اندازهگیری دیاکسید نیتروژن موجود در هوا با گوشیهای هوشمند
بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، وجود میزان خطرناک ذرات دیاکسید نیتروژن (NO۲) در هوا، سالانه باعث مرگ ۷ میلیون انسان میشود. در این میان کودکان و سالمندان بیشترین آسیبپذیری را دارند.
خبر خوش آنکه به لطف تحقیقات دانشگاه RMIT استرالیا، شاید بهزودی بتوان با تعبیهی یک حسگر در گوشیهای هوشمند از میزان دیاکسید نیتروژن در هوای اطراف و خطر بالا بودن آن مطلع شد.
تیمی که روی این پروژه کار میکند، به سرپرستی پروفسور «کوروش کلانترزاده» موفق به ساخت نسخهای از این حسگر شده که مولکولهای دیاکسید نیتروژن موجود در هوا را روی ذرات بسیار کمضخامت دیسولفید فلز جذب میکند و با آنالیز مولکولهای موجود روی ذرات، تراکم این گاز در اتمسفر پیرامون را اعلام میکند. دیسولفید فلز که در وارنیش (لاکالکل) هم به کار میرود، پیوستگی خوبی با مولکولهای دیاکسید نیتروژن ایجاد میکند و این مولکولها را به خود جذب میکند. به همین دلیل حسگر ساخته شده از دقت بسیار بالایی برخوردار است.
دکتر کلانترزاده میگوید: “البته عدم دسترسی عموم به ابزار نمایشگر، مانع بزرگی برای کاربردی کردن آن است. از طرفی، سیستمهای حسگر فعلی هم یا قیمت بسیار بالایی دارند یا درست کار نمیکنند؛ به طوری که قادر به تشخیص دقیق این گاز از میان سایر گازها نیستند. روشی که ما ابداع کردهایم، هم بسیار ارزانتر است و هم نسبت به حسگرهای مشابهی که این روزها برای تشخیص گاز دیاکسید نیتروژن به کار میروند، عملکرد بهتری دارند.”
در حال حاضر تیم دانشگاه RMIT در این زمینه با «آکادمی علوم چین» (Chinese Academy of Sciences) همکاری میکند. ضمن آنکه محققانی از دانشگاههای کالیفرنیا و سن دیهگو هم در حال طراحی یک حسگر فشردهی تشخیص دیاکسید نیتروژن هستند که از سوزاندن سوختهای فسیلی آزاد میشود.