ و رگبرگ‌ها به عنوان خط راهنما استفاده کرد.

۵- ببینید زمان تعویض گلدان فرا رسیده است یا نه

نگهداری از گیاه خانگی

آیا می‌دانید چرا گیاه نیاز به تعویض گلدان دارد؟ ریشه‌های گیاه در فصل رشد رشد سریع‌تر و بیشتری دارند و در صورت کمبود فضا، در هم تنیده می‌شوند. زمانی که ریشه گیاه در حین رشد با مانع برخورد کند (مانند زمانی که گلدان کوچک است و به کف یا دیواره‌ها می‌خورد)، ریشه‌ها در هم گره می‌خورند و به دور خود می‌پیچند، در نتیجه نمی‌توانند به خوبی رشد کنند. ولی از کجا باید فهمید که آیا زمان تعویض گلدان رسیده یا اینکه می‌توان کار دیگری انجام داد؟ در شرایط زیر زمان تعویض گلدان است:

  • اگر ریشه‌ها از سوراخ‌های زهکش انتهای گلدان بیرون زده باشند
  • قسمت طوقه گیاه رو به بالا آمده و از سطح خاک بیرون زده است
  • گیاه هنوز رشد می‌کند، ولی سرعت رشد آن بسیار کمتر از گذشته به نظر می‌رسد
  • به دلیل آنکه سطح خاک سریع‌تر خشک می‌شود، باید ابیاری بیشتری برای گیاه انجام دهید
  • روی سطح خارجی خاک، رسوبات نمک و مواد معدنی دیده می‌شود.

اگر هر کدام از این موارد را مشاهده کردید، به مرحله ۹ بروید ولی در صورتی که شرایط گفته شده وجود ندارند، ادامه مراحل را مطالعه کنید.

۶- گلدان را هوادهی کنید

رسیدگی به گلدان

یک مداد یا سیخ چوبی بردارید و با کمک آن روی سطح خاک گلدان چند حفره برای هوادهی به وجود آورید. اگر حس کردید مداد به ریشه برخورد کرد، آن را فشار ندهید یا به ریشه ضربه نزنید، چون ممکن است به رشدشان صدمه بخورد. فرآیند هوادهی باعث می‌شود خاک فشرده‌ شده که به مرور زمان و به صورت طبیعی با آبیاری به وجود می‌آید، تا حدی از هم گسسته شود و در نتیجه مواد مغذی مستقیما به ریشه گیاهان برسند.

۷- کمی خاک به گلدان اضافه کنید

خاک گلدان

اگر گلدان گیاه را تعویض نمی‌کنید، بهار زمان خوبی برای ریختن خاک پای گلدان است. البته تغذیه نیز در این زمان و از دیگر وظایف باغبانی در منزل توصیه می‌شود. برای این منظور می‌توانید مقداری خاک تمیز و ضدعفونی شده بسته بندی را روی سطح خاک فعلی بریزید یا اینکه چند سانتی‌متر از خاک قدیمی را بردارید و آن را با خاک جدید جایگزین کنید.

۸- برای مراخل باغبانی در منزل، کوددهی را فراموش نکنید

تغذیه و کوددهی

اگر قرار است گیاهان تازه و جوان خود را تغذیه کنید، آغاز فصل رشد بهترین زمان است. برای این منظور می‌توانید از پوسته تخم مرغ هم استفاده کنید. پوسته‌های تخم مرغ را با میکسر پودر کنید و آن را به مقدار کم روی سطح خاک بریزید. در نوبت بعدی آبیاری، این پودر پوسته تخم مرغ وارد خاک می‌شود و کلسیم موجود در آن به متعادل شدن حالت اسیدی خاک کمک می‌کند.

بیشتر بخوانید: تهیه کود خانگی برای گیاهان آپارتمانی

۹- گلدان را تعویض کنید

تعویض گلدان

برای آنکه سایز مناسب گلدان را پیدا کنید، به دنبال گلدانی باشید که قطر و عمق آن فقط ۳-۶ سانتی‌متر از گلدان فعلی بیشتر باشد. اگر گلدان بزرگ‌تر از اندازه توصیه شده را انتخاب کنید، قبل از آنکه قسمت هوایی گیاه رشد کند، ریشه‌ها نیاز به رشد بیشتر پیدا می‌کنند. گلدان کوچک‌تر از آن هم یعنی فرآیند تعویض گلدان را بیهوده انجام داده‌اید.

بیشتر بخوانید: کدام گیاهان بالکنی در فصل گرم رشد بهتری دارند؟

منبع: Purewow

خرید اقساطی لوازم خانگی دیجی‌کالا


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. شکوفه

    سلام ممنون از سایت خوبتون مقاله ای خیلی خوبی دارید اتفاقا من چند روز پیش گیاه سانسوریام رشد نمیکرد و با سایت جوانه بان آشنا شدم خوبی این سایت این بود مشاوره آنلاین داشت و من تونستم به راحتی و بی دردسر از مشاوران جوانه بان مشاوره بگیرم. الانم چند روز بعد مشاوره اون ها حال گیاهان سانسوریام خوب شده به شما هم پیشنهاد میکنم اگه شما هم در مورد بیماری گل و گیاهتون و زمینه نگهداری آن ها پرسشی دارید به سایت جوانه بان مراجعه کنید.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X