آیا ایرانی‌ها باهوش‌ترین مردم دنیا هستند؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه

لابد شما هم درباره هوش سرشار ایرانی‌ها شنیده‌اید، درست است که تعداد احتمالاً کثیری از ایرانی‌ها نابغه هستند اما واقعیت این است که ما در رده‌بندی باهوش‌ترین‌های دنیا در سال ۲۰۱۶ جزو ۱۰ کشور نخست این فهرست نبوده‌ایم. گازتته (Gazette) نخستین روزنامه رسمی خبری جهان است که در سال ۱۶۵۳ میلادی در شهر ونیز ایتالیا چاپ و منتشر شد. این روزنامه به تازگی فهرستی از ۱۰ کشور باهوش جهان را بر اساس میزان آی‌کیو IQ، تست هوش و سیستم آموزشی منتشر کرده که در ادامه به آن خواهیم پرداخت و سپس به این می‌پردازیم که آیا واقعاً ایرانی‌ها باهوش‌ترین مردم دنیا هستند یا خیر؟

مهم‌ترین معیارهای تعیین هوش و ذکاوت

همانطور که لابد حدس می‌زنید، IQ یکی از مهم‌ترین معیارها برای سنجش میزان هوش است. اما IQ چیست؟ آی‌کیو مخفف دو کلمه Intelligence Quotient است که در زبان فارسی از آن با نام‌هایی مانند ضریب هوشی یا بهره هوشی یاد می‌شود. برای تعیین ضریب هوشی افراد روش‌های مختلفی وجود دارد اما به روزترین آن‌ها برای افراد بزرگسال، مقیاس هوشی بزرگسالان وچسلر (Wechsler Adult Intelligence Scale) است که توسط دیوید وچسلر (David Wechsler) در سال ۱۹۵۵ منتشر شد. این مقیاس نسبت به مقیاس‌های گذشته مخصوصاً مقیاس‌های بینت (Binet Scales) که آیتم‌ها را بر اساس رده‌ سنی و نه محتوی رده‌بندی می‌کردند، مزیت‌های زیادی دارد و در سال ۲۰۰۸ جدیدترین یا آخرین نسخه آن منتشر شد. مشابه همین مقیاس برای کودکان هم تعریف شده است.

در کل طبقه‌بندی ضریب‌هوشی در مقیاس مذکور بدین صورت است:

محدوده ضریب هوشی
۱۳۰ و بالاتر بسیار برتر
۱۲۰–۱۲۹ برتر
۱۱۰–۱۱۹ بالاتر از متوسط
۹۰–۱۰۹ متوسط
۸۰–۸۹ پایین‌تر از متوسط
۷۰–۷۹ مرزی
۶۹ و زیر بسیار کم

یک معیار دیگر برای تعیین میزان هوش، آزمون نمره است که در اصل یک آزمون آماری است. علاوه بر این همانطور که پیش‌تر هم اشاره شد، سیستم آموزشی هم یکی دیگر از معیارهای تاثیرگذار است که نباید آن را نادیده گرفت.

آسیایی‌ها باهوش‌ترین هستند

باور می‌کنید که هنگ‌کنگ در رده‌بندی میزان IQ، تست هوش و سیستم آموزشی نخستین کشور باهوش دنیا باشد؟ مطالعات نشان می‌دهد که دانش‌آموزان هنگ‌کنگی متوسط ضریب‌ هوشی ۱۰۷ دارند و در دروس علوم و ریاضی بعد از فنلاندی‌ها بهترین نمرات را نسبت به هر کشوری در دنیا کسب کرده‌اند. بهترین نظام آموزشی را هم‌اکنون کشور فنلاند دارد اما جالب اینجاست که هنگ‌کنگی‌ها درست بعد از فنلاند بهترین سیستم آموزشی را در کل دنیا دارند اما از آن‌ها در رده‌بندی جلوتر هستند. اغلب دانش‌آموزان هنگ‌کنگی به استثنای کلاس‌های درس در کلاس‌های فوق‌العاده خارج از مدرسه هم شرکت می‌کنند تا از این طریق آینده تحصیلی‌شان را روشن‌تر کنند.

کره جنوبی بعد از هنگ‌کنگ در جایگاه دوم ایستاده است. خبرگزاری بلومبرگ می‌نویسد، کره‌جنوبی نوآورترین کشور در کل دنیاست. آن‌ها بعد از فنلاندی‌ها و هنگ‌کنگی‌ها بیشترین نمره را در درس‌های ریاضی و علوم کسب کرده‌اند. کره‌ای‌ها پول زیادی را هم صرف پروژه‌های تحقیقاتی و توسعه‌ای‌ می‌کنند. بالغ بر ۳۰ درصد افراد بزرگسال کره‌ای در یکی از چهار رشته علوم، فناوری، مهندسی و ریاضی مدارج عالی تحصیلی دارند. سیستم آموزشی کره‌ای‌ها به شدت رقابتی است و ضریب هوشی آن‌ها به طور متوسط ۱۰۶ تخمین زده شده است.

دانش‌آموزان ژاپنی ساعت‌های متمادی درس می‌خوانند تا خودشان را برای شرکت در آزمون‌های سخت آماده کنند. زمانی که بحث تحقیقات علمی به میان می‌آید، ژاپنی‌ها بدون‌تردید جزو یکی از مطرح‌ترین کشورهای جهان هستند. دانشگاه توکیو یکی از بهترین دانشگاه‌های دنیا است و در آسیا بعنوان بهترین دانشگاه آسیایی شناخته شده است. نرخ باسوادی در ژاپن ۹۹ درصد است و این رقم بالاترین نرخ باسوادی در کل دنیاست. میزان امید به زندگی در ژاپن بسیار بالاست و متوسط ضریب‌ هوشی ژاپنی‌ها ۱۰۵ تخمین زده شده است.

تایوان از نظر تراکم جمعیت در کل دنیا رتبه بالایی دارد اما غیر از آن مردم این کشور جزو باهوش‌ترین‌ها هستند. تایوانی‌ها را در دنیا دو چیز است که مشهور کرده: نخست فناوری و دوم سیستم آموزشی‌شان. از آنجایی که تایوان یکی از شرکای تجاری مهم آمریکایی‌هاست لذا بخش اعظم مردم این کشور دوزبانه هستند. متوسط ضریب هوشی تایوانی‌ها ۱۰۴ است.

سنگاپور یکی از مهم‌ترین قطب‌های فناوری، تجارت و اقتصاد دنیاست. زمانی که بحث آموزش عملی در میان است، دانش‌آموزان سنگاپوری مقام اول را در ریاضی و علوم به خود اختصاص می‌دهند. سیستم آموزش سنگاپور در نوع خود جزو بهترین‌هاست. از آنجایی که تولید ناخالص داخلی (GDP: Gross Domestic Product) سنگاپوری‌ها در کل دنیا بی‌نظیر است و تجارت هم در این کشور به سهولت انجام می‌شود در نتیجه سنگاپوری‌ها می‌توانند میلیون‌ها دلار بر روی پروژه‌های اجتماعی و سیستم آموزشی‌شان سرمایه‌گذاری کنند و به همین دلیل است که پنجمین کشور باهوش در کل دنیا هستند. متوسط ضریب هوشی در سنگاپور ۱۰۳ است.

iq3

باهوش‌ترین کشورهای دنیا از رتبه‌ی یک تا پنج در شرق آسیا قرار دارند.

اروپایی‌ها بعد از آسیایی‌ها

بهترین سیستم آموزشی را در کل دنیا و بهترین نمرات را در دروس ریاضی و علوم، فنلاندی‌ها به خود اختصاص داده‌اند. اما وقتی که بحث ضریب هوشی به میان می‌آید، موقعیت فنلاندی‌ها چندان چشمگیر نیست چرا که آن‌ها از نظر متوسط ضریب هوشی مقام به نسبت پایین ۲۹ را بدست آورده‌اند. این مساله احتمالاً به خوبی گویای این است که چرا طبقه‌بندی میزان هوش کشورها بر مبنای ضریب هوشی کار دشواری است. میزان آی‌کیو را بر اساس توانایی فرد در حل مساله و سرعت وی در حل مساله تعیین می‌کنند. مساله اینجاست که میزان ضریب هوشی همیشه آن چیزی نیست که تصور می‌شود. در واقع آموزش بعنوان سومین فاکتور بیش‌تر بر روی مسایلی مانند حافظه عمومی و توانایی در به خاطر سپردن مطالب تاکید دارد که البته این موارد در آزمون‌های هوش چندان مهم نیستند. مجموع این مسایل است که باعث شده تا هلندی‌ها با ضریب هوشی متوسط ۱۰۳ بعد از سنگاپوری‌ها مقام ششم را کسب کنند.

سه کشور ایتالیا، آلمان و اتریش هر کدام متوسط ضریب هوشی ۱۰۲ دارند.

همه ما می‌دانیم که بهترین مجسمه‌سازها، نقاشان، نویسندگان و شاعران دنیا از ایتالیا برخاسته‌اند. جالب اینجاست که بدانید بررسی‌ها نشان می‌دهد که امروزه ایتالیایی‌ها توانسته‌اند در رشته‌هایی مانند ریاضی، علوم، فیزیک و سایر حوزه‌ها پیشرفتی خیره‌کننده و بیش از میزان مورد انتظار را نشان دهند.

همه ما آلمانی‌ها را با مهم‌ترین خصلت‌شان یعنی نظم و ترتیب می‌شناسیم. آلمان از نظر تاریخی درصد بالایی از متفکران بزرگ را داشته است. این مساله احتمالاً به این دلیل است که درصد بالایی از شهروندان آلمانی با مدارجی عالی از رشته‌های مختلف علوم، ریاضی، فناوری و مهندسی فارغ‌التحصیل می‌شوند. آلمانی‌ها سومین کشور دنیا با مدارج عالی تحصیلاتی هستند با این وجود جمعیت این کشور نسبت به برترین‌های این عرصه زیاد نیست. تولید ناخالص داخلی آلمان از هر کشور دیگر در دنیا بیش‌تر است، علاوه بر این تعدادی از قدیمی‌ترین و پراعتبارترین دانشگاه‌های دنیا را در این کشور باید سراغ گرفت. تسهیلات مناسب آموزشی بالاخص در مدارج عالی دانشگاهی یکی از مهم‌ترین نقاط‌قوت آلمانی‌هاست.

اتریش هم یکی دیگر از کشورهایی است که سیستم آموزشی آن جزو بهترین‌هاست. اتریش دومین کشور در دنیا است که درصد بالایی از مردمانش مدرک تحصیلی دکتری را دریافت می‌کنند. آمارها نشان می‌دهد که به ازای هر هزار نفر در این کشور، حدود ۷ زن و ۹ مرد با مدرک دکتری وجود دارد.

سوئد نیز از نظر سیستم آموزشی فوق‌العاده است. در این کشور بیش‌تر هزینه‌های تحصیلی را دولت تقبل می‌کند بنابراین هرکسی که توانایی و استعداد خوبی برای درس خواندن داشته باشد، می‌تواند جایگاه خود را در سوئد تضمین شده بداند. وقتی که بحث استفاده از کامپیوتر در محیط کار به میان می‌آید، سوئدی‌ها حرف اول را که نه اما قطعاً حرف دوم را می‌زنند. در سوئد بیش از ۷۵ درصد از کارمندان در محل کارشان از کامپیوتر استفاده می‌کنند. آن‌ها یکی از بیش‌ترین جمعیت‌های شهروندان با مدارج عالی آموزشی در دنیا را دارند. متوسط ضریب هوشی سوئدی‌ها حدود ۱۰۱ تخمین زده شده است.

اروپایی‌ها رده‌ی ۶ تا ۱۰ را به خود اختصاص داده‌اند.

اروپایی‌ها رده‌ی ۶ تا ۱۰ را به خود اختصاص داده‌اند.

ایرانی‌ها در کجای جدول هستند؟

از نظر متوسط ضریب‌ هوشی مقام نخست را دو کشور هنگ‌کنگ و سنگاپور همزمان به خود اختصاص داده‌اند. ایرانی‌ها در این میان با متوسط ضریب هوشی ۸۴، رتبه ۲۳ جدول را کسب کرده‌اند که اتفاقاً رقم متوسط اما خوبی است. داشتن تحصیلات عالی در میان ایرانی‌ها در دهه‌های اخیر بشدت رایج شده است. در حال حاضر نزدیک به ۴۰ هزار دانشجوی دوره دکتری در ایران وجود دارد. ایرانی‌ها در برهه کنونی بسیار علاقمند به داشتن مقالات ISI هستند و در این میان رتبه ۱۸ را در کل دنیا کسب کرده‌اند.

از نظر میزان تولید ناخالص داخلی، ایران رتبه ۳۰ جدول را به خود اختصاص داده، طبق پیش‌بینی‌ها قرار است که ایران تا سال ۱۴۰۴ هجری شمسی حداقل ۴ درصد از میزان تولید ناخالص داخلی خود را به بخش پژوهش و تحقیقات تزریق کند. در حال حاضر سهم تحقیقات از تولید ناخالص ملی در کشور چین حدود دو درصد است. در دیگر کشورهای شرق آسیا هم وضع مشابهی وجود دارد به طوری که ژاپن، کره جنوبی، هنگ کنگ، سنگاپور و تایوان هم بودجه تحقیقات خود را افزایش داده‌اند. در تایوان ۳.۱ درصد و در ژاپن ۳.۴ درصد از تولید ناخالص ملی صرف تحقیقات می‌شود. کره جنوبی هم ۴.۴ درصد از تولید ناخالص داخلی را به تحقیق و توسعه اختصاص داده است.

بر اساس داده‌های مجله شیماگو (Scimago Science) از نظر طبقه‌بندی علمی در دنیای امروز، جایگاه نخست از آن کشور آمریکا با ۹۳۶۰۲۳۳ مطلب علمی، جایگاه دوم از آن کشور چین با ۴۰۷۶۴۱۴ مطلب علمی و جایگاه سوم از آن انگلستان با ۲۶۲۴۵۳۰ مطلب علمی است. کشور ما ایران نیز با ۳۳۳۴۷۴ مطلب علمی جایگاه ۲۲ جدول را به خود اختصاص داده است.

آمارها و ارقام نشان می‌دهد که در حال حاضر ایرانی‌ها از نظر وضعیت هوشی جایگاه متوسطی دارند. بنابراین شاید زمان آن فرا رسیده است که جدیت خود را هرچه بیش‌تر به دنیا نشان دهیم و تلاش کنیم که سهم و جایگاه خود را از هوش و تولید علم تا جایی که ممکن است ارتقاء بخشیم.

iq1

منابع: IQ Research, Scimagojr, Qudsonline, Tradingeconomics, Al Monitor, Gazettereview

 



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۷۴ دیدگاه
  1. ناشناس

    یکی از دلایلی که باعث شده ایرانی ها در این رده بندی پایین باشن انگیزه پایین برای یادگیری در دانشگاه هاست چون دولت از دانشجویان حمایت نمی کند و اکثرا هم بعد فارق التحصیل شدن بیکار میشوند

  2. SairOOs

    من قبلا تست آی کیو داده بودم و اینی که توی آمار سایت IQ Research اومده به نظرم کم اومد. از قسمت منابع همین مطلب به سایت IQ Research رفتم و تست ای کیو دادم. تست من ۱۳۱.۲ شد!
    واقعا نمیدونم این آمارا از کجا در آوردن!

    1. محمد

      عزیز دل برادر با این آی کیو بالای شما بعید مطلب به این سادگی متوجه نشید این میانگین هست مثلا یکی ۱۳۰ یکی ۶۰ جمعش می کنیم و تقسیم بر ۲ میشه ۹۵
      ویه چیز دیگه این داده ها هم آماری هست و منظورشون این نیست از همه مردم ایران تست گرفته باشند بلکه از یه تعدادی تست می گیرند و این تعمیمش میدن یه کل اون کشور

      1. امیر

        رفتن از کارگر های افغان تست هوش گرفتن ، به نام ایرانی ها ثبت کردن.

  3. Gheysari

    بنابراین، از این پس به جای اینکه بگوییم ایرانیان از دیرباز تا به امروز برترین بوده اند، تلاش خود را به کار گیریم تا بتوانیم جایگاه وزینی در این طومار بلند بالا را برای خود به ارمغان بیاوریم.
    باشد که یزدان در این راه همواره، همراه ایرانیان باشد …

  4. رامین

    خب کاملا مشخصه ضریب هوشی ایرانیا اون چنان بالا نیست رفتار و برخورد مردم اطرافتون ,ادمایی ایرانی که تو فضای مجازی مشهورن رو ببینید و وضع اقتصاد و بی نظمی و غیره کاملا مشخص میکنه چجوریه اوضاع…

  5. نادر

    این مقالات و مطالب و رده بندی ها کذب محض و جهت انحراف افکار عمومی هستند!!!
    عده ای که چشم ندارند جایگاه و موقعیت رفیع ایران و ایرانی را ببینند آمار سازی میکنند که با این کار ها دلشان خوش باشد.
    یادتان باشد:
    1: ایرانیها برترین نژاد دنیا هستند!
    2: ایرانیها باهوشترین ملت روی زمین هستند!!
    3: هنر هم نزد ایرانیان است و بس!!!
    غیر از این هرکسی هرچه گفت بدانید دروغ است و باور نکنید!

    1. آرین

      عجب!!!

    2. امیر

      سلام

      داداش درسته که ما هنرمند هستیم اما دلیل نمیشه که غرور بگیرتمون و نژاد پرست بشیم.
      خدا به هر ملت و نژادی استعداد های خاص خودشون رو داده.

  6. رسول

    فراموش کردید بگید در ایران ضریب هوشی در زمینه فعالیت های بیهوده و بی ثمر در شبکه های اجتماعی،احساس قدرت کاذب در دنیای مجازی،عمل جراحی پلاستیک،تجسس و سرک کشیدن در زندگی دیگران و خاله زنک بازی و همچنین تخریب میراث نیاکانمان بسیار بالاست!
    بله نبایدم با وجود درآمد سرانه پایین و تولید ناخالص داخلی و ملی پایین تر و نبود امکانات و عدم حمایت از جامعه نخبگان و دلسرد کردن یک مخترع وطنی از ابتکارش انتظار داشت در صدر این جدول قرار بگیریم!
    در شرایطی که دنیا با ما” قهر” است و باید دائم بدنبال دم مسیحایی و همت کدخدایی برای آشتی با دنیا باشیم چگونه انتظار دارید بتوانیم مانند کشورهای توسعه یافته روند تبادل و تعامل علمی خود را تسهیل و سرعت بخشیم؟!
    بخدا قسم اگر ایران نیمی از امکانات و شرایط افتصادی کشورهایی مثل امریکا رو داشت امروز ما خیلی بهتر از اون ها بودیم(به گفته بسیاری از اندیشمندان).امریکایی که قدمت و تمدنش با زور به ۳۰۰ سال میرسه نباید از کشوری مثل ایران با ۲۵۰۰ سال تمدن اینقدر جلو بزنه!
    روزی خواهد رسید که حق به حق دار و عدالت توسط ضعیفان در جهان برپا خواهد شد پس تا دیر نشده مسئولین لطفا به داد ایران برسید!ملت ایران تنها ملتی است که در دنیا در هیچ ابعادی(چه خوب چه بد)نظیر نداره پس شایسته بهترین هاست.

    1. مصطفی

      یکم جو گیر شدی

  7. محمد

    یک برنامه کارشناسی در تلویزیون خودمون بود که این ضریب هوشی رو کاملا بررسی می کرد در اون برنامه به دولت گوش زد میکرد که باید فکری به حال فرار مغزها انجام بدهد چون یکی از اثرات منفی ان کاهش ضریب هوشی افراد جامعه و کاهش نخبه ها است و این برای آینده کشور حتی از کمبود آب هم خطرناک تر است خودتون کشوری روکه بدون نوابغ باشه تصور کنید از کشور های آفریقایی بدتر میشه ،…..

  8. حسن ر.

    این رتبه‌بندی و شکلی که اینجا آوردید را سایتIQ Research از روی کتاب IQ and Global Inequality چاپ ۲۰۰۶ گرفته است. در صفحه ویکی‌پدیای این کتاب نوشته که داده‌های IQ صرفا ۱۱۳ کشور را داشتند و مابقی ۷۹ کشور را با میانگین‌گیری از همسایه‌هاشان بدست آورده‌اند. باتوجه به انزوای ایران، احتمالاً IQ ایران هم این‌گونه حساب شده است.

    1. حسن ر.

      درضمن، رتبه ایران در این جدول اصلا خوب نیست، زیرا که رتبه‌ها تکرار شدند. اگر در جدول نگاه کنید ردیف ایران ۹۹ از ۱۸۴ کشور است و کشورهای مابعد ایران همه کشورهای ضعیفی هستند.

    2. عرفان

      سال ۲۰۰۲…! سایت IQ Research همین عکس را گذاشته و پایینش نوشته سال ۲۰۰۲.
      دیجی چرا آمار قدیمی میدی…!

  9. خخخخخ

    اگه باهوش بودیم که اوضاع مون این نبود

  10. عرفان

    از اونجایی که این تست ها متوسط هوش رو در نظر میگیرن طبیعی به نظر میرسه که ایران جایگاه متوسطی داشته باشه چراکه هرچند تعداد نوابغ بالایی داریم، تعداد افرادی که داری عقب ماندگی ذهنی هستند هم بیشترند به دلایل مختلف (مثل ازدواج فامیلی و…)
    شما یه حساب سرانگشی کنید، حساب کار دستتان می آید

  11. دانا

    یعنی الان مغولستان صده؟؟؟

  12. سعید

    ریاضی رو حذف کنن ایران که هیچ محله ما تو جهان اول میشه خخخخ

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X