۱۸ انیمیشن برتر قرن ۲۱ بر اساس جوایز اسکار
انیمیشن از اوایل قرن گذشته مسیری طولانی را طی کرده و با پیشرفتهای فنی در تولید، افزایش درک مخاطب و همچنین اعتبار و اهمیت متناسب با آنها در فرهنگ عامه همراه بوده است. در این مطلب ۱۸ انیمیشنی را نام میبریم که در قرن ۲۱ ساخته شدند و توانستند جایزهی اسکار را تصاحب کنند.
در واقع، تنها در سال ۲۰۰۱ بود که جوایز اسکار، که هنوز هم بهعنوان اهرم سنجش در سینمای معتبر جهانی شناخته میشود، جایزه دادن به نامزدها و برندگان بهترین فیلمهای انیمیشن را آغاز کرد. در ۱۸ سال گذشته، فیلمهای بسیار متفاوتی این مجسمهی پرطرفدار را در شب اسکار به خانه بردند.
برخی از فیلمها تأثیر خود را عمدتا در سینما داشتهاند و برخی دیگر تأثیرات فرهنگی قابل توجهی داشتند و منبع الهام موزیکالها، نمایشهای رقص روی یخ و لباسها و آرایشهای بیشماری در هالووین شدند.
۱. شرک (Shrek)
- کارگردان: اندرو آدامسون
- صداپیشهها: مایک مایرز، ادی مورفی، کامرون دیاز
- محصول: ۲۰۰۱
- امتیاز متاکریتیک: ۸۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۸ از ۱۰
یکی از محبوبترین فیلمهای انیمیشن، شخصیت ماندگار شرک، یک غول بزرگ مهربان، در ابتدا قرار بود صداپیشگی آن توسط افسانهی کمدی و عنصر اصلی برنامهی پخش زندهی شنبه شب (Saturday Night Live) کریس فارلی انجام شود. وقتی فارلی سال ۱۹۹۷ درگذشت، مایک مایرز این نقش را برعهده گرفت.
۲. شهر اشباح (Spirited Away)
- کارگردان: هایائو میازاکی
- صداپیشهها: رومی هیراگی، ماری ناتسوکی، میو ایرینو
- محصول: ۲۰۰۲
- امتیاز متاکریتیک: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۶ از ۱۰
شهر اشباح بدون سناریو نوشته شده بود. کارگردان آن هایائو میازاکی گفته بود که این فیلم در نقاشیهای او نوشته شده و او نمیدانست وقتی این طرح را شروع میکند به کجا منتهی میشود. وی توضیح داد: «این فیلم خودش را میسازد و من چارهای جز به دنبال آن رفتن ندارم.»
۳. در جستوجوی نمو (Finding Nemo)
- کارگردان: اندرو استنتون، لی اونکریچ
- صداپیشهها: آلرت بروکس، الن دی جنرس، الکساندر گولد
- محصول: ۲۰۰۳
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۱ از ۱۰
در جستوجوی نمو یک دلقکماهی به نام مارلین را دنبال میکند که سعی در پیدا کردن پسرش دارد. این انیمیشن مورد توجه مخاطبان قرار گرفت و مارلین به یک کاراکتر با صدای ماندگار تبدیل شد. جفری راش صداپیشهی این انیمیشن هنگام ضبط برخی از صحنههای خود، زبانش را میگرفت تا درست صدا را دربیاورد.
۴. شگفتانگیزان (The Incredibles)
- کارگردان: برد برد
- صداپیشهها: کرگ تی نلسن، جیسون لی، هالی هانتر
- محصول: ۲۰۰۴
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
اگرچه شگفتانگیزان در سال ۲۰۰۴ مخاطبان زیادی را شگفتزده کرد، اما پیدایش آن در واقع یک دهه قبل رخ داده بود. فیلمساز برد برد برای اولین بار در سال ۱۹۹۳ ایدهی ساخت فیلمی دربارهی خانوادهای از ابرقهرمانان را داشت، اما به مدت هفت سال با پیکسار ارتباط برقرار نکرد. او گفته بود دیدن فیلم انیمیشن داستان اسباببازی (Toy Story) در ایجاد انگیزه برای ساخت شگفتانگیزان بسیار موثر بود.
۵. والاس و گرومیت؛ نفرین موجود خرگوشنما (Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit)
- کارگردان: استیو باکس، نیک پارک
- صداپیشهها: پیتر سالیس، هلنا بونهام کارتر، رالف فاینس
- محصول: ۲۰۰۵
- امتیاز متاکریتیک: ۸۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۴ از ۱۰
والاس و گرومیت؛ نفرین موجود خرگوشنما در سال ۲۰۰۵ اسکار بهترین انیمیشن را به خانه برد، اما این بدان معنی نیست که بخشهایی از بازاریابی آن نیازی به تغییر و اصلاح نداشتند. در واقع، یکی از شهرهای انگلستان مجبور شد کلمهی خرگوش را از پوسترهای فیلم حذف کند، زیرا خرافات محلی مخالف استفاده از این کلمه بود. نامهای جایگزین پیشنهادی شامل رشته فرنگی و پودل بود.
۶. خوشقدم (Happy Feet)
- کارگردان: جرج میلر
- صداپیشهها: الیجا وود، رابین ویلیامز، بریتانی مورفی
- محصول: ۲۰۰۶
- امتیاز متاکریتیک: ۷۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶٫۴ از ۱۰
خوشقدم در سال ۲۰۰۶، مشکلات و دردسرهای گروهی از پنگوئنهای امپراطور را دنبال میکند. این فیلم نه تنها برای آکادمی، بلکه برای افراد مشهور هم محبوب بود. برای مثال، پرینس (خواننده) ابتدا مخالف استفاده از آهنگ بوسه (Kiss) برای فیلم بود، اما پس از دیدن آن، اجازهی استفاده از آهنگ را داد و همچنین موسیقی دیگری هم برایش نوشت.
۷. راتاتویی (Ratatouille)
- کارگردان: برد برد، جن پینکاوا
- صداپیشهها: پاتن اسوالت، لو رومانو، پیتر سون
- محصول: ۲۰۰۷
- امتیاز متاکریتیک: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
راتاتویی محصولی از پیکسار موشی را دنبال میکند که آرزو دارد یک آشپز شود و نظر مخاطبان و منتقدان را به خود جلب کند. اما با وجود توجه اسکار به این انیمیشن، همهی جزئیات فیلم بینقص نبودند.
۸. وال ای (WALL·E)
- کارگردان: اندرو استنتون
- صداپیشهها: بن برت، الیزا نایت، سیگورنی ویور
- محصول: ۲۰۰۸
- امتیاز متاکریتیک: ۹۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۴ از ۱۰
انیمیشن زیبا و پر احساس وال ای، داستان عاشقانهی یک ربات زباله جمعکن و رباتی مدرنتر را روایت میکند که با وجود صامت بودن، بهخوبی و به زیبایی هرچه تمامتر احساسات انسانی را در وجود دو ربات به تصویر میکشد.
۹. بالا (Up)
- کارگردان: پیت داکتر
- صداپیشهها: اد اسنر، کریستوفر پلامر، جردن ناگای
- محصول: ۲۰۰۹
- امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۲ از ۱۰
بالا انیمیشنی است که با یک پیرمرد و یک پسربچهی تپل که با دستهی بزرگی بادکنک به ماجراجویی جذابی میروند، قلب مخاطبان را تسخیر کرد. کارل، پیرمرد داستان به همراه راسل، پسربچهی بانمک در این سفر پرماجرا که به قصد ملاقات کارل با اسطورهی دوران کودکیاش شکل گرفته، با اتفاقات عجیب و جذابی روبهرو میشوند.
۱۰. داستان اسباببازی ۳ (Toy Story 3)
- کارگردان: لی آنکریچ
- صداپیشهها: تام هنکس، تیم آلن، جون کیوسک
- محصول: ۲۰۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۳ از ۱۰
هنگامی که گروه داستان اسباببازی برای سومین بار در سال ۲۰۱۰ به هم پیوستند، برای این بود که قبل از اهدا شدن به کودکی دیگر، صاحب خود اندی را به دانشگاه بفرستند. شخصیتهای قبلی فیلمهای داستان اسباببازی به این قسمت سوم راه یافتند و سازندگان فیلم برای ساخت آن تلاش بیشتری کردند. نسخهی بزرگ شدهی بچهی بدجنس از فیلم اصلی، سید یک بزرگسال با همان تی شرت طرح جمجمه و با صداگذاری همان بازیگر ساخته شده است.
۱۱. رنگو (Rango)
- کارگردان: گور وربینسکی
- صداپیشهها: جانی دپ، آیلا فیشر، ابیگل برسلین
- محصول: ۲۰۱۱
- امتیاز متاکریتیک: ۷۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۲ از ۱۰
داستان یک آفتابپرست که بهعنوان حیوان خانگی در معرض بحران هویت است، در سال ۲۰۱۱ مخاطبان سراسر جهان و داوران اسکار را به خود جلب کرد. با این حال، همه راضی نبودند. گروههای مبارزه با استعمال دخانیات گفتند که بیش از ۶۰ نمونه سیگار کشیدن در فیلم باعث استعمال سیگار میشود و آنها بدون معطلی درخواست میکنند تا فیلم دارای درجهی R شود.
۱۲. دلیر (Brave)
- کارگردان: مارک اندروز، برندا چپمن
- صداپیشهها: کلی مکدونالد، جولی والترز، کریگ فرگوسن
- محصول: ۲۰۱۲
- امتیاز متاکریتیک: ۶۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۱ از ۱۰
دلیر محصول ۲۰۱۲ داستان یک شاهزاده خانم اسکاتلندی را روایت میکند که میخواهد راهی مستقل بر خلاف سنتهای دیرینه در پیش بگیرد. این فیلم به پیکسار نیاز داشت تا دو برنامهی نرمافزاری جدید بسازد، یکی از آنها طوری طراحی شده بود تا به ۱۵۰۰ رشته موی شاهزاده خانم اجازهی حرکت همزمان بدهد.
۱۳. یخزده (Frozen)
- کارگردان: کریس باک، جنیفر لی
- صداپیشهها: کریستن بل، ایندیانا منزل، جاناتان گروف
- محصول: ۲۰۱۳
- امتیاز متاکریتیک: ۷۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۵ از ۱۰
یخزده محصول سال ۲۰۱۳ توجه تماشاگران و منتقدان را جلب کرد. این فیلم باعث ایجاد دنباله، نمایش موزیکال و لباسهای متنوع هالووین شده است. محبوبیت آن یک حاشیهی جالب دیگر هم به همراه داشت؛ والدین زیادی فرزندان خود را به نام شخصیت اصلی فیلم، السا نامگذاری کردند.
۱۴. شش قهرمان بزرگ (Big Hero 6)
- کارگردان: دان هال، کریس ویلیامز
- صداپیشهها: اسکات ادسیت، رایان پاتر، دنیل هلی
- محصول: ۲۰۱۴
- امتیاز متاکریتیک: ۷۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۸ از ۱۰
رباتها گاهی اوقات در فیلمهای فانتزی در نقشهای منفی به تصویر کشیده شدهاند، اما این مورد در شش قهرمان بزرگ وجود ندارد، که در آن یک اعجوبهی رباتیک گروهی از روباتها را برای مبارزه با یک دشمن دور خود جمع میکند. الگوی رباتها؟ حداقل یکی از آنها شبیه بچه پنگوئنها ساخته شده است که مانند ربات فیلم بیمکس (Baymax) تغییر شکل میدهند.
۱۵. درون و بیرون (Inside Out)
- کارگردان: پیت داکتر
- صداپیشهها: امی پولر، فیلیس اسمیت، بیل هیدر
- محصول: ۲۰۱۵
- امتیاز متاکریتیک: ۹۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۲ از ۱۰
درون و بیرون یک فیلم انیمیشن جسورانه و تجربی است که در آن احساسات یک دختر نوجوان به شخصیتهای واقعی تبدیل میشوند. این فیلم در ابتدا به همهی احساسات نام انسانی میداد؛ مثلا غم و اندوه میستی بود، عصبانیت هم ایرا بود اما نویسندگان سرانجام تصمیم گرفتند بگذارند احساسات نامهای اصلی خودشان را داشته باشند.
۱۶. زوتوپیا (Zootopia)
- کارگردان: بایرون هاوارد، ریچ مور
- صداپیشهها: جنیفر گودوین، جیسون بیتمن، ادریس البا
- محصول: ۲۰۱۶
- امتیاز متاکریتیک: ۷۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
زوتوپیا دنیایی را به تصویر میکشد که حیوانات دقیقا مانند انسانها در یک شهر زندگی میکنند. این فیلم طولانیترین ساختهی دیزنی از زمان فانتازیا (Fantasia) بود و برخی از شخصیتهای آن براساس شخصیتهای فیلمهای انیمیشن قبلی ساخته شده بودند، از جمله شیر شاه (Lion King). شخصیت لاینهارت بر اساس موسافای دیزنی ساخته شده است.
۱۷. کوکو (Coco)
- کارگردان: لی آنکریچ
- صداپیشهها: آنتونی گونزالس، گایل گارسیا برنال، بنجامین برت
- محصول: ۲۰۱۷
- امتیاز متاکریتیک: ۸۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۴ از ۱۰
کوکو داستان پسر جوانی را در خانوادهای روایت میکند که نوازندگی را ممنوع کرده است. داستان در دنیای خیالی سرزمین مردگان میگذرد. وقتی نویسندگان فیلم داستان را کنار هم میگذاشتند، سفری به مکزیک کردند و در آنجا فهمیدند که گیاهی به نام گل همیشه بهار نقش مهمی در مراسم روز مردگان دارند. به همین ترتیب، گل همیشه بهار تنها گیاه زنده در چشمانداز فیلم است.
۱۸. مرد عنکبوتی؛ به درون دنیای عنکبوتی (Spider-Man: Into the Spider-Verse)
- کارگردان: باب پرسیچتی، پیتر رمزی، رودنی روثمن
- صداپیشهها: شمیک مور، لیو شرایبر، ماهرشالا علی
- محصول: ۲۰۱۸
- امتیاز متاکریتیک به فیلم: ۸۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۴ از ۱۰
فیلم مرد عنکبوتی محصول ۲۰۱۸ دنیایی را به تصویر میکشد که در آن چندین مرد عنکبوتی وجود دارد، که باید زندگی و کار مشترک را یاد بگیرند. این فیلم قرار است در جهانی آشنا و کمی تغییر یافته رخ دهد که انیماتورها برای به تصویر کشیدن جزییات دقیق آن بسیار تلاش کردند. بهعنوان مثال، پوستر چنس دی رپر خوانندهی رپ در اتاق خواب قهرمان، بر روی کلاهش به جای شمارهی ۳ واقعی، شمارهی ۴ ثبت شده است.
منبع: stacker
خطاب به کسانی که دنبال آثار مفهومی هستند:
بهترین انیمیشن های مفهومی: ۱- شرکت هیولا ها ۲- برادر خرس ۳- خوش قدم ۴- راتاتویی
۵- وال یی ۶- بالا ۷- ماری و مکس ۸- داستان اسباب بازی ۳ ۹- رنگو ۱۰- روح
بهترین انیمه های مفهومی: ۱- مدفن کرم های شب تاب ۲- همین دیروز ۳- زمزمه قلب
۴- شاهزاده مونونوکه ۵- شهر اشباح ۶- قلعه متحرک هاول ۷- محل قرار روز های روز های اول آشنایی ۸- پنج سانتی متر در ثانیه
۹- پدر خوانده های توکیو ۱۰- باد برمیخیزد
۱۱- باغ کلمات ۱۲- آریتی ۱۳- فرزندان گرگ
سلام
بسیار عالی بود
چون متن بر اساس اسکار تنظیم شده بود، ای کاش میگذاشتید که هرکدوم چه جایزه هایی رو برده ان در چه زمینه هایی
در این صورت مطلب جامع تر و بهتر بود
انیمیشن روح هم به تازگی اسکار گرفتند
انیمیشنا قبلا بیشتر ماندگار میشدن و جذاب تر بودن اما الان کمتر از این دست پیدا میشه و حیف واقعا.
بچه رئیس،اژدها سواران ،پاندای کنفوکار اینها فیلم نه بعضی این فیلم ها که نمی دونم چه طوری جایزه اسکار میگیرند
به قول سامان جلیلی هرچی یک چیز مزخرف تر باشه مردم بیشتر طرفش میرند حالا فیلم باشه یا اهنگ
بعضی چیز ها ارزش دیدن هم نداره…
دوست عزیز تو واقعا شاهکاری مثل وال یی یا بالا رو با بچه رئیس و اژدها سواران مقایسه میکنی !!!!؟؟؟؟؟؟
اگر حتی یکی از این انیمیشن ها رو دیده بودی این حرف رو نمیزدی
تقریبا همشون رو دیدم به غیر از چند تا واقعا انیمیشن های خوبی ان
مخصوصا داستان اسباب بازی ها
شهر اشباهم اخه انیمیشنه من که بالا آوردم
شهر اشباح یکی از بهترین کادتون هایی بود که دیدم. عالی بود، و نظرات اشخاص متفاوت خواهد بود.
دوست عزیز در جواب شما و اون شخص عنیمه ندوست باید بگم که انیمه شهر اشباح نه تنها به اعتقاد بسیاری از منتقدین انیمه بلکه حتی به اعتقاد بسیاری از منتقدین سینما هم به عنوان بهترین و زیباترین انیمه قرن بیست و یک شناخته میشه
شرک عشقه شرک زندگیه
فکر میکردم مقاله واسه انیمیشنه نه عنیمه ای که مال کند ذهناس شهر اشباحو جلو خر بزاری سکته مغزی میکنه از بس مزخرفه این داورای اسکار هم که از تو کوچه خیابون پیدا کردن انگار
شهر اشباح از شاهکار های استاد میازاکی هست تو کند ذهنی وگرنه این شاهکاره
شهر اشباح عالیه
من عاشق انیمیشنم هر ۱۸ تاشون رو دیدم واقعا همشون جالب بودن واسم بجز انیمیشن یخ زده البته قسمت اولش قشنگ بود ولی شماره بعدیش نه