آسانتر و بیشتر کتاب بخوانیم
کتابهای الکترونیک یا ایبوکها کتابهایی هستند که به شکل پروندههای دیجیتال تولید و خوانده میشوند. کتابهای الکترونیکی تنها نسخههای الکترونیکی مطالب مکتوب نیستند، بلکه میتوانند علاوه بر متن و تصویر، فیلم، صوت و پویانمایی را نیز شامل شوند .بافت کتابهای الکترونیک پروندههاییست که میتواند توسط یک دستگاه دیجیتال مثل کامپیوتر، لپتاپ یا گوشیهای هوشمند خوانده شود .این کتابها در فرمتهای مختلف مانند ایپاب، HTML، word، PDF و حتی پروندههای اجرایی تعریف میشوند.
در سال ۱۹۷۱ میلادی، جنبشی تحتعنوان پروژهی گوتنبرگ با هدف تبدیل کتابهای کاغذی به کتابهای الکترونیکی پایهگذاری شد .هدف اصلی این جنبش دسترسی آسان، حمایت از محیط زیست و پایین آوردن قیمت تمام شدهی کتاب بود. میکائیل اس.هارت بنیانگذار این جنبش و صاحب قدیمیترین کتابخانه دیجیتال دنیا بیشترین متن کامل کتابهایی با مجوز مالکیت عمومی را در کتابخانهاش جمعآوری کرده است. او و همکارانش تلاش میکنند که این کتابها را در حد امکان رایگان و در قالبهایی آزاد که بتوان روی هر رایانهای استفاده کرد، عرضه کنند .در مارس ۲۰۰۹ پروژه گوتنبرگ ادعا کرد که در مجموعهاش بیش از ۲۸۰۰۰ مورد کار فرهنگی دارد.
تصور کنید هر زمان و در هر جا که هستید میتوانید ازبین دهها هزار عنوان کتاب، کتاب موردعلاقهی خود را جستوجو کرده و بهراحتی نسخهی الکترونیک آن را دانلود و مطالعه کنید .این اتفاقی است که برای اولینبار توسط فیدیبو در ایران محقق شد
از سال ۱۹۸۵ به این سو که وارد عصر فراتکنولوژیکی شدهایم، تمامی امور، پایههای دیجیتالی پیدا کردهاند. در حوزهی نشر هم این تغییرات با عنوان نشر دیجیتالی و یا الکترونیکی نامگذاری شد. ابزارهای تولید و نوع انتشار در این نوع نشر تغییر میکند. در هر اقدامی که باعث شود، تولید محتوا به صورت فرمتهای الکترونیکی و غیرچاپی انجام شود، نشر الکترونیک صورت پذیرفته است. به نظر میرسد همانگونه که با اختراع کاغذ زمان خداحافظی با کتاب های گلی فرا رسید، کمکم زمان خداحافظی با کتاب های چاپی نیز در حال فرا رسیدن است. بسیاری از خبرگزاری های بزرگ دنیا با نسخهی چاپی خود خداحافظی کردهاند و نکتهی جالب توجه این است که خبرگزاری تخصصی کتاب در ایران (ایبنا) هیچ نوع نسخهی چاپی و کاغذی ندارد .همچنین «کتابخانه ملی کودکان و نوجوانان ایران» یک کتابخانهی مجازی است که با مدیریت مصطفی رحماندوست اداره میشود. برخی نویسندگان نامآشنا مانند هوشنگ مرادی کرمانی پذیرفتهاند کتابشان را در این کتابخانه مجازی در اختیار مخاطبان قرار دهند .مرادی کرمانی معتقد است انتشار الکترونیکی کتاب تأثیر بسیاری بر فروش کتاب در بازار ندارد و میگوید: «به یقین میتوانم بگویم با وجود دو کتابی که از من در فضای مجازی منتشر شد، فروش کتابهایم در بازار افت نکرد.»
در چنین بازاری فیدیبو بهعنوان اولین سامانه تولید و پخش کتاب الکترونیک در اسفند ۱۳۹۲ در این حوزه آغاز به فعالیت کرد .فیدیبو اولین و بزرگترین فروشگاه قانونی کتاب الکترونیک فارسی است که تلاش کرده رویای مطالعه برای همه، همهجا و همهوقت را به واقعیت تبدیل کند. تصور کنید هر زمان و در هر جا که هستید میتوانید ازبین دهها هزار عنوان کتاب، کتاب موردعلاقهی خود را جستوجو کرده و بهراحتی نسخهی الکترونیک آن را دانلود و مطالعه کنید. این اتفاقی است که برای اولینبار توسط فیدیبو در ایران محقق شد. درحالحاضر بیش از ۳۰۰ ناشر برتر داخلی و خارجی با فیدیبو همکاری دارند و بیش از ۳۰هزار عنوان کتاب انگلیسی و فارسی در بستر فیدیبو منتشر شده، که به سادگی و تنها از طریق نصب اپلیکیشن قابل دریافت و مطالعه هستند. اپلیکیشن فیدیبو کاملاً رایگان و قابل نصب روی انواع گوشیهمراه، تبلت و رایانهی شخصی است.
کتابخوان فیدیبو از فرمت کتاب دیجیتال یا epub استفاده میکند که نه تنها نسبت به کتاب چاپی بلکه حتی نسبت به فرمتهایی نظیر PDF هم انعطافپذیری بیشتری دارد.
کتابخوان فیدیبو از فرمت کتاب دیجیتال یا epub استفاده میکند که نه تنها نسبت به کتاب چاپی بلکه حتی نسبت به فرمتهایی نظیر PDF هم انعطافپذیری بیشتری دارد. به همین دلیل در کتابخوان فیدیبو امکانات بسیار زیادی در اختیار خواننده قرار میگیرد .برای مثال میتوان نوع فونت، اندازهی فونت، رنگ متن و زمینه و حتی فاصلهی بین سطرها را به دلخواه تغییر داد و نگران شماره صفحهها نبود. کتابخوان فیدیبو شماره صفحات را به صورت خودکار بر اساس تنظیماتی که انجام میگیرد از نو محاسبه میکند. در نسخهی اندروید حتی این امکان وجود دارد که بخشهای مهم کتاب با چند رنگ مختلف هایلایت شود. حتی میتوان روی این بخشها برای خود یا سایر کاربران فیدیبو یادداشت نوشت .این قابلیتها درست مانند هایلایتکردن و حاشیهنویسی روی کتابهای چاپی هستند، با این تفاوت که دیگر نگرانی برای خرابشدن کتاب هم وجود ندارد و در هر زمانی میتوان هایلایتها و یادداشتها را پاک کرد .امکان دیگر کتابخوانهای حرفهای جستوجوست .اگر دنبال کلمه یا جملهی خاصی در کتاب باشیم، میتوانیم متن کتاب را برای پیدا کردن آن جستوجو کنیم.
از آنجا که گسترش تعداد عناوین کتابهای معتبر و شاخص بینالمللی یکی دیگر از هدفهای مهم فیدیبو است، در اقدامی تازه فیدیبو همکاری با دو انتشارات مطرح Taylor & Francis و Wiley را آغاز کرده است. از سوی دیگر همراه شدن فیدیبو با دیجیکالا بهعنوان بزرگترین فروشگاه اینترنتی کشور یک امکان تازه برای کاربران غیرمتخصص در حوزهی فرهنگ است که با مقولهی کتاب الکترونیک بیشتر آشنا شوند؛ تلاشی برای گسترش فرهنگ در سطح عموم جامعه. داستان فیدیبو تازه آغاز شده است، در تازهترین خبرهای منتشرشده از این اپلکیشن دو پروژه مهم در راهند. به زودی کاربران فیدیبو میتوانند نسخه صوتی کتابها را نیز همراه نسخه الکترونیک دریافت کنند و همچنین قرار است اولین دستگاه اختصاصی کتابخوان ایران توسط فیدیبو عرضه شود.
اگر به این مطلب علاقه داشتنید، سایر مطالب مجله را هم مطالعه کنید. برای مطالعه روی عکس زیر کلیک کنید.
خیلی منتظر اولین کتاب خوان ایران هستم، مخصوصاً از کمپانی بزرگی مثل شما
با سلام
به نظر من هیچ چیزی مثل خود کتابرو دردست گرفتن لذت نمیده